Reklam
Reklam

VELİ AĞABEY BUGÜN ESİR DÜŞMÜŞTÜ…      28 Kasım 2020

Fikret Gökçe Avatarı
Fikret Gökçe
30 Kasım, 2020 11:34 tarihinde yayınlandı
0

ABD ve İngiliz askerleri ağırlıklı Birleşmiş Milletler Ordusu Kuzey Kore’nin yanında Çin’in de savaşa girmesiyle geri çekilmeye başladı. BM Orduları Başkomutanı Org. Mac ARTHUR’un emriyle çekilen birlikler için gemiler hazırlanmıştı ve Güney Kore kaderine terk edilecekti. Korelilerin “ KUTUP YILDIZI “ adını verdikleri tugayımız Çin saldırısını durdurmak ve çekilmenin güvenliğini sağlamak amacıyla cepheye sevk edildi.

 

25 Haziran 1950’de Kuzey Kore’nin 38. paraleli geçerek başlattığı saldırı üzerine Güney Kore’nin yardım çağrısını dikkate alan BM, üye ülkelerle birlikte bu duruma müdahale etmeye karar verdi.

 

Tuğgeneral Tahsin YAZICI komutasındaki 5083 kişiden oluşan tugayımız 17 Eylül 1950’de İskenderun’dan gemilerle yola çıktı. 17 Ekim’de Pusan limanına ulaşan askerlerimiz 120 km. uzaklıktaki Taegu şehrine yerleşti. Daha iklim koşullarına, kullanacağı ABD silah ve teçhizatına, muharebe sistem ve düzenine alışmadan 18 Kasım’da cepheye sürüldü.

 

26 Kasım’da Kunuri bölgesinde düşmanla çarpışmaya başlayan birliklerimiz sayıca kendilerinden üstün Çin Ordusu tarafından kuşatıldı. 26 – 29 Kasım günleri arasında Wawon ve Simmim-Ni muharebeleri sonucunda 218 şehit, 455 yaralı ve 95 kayıpla kuşatmayı yardı ve saldırıyı durdurdu. Bu gelişme üzerine ülkeyi terk etmeye hazırlanan BM Orduları bu karardan vaz geçti.

 

İşte sıhhiye onbaşısı Ankaralı Veli Ağabey Kunuri’deki bu çarpışmalar sırasında 28 Kasım günü sağ ayağından yaralanarak Çinliler tarafından tutsak alındı. Gecenin ayazında km.lerce zorlu bir yürüyüşten sonra Cold Camp denilen esir kampına götürüldü. Yol boyunca topladığı ot ve yapraklarla yaralanmış olan diğer arkadaşlarının yaralarını sardı.

 

Kasım 1950’den Ağustos 1953’e kadar tam 3 yıla yakın Cold Camp’ta hapsedildi. Bu esir kampında 229 Türk askeri bulunmaktaydı. Kış mevsimlerinde esir kampının çok soğuk olması, ayrıca haşarat ve bakımsızlık nedeniyle hastalananları kendine has yöntemlerle tedavi etti. Sargı bezlerinin ve çamaşırların sterilizasyonunu, bulduğu benzin bidonlarında su kaynatarak yaptı. Kamp çevresinden topladığı yaprak ve otlardan doğal ilaçlar yaparak ve tuz kullanarak hastaları iyileştirdi. Hastalıkların bulaşmasını önlemek için hastaları sağlamlardan ayırdı, hasta ve yaralı olanlara yemeklerin adil bir şekilde dağıtılmasını sağladı. O’nun bu çabaları, Türk esirler arasındaki moral ve maneviyatı artırdı, sağlıklı olanlara hasta, yaralı ve kendilerinden daha zor durumda olanlara karşı yardımcı olma gayretini aşıladı. Bu çabaları çok dikkat çekiyor ve Amerikalı tutsaklar, hatta Çinli muhafızlar tarafından dikkatle izleniyordu. Bir süre sonra bazı Amerikalı esir hastalar ve hatta hastalanan Çinli muhafızlar da O’nun bu insani çabalarıyla sağlıklarına kavuştular. Türk esirler hiç kayıp vermeden vatana döndüler.

 

Birleşmiş  Milletler Komutanlığı, 1953 Ağustos’unda esaret hayatı sona eren, “şifacı tutsak”ın bir raporla taltif edilmesini istedi. Bunun üzerine 23 Eylül 1953 tarihinde Washington’da, ABD Başkanı tarafından, 20 Temmuz 1942 tarihinde Kongrenin kabul ettiği kanunun verdiği yetkiye dayanarak, “değerli hizmetlerinin ifasında gösterdiği fevkalade ve takdire şayan hareketinden dolayı LEGION OF MERIT” nişanı verildi.

 

“Şifacı tutsak” için ayrıca 30 Kasım 1954 tarihinde Ankara’da 19 Mayıs Stadyumu’nda dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın da katıldığı  bir tören düzenlendi.

 

Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Şükrü KANATLI, Erkan-ı Harbiye-i Umumiye Riyaseti’ne ( Genel Kurmay Başkanlığı’na)  “şifacı tutsak” için şunları yazıyordu: “Hükümetimizce bu kahraman ve fedakar vatan çocuğunun moral bakımdan maddi olarak (500) lira ile mükafatlandırılmasına emir ve müsaadelerinizi arz ederim.”

 

Bir süre sonra evlenerek yuva kuran Veli Ağabey, dönemin TBMM Başkanı Refik KORALTAN’a çıkarak kendisinin bir işe yerleştirilmesini istedi. Bu isteği gerçekleşmeyince o zaman ülkemizdeki ABD askerlerinin ihtiyaçları için Sıhhiye’de bulunan, şimdiki AVM’lere benzeyen PX denilen büyük depo-mağazada çalışmaya başladı. Taşıyıcılık yaparak buradan emekli olan Veli Ağabeyin bu dönem içinde üç çocuğu oldu. Oğlu Y. Maden Mühendisi, bir kızı da öğretmen oldu. Birkaç yıl önce tedavi edilemeyen bir hastalıktan vefat eden diğer kızı ise Y. Kimya Mühendisiydi.

 

Amerikalılar Veli Ağabeyi ülkelerine davet etti, gitmedi. Güney Kore’nin ise birkaç kez yaptığı davete icabet edemedi. Hatta, ben de T. Muharip Gaziler Derneği Genel Başkan Yardımcılığı yaptığım yıllarda Kore’ye gitmesi için ısrar etmiştim. “ Hasta kızımı bırakıp gidemem Fikret Bey “ diyerek kabul etmemişti.

 

Veli Ağabey şimdi 93 yaşında. Eşiyle birlikte 65 yıl önce Mamak’ta yaptığı gecekonduda yaşıyorlar. Arada bir ziyaret ettiğim Veli Ağabey şimdi büyük bir üzüntü içinde..  Kentsel dönüşüm kapsamına alınan, eşiyle birlikte yaptıkları, anılarıyla dolu evleri yıkılacak, elleriyle diktikleri meyva ağaçları, bahçede kendisinin çıkardığı gürül gürül akan buz gibi suları yok olacak.

 

Biz senin kıymetini bilemedik Sıhhiye Onbaşısı Veli ATASOY. Kahramanlığının, vatanseverliğinin karşılığını sana veremedik. Affet bizi.  O hala dimdik duran, babayiğit bedenin karşısında esas duruşa geçiyor, seni selamlıyor ve ellerinden öpüyorum.

Başlıksız 14 kopya 5

 

Fikret GÖKÇE

Kıbrıs Gazisi-Mak.Müh.

Yazarın Kaleminden

Tümünü Oku

Namaz Vakitleri

Karabuk
11
Haziran Perşembe
1447 HİCRİ Zilhicce 25
Yatsı Vakti
Şuanki vakit
Yatsı
İmsak vaktine kalan süre
 
  İmsak
03:09
  Güneş
05:09
  Öğle
12:54
  İkindi
16:54
  Akşam
20:29
  Yatsı
22:20

Video Haberler

Haber Sıralaması

tokatta ara secim tamamlandi 4 beldede baskanlar belli oldu EOaJ71ya
Politika

Tokat’ta ara seçim tamamlandı: 4 beldede başkanlar belli oldu

boluda bir haftada 197 supheli gozaltina alindi dR1zaAzE
Gündem

Bolu’da bir haftada 197 şüpheli gözaltına alındı

Sari Siyah ve Beyaz Carpici ve Tipografik Bilgi Verici Video Icerigi Youtube Kucuk Resmi 6
Karabük

Karabük’te ilk kez ‘Ceza İnfaz Personeli Günü’ kutlandı

5a625a42 9078 469d 8831 c93ec3b41f0c
Gündem

CHP’li Erten’in cansız bedenine ulaşıldı

d6fb3fa6 8cef 47d4 a35e 7d8fa1e6656b
Asayiş

Karabük’te bir kişi evinin balkonunda asılı halde bulundu