Romanları Unutmak Üzerine - Karabük Haber Postası
Reklam Alanı — Gövde Üst Bu alana reklam ver

Romanları Unutmak Üzerine

670e327b1524f
Tugay Kaban Avatarı
Tugay Kaban
15 Ekim, 2024 12:14 tarihinde yayınlandı
0
0

Geçen günlerden birinde, aklıma bir şey gelmişti, fakat ne olduğunu unuttum. Oysa, şimdi size onu anlatacaktım.

Yeni unutmadım bu arada o mevzuu. En az üç gün oluyor unutalı. Fakat unuttuğum şeyin unutuluşunun acısını hâlâ yaşıyorum. Nasıl bir şeydi acaba diye sual ettikten hemen sonra, ulan nasıl unuturum be diye de hayıflanıyorum şiddetle. Çok iyi bir mevzu idi, hissediyorum. Eğer şu anda o mevzuu size anlatıyor olsaydım, heyecandan kalbiniz pır pır uçacakmış gibi çırpınabilirdi. Edebiyat denilen o şeye aşkla sarılmak isteyebilirdiniz. Fakat ben ne yapıyorum? O mevzuu unutmam üzerine lakırdı edip duruyorum.

Acaba bahsini açacağım konu ‘romanı romanlandırmak’ mıydı? Hay bin kunduz! Bir hatırlayabilsem var ya! Mürekkeple değil de spermle yazılan o romandan mı bahsedecektim yoksa? Yok! Onu hatırlıyorum. Unuttuğum bir şey olmalı! Unuttuğum şeyleri şöyle bir sıralayabilsem, hemen bulacağım aslında! Bunu neden yapamıyoruz? Neden hatırlayamıyoruz?

Unutmanın günlük yaşamdaki konuşmalarımız içerisinde önemli bir yeri var. Ben çoğu zaman rüyalarımı unuturum mesela. Gördüğüm rüyayı unutmayı bırakın, ben katmerlisini yaşıyorum, gördüğüm rüyayı unuttuğumu da unutuyorum. Yoksa en kötü oturup biraz düşünürüm ne olabileceğini. Siz de bilirsiniz, biraz düşününce, her şey değişebilir.

Şimdi, Karabük Postası’ndaki bu köşe yazılarımı okuyanlarınız varsa hâlihazırda aranızda, bu adam bu konuyu ‘roman’a nasıl bağlayacak diye düşünebilirsiniz. Oysa bunun cevabını çoktan verdim: Hatırlamıyorum. Evet, unutmak ile roman arasında bir bağlantı kurmak istiyordum fakat her şey birbirine karıştı. Ölümü anlatan bir yazarın, bir anda ölüp gitmesi gibi bir şey… Öyle bir anlatacağım ki ölümü, herkes hayran kalacak diyen yazar, birden ölüverir. Hazin.

Şöyle düşüneceğim: Romanlar unutulmak içindir! Hatta bu unutulma yalnızca okur için değil, yazar için de geçerlidir. Yazarın unutulmasından değil, yazarın da unutmasından bahsediyorum. Misal geçenlerde Kadir Daniş’in, son romanı Birkaç Ölüm Sonra’da bir mevzuu unuttuğunu fark ettim muhabbet esnasında. Oysa Daniş, son romanından kendini henüz kurtaramamış bir yazar. Bu kurtulmayı, ikrah çerçevesinde görmeyin, içinden çıkamamak mânâsında demek istiyorum. Filhakika, Daniş gibi, neredeyse kendini kendi romanının kahramanı yapan biri bile, yazdığı romanı unutabiliyorsa, hangi yazar, okurundan bunun tam tersini bekleyebilir?

Ben, bir roman okuru olarak unutmak için okurum! Bazan sadece kendi dilimi unutmak için okurum hatta! Raskolnikov gibi tek yapabileceğim şey Rusça konuşmaktır. Belki okuduğum kelimeler Türkçedir, fakat kim bir Rus gibi düşünüp, Türkçe konuşabilir ki? O konuşulan nasıl Türkçe olabilir ki? Bunun tersini ise roman başarabilir yalnızca. Unutturarak başarır bunu! Ugandaca konuşan birine, Türk gibi düşündürebilir. Türkçe konuşurken, Alyoşa ile karşı karşıya durduğunuzda Rusça düşünürsünüz. Bunu ne şiir ne de sinema başarabilir. Benden söylemesi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yazarın Kaleminden

Namaz Vakitleri

Karabuk
27
Nisan Pazartesi
1447 HİCRİ Zilkade 10
İkindi Vakti
Şuanki vakit
İkindi
  İmsak
04:09
  Güneş
05:46
  Öğle
12:52
  İkindi
16:41
Akşam vaktine kalan süre
 
  Akşam
19:49
  Yatsı
21:19

Video Haberler

kdzeregli su urunleri kooperatifinde kongre oncesi adaylik aciklamasi gA7M4UHK

Kdz.Ereğli su ürünleri Kooperatifi’nde kongre öncesi adaylık açıklaması

kiz kardesini kafede bir erkekle gorunce ortaligi birbirine katti xvYt21FB

Kız kardeşini kafede bir erkekle görünce ortalığı birbirine kattı

dr dervis nihat arkat ilkokulunda tubitak bilim soylesisi d1SNEP8k

Dr. Derviş Nihat Arkat İlkokulunda TÜBİTAK Bilim Söyleşisi

ak parti heyetinden karaveliye ziyaret LtbLz87A

AK Parti heyetinden Karaveli’ye ziyaret

koliden ve halidan silah cikti aracta sasirtan gizleme yontemi aTOdnZUl

Koliden ve halıdan silah çıktı: Araçta şaşırtan gizleme yöntemi

Haber Sıralaması

fq23333
Köşe Yazıları

ÜLKESİ LÜBNAN’DA İSRAİL KATLİAM YAPIYOR, SEFİR EFENDİNİN DERDİ TÜRKİYE’NİN YÖNETİM MODELİ !

dwwddw
Kardemir

KARDEMİR’den uluslararası arenada güçlü tanıtım hamlesi

fq2 5
Eğitim

Karabük’te Öğrencilerden Öğretmenlere Çikolatalı Teşekkür

saaaa
Sağlık

Karabük’te Sağlık hizmetleri değerlendirildi

rrrrr
Eğitim

Lise öğrencilerine dijital dünyanın riskleri anlatıldı