Reklam
Reklam

İNSAN DOSTUNA BUNU YAPAR MI?

de 1
İlyas Erbay Avatarı
İlyas Erbay
30 Eylül, 2025 11:18 tarihinde yayınlandı
Yapay Zeka
Yazıyı sesli dinle
0

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye’nin Rusya’dan petrol ve doğalgaz ithalatını kesmesini istiyor.

Anadolu’da, halk arasında, haddini aşan taleplerde bulunanlara veya kendine ayrıcalık isteyenlere “Anan güzel mi?” denir.
Akla mantığa yatmayan bu tuhaf talebinden sonra aslında hak ettiği cevap budur. Fakat biz Türkler o yaşta bir insana Anan güzel mi diyecek kadar kaba ve saygısız değiliz. O yüzden SHUT UP ( Kapa çeneni ) diyorum. “Emrin olur gülüm” de diyebilirdim. O da çok hafif kalır. Amerikalılar Shut up’ı çok sık kullanırlar. Anladıkları dil budur.

İkili ilişkilerde karşındaki güçlü ise sana her türlü kabalığı yapma özgürlüğü olduğunu düşünüyor. Bu sarı kafa da onlardan. Zelenskiye yaptıklarını gördük. Aslında diplomaside bu tür kabalıklara yer yok.
Köşe yazısı ayrı, bizim de o kadarcık özgürlüğümüz olsun.
Kızmaz herhalde, hem ülkesinde basın özgürlüğü de var neden kızsın ki! Küfür mü ettik!

Şimdi, Anadolunun bağrından gazetemdeki köşemden sesleniyorum. Sevgili Donald
bu istediğin o kadar kolay değil Rusya hem petrolde hem de doğalgazda Türkiye’nin ithalatında ilk sırada yer alıyor. Özellikle petrol ithalatının büyük bir bölümü Rusya’dan gerçekleştiriliyor. Sen Türkiye’nin enerji ithalatından daha fazla pay almak istiyorsun diye Putinle arayı mı bozalım?

Geçen yıl Rusya’dan 32.2 milyon ton petrol ve petrol türevleri ithal ettik. Petrol ithalatında Rusya’nın payı yüzde 66.7. İkinci sırada yer alan Irak’tan yapılan petrol ve petrol türevlerinin ithalat miktarı 4.7 milyon ton. Irak’ın ithalattaki payı yüzde 9.84. Üçüncü sırada yer alan Kazakistan’dan yapılan ithalat miktarı 2.9 milyon ton. Kazakistan’ın payı yüzde 6.11. Dördüncü sırada ise 1.9 milyon tonluk ithalat ile Suudi Arabistan geliyor. Yüzdelik olarak payı 3.94
Gördüğün gibi ithalatımızı çesitlendirmişiz. Uygun görürsek senden de alırız. O bizim bilecegimiz iş!
Ama, Rusya’dan ithalatı tamamen kesin diyorsun. Aynı fiyattan da vermiyorsun. Seninki çok daha pahalı. Üstelik taa Amerika’dan yıllık 30-40 milyon ton petrolü Türkiye’ye nasıl.taşıyacaksın? Boru hattı mı dòşeyeceksin. Gemilerle bu miktarı taşımanın mümkün değil. Rusyadan yılda 16 milyar metreküp de doğalgaz alıyoruz. Bizim boru hatlarımız var. Hadi seni ķırmayıp Rusyadan alımı keselim. Bu kadar doğal gazı ve petrolü Türkiye’ye verebilecek misin? Biraz düşün de konuş reca ederim. Rusyadan ithalatı kestiğimiz anda ülke felç olur. Benzinin ve motorinin litresi 100 TL yi geçer. Biz alışmışız 50 liralık almaya, 100 liralık alamayız dostum!

Dostum dostum diyorsun. İnsan dostuna bunu yapar mı?
Bu tüccar kafası nereden geliyor? Şu soyunu da bir araştır, İngilterenin de senin gibi sarı kafalı bir başbakanı vardı, Johnson. Çankırı çıkmıştı. Sende Kayserili olabilirsin.
Senin yaptığını Kayserili yapmaz!

Hadi öptüm kendine iyi bak.
Kind regards…

İlyas Erbay

Yazarın Kaleminden

Tümünü Oku

Namaz Vakitleri

Karabuk
22
Haziran Pazartesi
1448 HİCRİ Muharrem 7
İkindi Vakti
Şuanki vakit
İkindi
  İmsak
03:08
  Güneş
05:10
  Öğle
12:57
  İkindi
16:57
Akşam vaktine kalan süre
 
  Akşam
20:33
  Yatsı
22:25

Video Haberler

Haber Sıralaması

zonguldakta teror orgutu operasyonunda gozaltina alinan 4 ogrenciden 3u tutuklandi 9qNvzVGX
Gündem

Zonguldak’ta terör örgütü operasyonunda gözaltına alınan 4 öğrenciden 3’ü tutuklandı

beunda uluslararasi katilimli mmas26 calistayi basladi sgHU6MfT
Zonguldak

BEUN’da Uluslararası Katılımlı MMAS’26 Çalıştayı başladı

f 1
Yenice

Yenice’de gri balıkçıl ile martı aynı karede av bekledi

alapli sgk mudurlugune muhammet cetin atandi Kd94LIuD
Zonguldak

Alaplı SGK Müdürlüğüne Muhammet Çetin atandı

kastamonulu ogrencilere ankara gezisi XJnknNYV
Kastamonu

Kastamonulu öğrencilere Ankara gezisi