blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
19 Eylül, 2024 12:45 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Zeytin fidan tırtılı uyarısı

İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Samsun’da toplam 952 dekar alanda zeytin üretimi yapıldığını hatırlatarak, üreticilere “zeytin fidan tırtılı(palpita unionalis)” uyarısında bulundu.
Zeytin, Akdeniz iklim kuşağının hüküm sürdüğü bölgelerde üretilen önemli bir tarımsal ürün olmasına rağmen, Samsun’da da mikro klima bölgelerinde yüzyıllardır yetiştiriliyor. Osmanlı şeriye sicil defterlerinde Samsun’da zeytin yetiştiriciliği ile ilgili pek çok kayıt, yöreye has Samsun tuzlamalık ve Samsun yağlık çeşitlerin varlığı yer alıyor. Adını geçmişte zeytin ağaçlarının çokluğundan alan Zeytinlik Mahallesi de Samsun’da zeytin yetiştiriciliğinin önemini ortaya çıkarıyor.

952 dekar alanda zeytin üretimi
Zeytin fidan tırtılı hakkında açıklama yapan İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “Son yıllarda il müdürlüğümüz ve diğer kamu kurumları ile yapılan çalışmaları sonucu Samsun’da toplam 952 dekar alanda zeytin üretimi yapılıyor. Önemli zeytin zararlılarından zeytin fidan tırtılının biyolojisi ve mücadelesi büyük önem arz etmektedir. Zeytin fidan tırtılı larvaları ilk yumurtadan çıktığı zaman sarı renkte olup beslenmeye başladığı zaman yeşil rengini almakta ayırıcı bir belirti olarak ilk üçüncü ve sondan üçüncü segmentinde bir çift siyah leke bulunmaktadır. Ergin kelebekleri iri yapılı görünümde olup kanatları kelebeğin aktif olmadığı dönemde kanatları gergin bir halde sabit durmaktadır. Zeytin fidan tırtılının zararını larvaları yapmaktadır. İlk dönem dölleri taze sürgün ve yapraklarla beslenmekte ve taze yapraklarda tül görüntüsü oluşturmaktadır. Meyvelerin yeşil döneminden renk değiştirdiği dönemine kadar olan zaman diliminde meyvelerin etli kısımlarını yiyerek zarar oluşturmaktadır” dedi.

“Bulaşık sürgünler bahçelerden uzaklaştırılmalı, yakılarak yok edilmeli”
Zeytin fidan tırtılı ile mücadelede entegre mücadelenin önemine değinen Sağlam, bu zararlının birçok doğal düşmanının olduğunu, gereksiz kimyasal mücadelenin zeytin fidan tırtılının doğal düşmanlarına zarar verebileceğini, bu durum göz önüne alınarak küçük alanlarda larvaların mekanik yolla toplanarak yapılacak mücadelenin popülasyon yoğunluğunu azaltacağını, zeytin fidan tırtılıyla bulaşık sürgünlerin bahçelerden uzaklaştırılarak, yakılarak yok edilmesi gerektiğini belirtti. Sağlam, “Kimyasal mücadelenin bahçelerde yapılacak yumurta ve larva kontrolünden sonra popülasyon yoğunluğuna göre BKÜ veri tabanında yayınlanan ruhsatlı ürünlerle yapılaması gerekmektedir. İlimizde zeytin bahçelerinde hastalık ve zararlılarına karşı bahçelerde kontrol çalışmaları ilgili teknik ekiplerimizce düzenli olarak devam etmekte olup, üreticilerimizin detaylı bilgi için il ve ilçe müdürlüklerimize müracaat etmeleri önem arz etmektedir” diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
04 Temmuz, 2025 12:07 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Vali bile bahçeye inmeyen fındık üreticisine sitem etti

Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, fındık üretiminin yalnızca ek iş olarak görülmemesi gerektiğini belirterek "Fındıkçılık, bu işin içinde olanların önemli halde yapması gereken bir iş. Fındığı genelde vilayet dışında olanlar yalnızca yazın bir ortaya gelmek için tatil gayesiyle topluyor" dedi.
Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, Trabzon Ticaret Borsası tarafından 2013 yılında kurulan örnek fındık bahçesinde incelemelerde bulundu. Fındık üretimi ve rekoltesiyle ilgili bilgi almak emeliyle yapılan ziyarete mahallî yöneticiler ve tarım uzmanları da katıldı. Trabzon’daki fındık bahçelerinde ortalama verimliliğin dekara 70-80 kilogram ortasında olduğu belirtilirken, örnek bahçede bu sayının 250-300 kilogram düzeylerine kadar çıktığı söz edildi. Ziyaret sırasında bahçe sahibi Ömer Ustaömeroğlu’ndan bilgiler alan Vali Yıldırım, fındık üretiminin ekonomik bedelini vurguladı.
Trabzon Ticaret Borsası Başkanı Eyyüp Ergan ve Tarım ve Orman Vilayet Müdürü İsa Kaplan’ın da hazır bulunduğu ziyarette Trabzon’daki fındık üretiminin arttırılması için yapılması gereken çalışmalara dair fikir alışverişinde bulundu.

"Günümüzde fındıkçılıktan para kazanan insan sayısı azaldı"
Günümüzde fındıkçılıktan para kazananların sayısırır azaldığını kaydeden Vali Yıldırım, "Aynı alanda üreticimiz ne kadar hoş bir değişim sağlamış. Ziraat mühendislerinin tekliflerine uymuş, 300 kilo fındık bekliyor. Maşallah diyelim, bu çok hoş bir gelişme. Eski metot bahçelerde bile bakımla ne kadar yol alınabileceğini görüyoruz. Türkiye ortalaması 48-50 kilo civarındayken, üreticimiz klasik fidelerle oluşturulmuş bahçelerde gerekli bakımı yaparak 150 kilo aldığını söylüyor. Bu büyük bir fark. Fındıkta çok çalışıyoruz lakin az üretim yapıyoruz. Bu nedenle üretimi artırmamız kaide. Günümüzde fındıkçılıktan para kazanan sizin üzere insan sayısı azaldı" diye konuştu.

"Fındık vakti bir ortaya geliyorlar"
İl dışında yaşayanların genelde fındık vakti bir ortaya gelerek fındık topladığını kaydeden Yıldırım, "Bu işi yapanların sayısını artırmamız gerekiyor. Beşerler, fındıktan para kazanıldığını görmeli ve bu işe bu anlayışla bakmalı. Yoksa fındık birçok kişi için ikinci iş pozisyonunda. İstanbul, Tekirdağ, Bursa üzere kentlerde yaşayanlar, yazın ’Kardeşler fındık vakti buluşalım’ diyerek dededen, babadan kalma fındığı toplamaya geliyorlar. Fakat uzaktan ilgilenmekle bu iş bu kadar olur. Sahip çıkmak çok kıymetli. Nitekim fındıkçılık yapacak olanlar bu işi ciddiyetle yapmalı ki hem para kazanılsın hem de Türkiye’nin fındık rekoltesi artsın. Fındık, bizim için kıymetli bir sanayi eseri. Buğday yahut ekmek üzere temel bir besin olmayabilir fakat fındık olduğunda beşerler daha varlıklı yaşar. Bu çok değerli bir şey. Evvelce Düzce ve Akçakoca civarında çok büyük fındık üreticileri vardı. Artık hâlâ var lakin randımanlar düştüğü için eskisi kadar yarar sağlanamıyor. İnsanların ‘Benim bahçemden neden 150-200 kilo fındık almayayım?’ diye kendine sorması lazım. ‘Bunu nasıl yaparım?’ derse, Tarım Müdürlüklerindeki arkadaşlarımız yardımcı olabilirler. Dünyanın en hoş çikolatası fındıkla yapılan çikolatadır. En kaliteli fındık da Türkiye’nin fındığıdır "diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin