Reklam
Reklam
vali bile bahceye inmeyen findik ureticisine sitem etti jmIZ4TWL
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
04 Temmuz, 2025 12:07 tarihinde yayınlandı
0

Vali bile bahçeye inmeyen fındık üreticisine sitem etti

Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, fındık üretiminin yalnızca ek iş olarak görülmemesi gerektiğini belirterek “Fındıkçılık, bu işin içinde olanların önemli halde yapması gereken bir iş. Fındığı genelde vilayet dışında olanlar yalnızca yazın bir ortaya gelmek için tatil gayesiyle topluyor” dedi.

Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, Trabzon Ticaret Borsası tarafından 2013 yılında kurulan örnek fındık bahçesinde incelemelerde bulundu. Fındık üretimi ve rekoltesiyle ilgili bilgi almak emeliyle yapılan ziyarete mahallî yöneticiler ve tarım uzmanları da katıldı. Trabzon’daki fındık bahçelerinde ortalama verimliliğin dekara 70-80 kilogram ortasında olduğu belirtilirken, örnek bahçede bu sayının 250-300 kilogram düzeylerine kadar çıktığı söz edildi. Ziyaret sırasında bahçe sahibi Ömer Ustaömeroğlu’ndan bilgiler alan Vali Yıldırım, fındık üretiminin ekonomik bedelini vurguladı.

Trabzon Ticaret Borsası Başkanı Eyyüp Ergan ve Tarım ve Orman Vilayet Müdürü İsa Kaplan’ın da hazır bulunduğu ziyarette Trabzon’daki fındık üretiminin arttırılması için yapılması gereken çalışmalara dair fikir alışverişinde bulundu.

“Günümüzde fındıkçılıktan para kazanan insan sayısı azaldı”

Günümüzde fındıkçılıktan para kazananların sayısırır azaldığını kaydeden Vali Yıldırım, “Aynı alanda üreticimiz ne kadar hoş bir değişim sağlamış. Ziraat mühendislerinin tekliflerine uymuş, 300 kilo fındık bekliyor. Maşallah diyelim, bu çok hoş bir gelişme. Eski metot bahçelerde bile bakımla ne kadar yol alınabileceğini görüyoruz. Türkiye ortalaması 48-50 kilo civarındayken, üreticimiz klasik fidelerle oluşturulmuş bahçelerde gerekli bakımı yaparak 150 kilo aldığını söylüyor. Bu büyük bir fark. Fındıkta çok çalışıyoruz lakin az üretim yapıyoruz. Bu nedenle üretimi artırmamız kaide. Günümüzde fındıkçılıktan para kazanan sizin üzere insan sayısı azaldı” diye konuştu.

“Fındık vakti bir ortaya geliyorlar”

İl dışında yaşayanların genelde fındık vakti bir ortaya gelerek fındık topladığını kaydeden Yıldırım, “Bu işi yapanların sayısını artırmamız gerekiyor. Beşerler, fındıktan para kazanıldığını görmeli ve bu işe bu anlayışla bakmalı. Yoksa fındık birçok kişi için ikinci iş pozisyonunda. İstanbul, Tekirdağ, Bursa üzere kentlerde yaşayanlar, yazın ’Kardeşler fındık vakti buluşalım’ diyerek dededen, babadan kalma fındığı toplamaya geliyorlar. Fakat uzaktan ilgilenmekle bu iş bu kadar olur. Sahip çıkmak çok kıymetli. Nitekim fındıkçılık yapacak olanlar bu işi ciddiyetle yapmalı ki hem para kazanılsın hem de Türkiye’nin fındık rekoltesi artsın. Fındık, bizim için kıymetli bir sanayi eseri. Buğday yahut ekmek üzere temel bir besin olmayabilir fakat fındık olduğunda beşerler daha varlıklı yaşar. Bu çok değerli bir şey. Evvelce Düzce ve Akçakoca civarında çok büyük fındık üreticileri vardı. Artık hâlâ var lakin randımanlar düştüğü için eskisi kadar yarar sağlanamıyor. İnsanların ‘Benim bahçemden neden 150-200 kilo fındık almayayım?’ diye kendine sorması lazım. ‘Bunu nasıl yaparım?’ derse, Tarım Müdürlüklerindeki arkadaşlarımız yardımcı olabilirler. Dünyanın en hoş çikolatası fındıkla yapılan çikolatadır. En kaliteli fındık da Türkiye’nin fındığıdır “diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
9622b247 9255 463a a2f5 a001155dbf49
Berkay Doğan Avatarı
Berkay Doğan tarafından
02 Haziran, 2026 10:10 tarihinde yayınlandı
Yapay Zeka
Yazıyı sesli dinle
0

Eskipazar Eğriova Göleti turizme kazandırılıyor

Eskipazar Belediye Başkanı Serkan Cıva, ilçenin önemli doğal değerlerinden biri olan Eğriova Göleti’nin turizm ve bölge ekonomisine kazandırılması amacıyla çeşitli projeler hazırladıklarını açıkladı.

Eğriova Göleti’nin Eskipazar’ın en güzel doğal güzelliklerinden biri olduğunu vurgulayan Başkan Cıva, bölgenin doğa turizmi açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirtti. Gölet çevresinde karavan parkı, sportif balıkçılık alanları ve off-road etkinlikleri gibi çalışmalar planladıklarını ifade eden Cıva, projelerin hayata geçirilmesiyle birlikte bölgenin daha fazla ziyaretçi çekmesini hedeflediklerini söyledi.

Başkan Cıva yaptığı açıklamada, “Eskipazar’ın en güzel doğal güzelliklerinden biri olan Eğriova Göleti ile ilgili önemli projelerimiz var. Bu eşsiz doğa alanını turizme ve bölge ekonomisine kazandırmak amacıyla karavan parkı, sportif balıkçılık alanları ve off-road etkinlikleri gibi çalışmalar planlıyoruz. Amacımız, Eğriova Göleti’ni doğa ve macera tutkunlarının uğrak noktalarından biri haline getirmek ve Eskipazar’ın turizm potansiyelini daha da güçlendirmektir” dedi.

Planlanan projelerin tamamlanmasıyla birlikte Eğriova Göleti’nin doğa, kamp ve macera turizmi açısından bölgenin önemli cazibe merkezlerinden biri haline gelmesi bekleniyor. Belediye yetkilileri, çalışmaların ilçenin ekonomik ve sosyal gelişimine de katkı sağlayacağını ifade etti.

Bizi sosyal medyadan takip edin