Türk-İş “Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması”nın Kasım 2024 sonuçlarını açıkladı. Araştırmaya göre, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı; Kasım ayında 20 bin 563TL’ye, yoksulluk sınırı 66 bin 976 TL’ye yükselmiş. Tek başına yaşayanlar için yoksulluk sınırı 33 bin 807 liraya ulaşmış!

 Avatarı
İlyas Erbay tarafından
12 Aralık, 2024 11:58 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 1

TÜRK-İŞ SÜRÜNME SINIRI RAKAMLARINI DA AÇIKLAMAK ZORUNDA KALACAK !

Türk-İş "Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması"nın Kasım 2024 sonuçlarını açıkladı. Araştırmaya göre, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı; Kasım ayında 20 bin 563TL'ye, yoksulluk sınırı 66 bin 976 TL'ye yükselmiş. Tek başına yaşayanlar için yoksulluk sınırı 33 bin 807 liraya ulaşmış!

En düşük emekli maaşı mevcutta 12 bin 500 lira olarak ödeniyor. SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılacak zam kadar en düşük emekli maaşına da zam yapılırsa Aralık ayı verisi hariç en düşük emekli maaşı 14 bin 316 liraya yükselebilir. Görüldüğü gibi açlık sınırının çok çok altında.
İşte bu yüzden Türk-iş sürünme rakamlarını da açıklamak zorunda kalacak!

Böyle giderse, Türk-İş bu araştırmaya korkarım ki, birde sürünme sınırını rakamlarını dahil etmek zorunda kalacak!

Türk-İş, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla, "Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması" sonuçlarını her ay sonunda yayınlıyor.
Bu rakamları gelirlerimizle karşılaştırdığımızda, her defasında ne kadar aşağıya düştüğümüzü üzülerek görüyoruz.

Bunlar ülkenin acı gerçekleri.
Türk halkı, son yıllarda büyük bir hızla yoksullaşıyor. Kimse bunun aksini iddia edemez.

4 kişilik ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını ifade eden "açlık sınırı", bu ay 20 bin 562 lira oldu.
Ülkede bu rakamın altında maaşlarla yaşama tutunmaya çalışan milyonlarca aile var.

Gıda, giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık gibi ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarına denk gelen "yoksulluk sınırı" ise 66 bin 976 TL.olarak hesaplanmış. Mutlu bir azınlık hariç, ülkenin neredeyse tamamı bu rakamın çok çok altında! Sadece 1-2 yıl önce yoksulluk sınırının üzerinde olanlar bile şimdi neredeyse yarısına düştü. Asgari ücret alanlar ve emekliler ise açlık sınırının çok altında kaldı!

Geçen yıl bir köşe yazımın başlığı; "Önce sütten kesildik şimdi de etten, kıyma 195 ₺ oldu" idi
Kıyma şimdi 580-600 ₺ civarında.
Vatandaş balık yese 200 ₺ den aşağı balık yok. Yumurta bile 8 ₺, ( bu gezmeyen tavuk!) Zeytin 400₺, peynirde ise, yapılan araştırmalarda ve denetimlerde peynirler süte rastlanmamış. Buna rağmen fiyatlar almış başını gidiyor. Sebze ve meyvenin en bol olduğu yaz aylarında bile 50 ₺ nin altında meyve yoktu.
Bunlar temel gıda maddeleri. Dengeli, sağlıklı ve yeterli beslenme için olmazsa olmazlarımız.
İnsanımız için artık tek bir sorun var. O da karın doyurma. Dikkat edin beslenme demiyorum. Dengeli ve sağlıklı beslenme de artık hayal oldu.

Belli ki, daha da fakirleşeceğiz.
O mutlu azınlık varya, onlar ise servetlerine servet katmaya devam edecek.

İlyas Erbay

Yorumlar

  1. Taki

    Metabolizmayı yavaşlatma sınırını bulmalı,Nasreddin hocanın eşeği gibi tam alışacakken açlığa,göçüp gitmesek bari🤕

Yeni yorumlara kapalı.

Yazarın Kaleminden

Namaz Vakitleri

Karabuk
9
Haziran Pazartesi
1446 HİCRİ Zilhicce 13
Güneş Vakti
Şuanki vakit
Güneş
  İmsak
03:10
  Güneş
05:10
Öğle vaktine kalan süre
 
  Öğle
12:54
  İkindi
16:54
  Akşam
20:28
  Yatsı
22:18

Öne Çıkan Haberler

Karabük

Yunus Emre’nin Karabük’teki İzleri Bulundu

Karabük

Aydınlıkevler’in Yeni Muhtarı Bahattin Ceylan Oldu

Haberde İnsan

Milletvekili Akay’dan Kurban Bayramı mesajı

Karabük

Karabük’te Kurban Bayramı Öncesi Gıda Denetimleri Başladı

Haberde İnsan

Engelli ve eski hükümlü hibe desteği başvuruları başladı