Safranbolu'nun altından bir şehir daha doğuyor - Karabük Haber Postası
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
25 Eylül, 2020 06:28 tarihinde yayınlandı
0
0

Safranbolu’nun altından bir şehir daha doğuyor

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan ve “En iyi korunan 20 kent” arasında bulunan  Safranbolu ilçesinde, 4 asırlık geçmişe sahip yer altı tünelleri restore edilerek turizme kazandırılacak.
Osmanlı döneminden kalma han, hamam, konak, cami, çeşme ve köprüleriyle “açık hava müzesi”ni andıran tarihi ilçenin altına bulunan gizli tüneller, 1645 Tünel Projesiyle gün yüzüne çıkarılacak.
375 yıl önce Osmanlı döneminde şehrin atık su ve kanalizasyon işlevini görmesi için yapılan tüneller, turizme kazandırılarak Safranbolu için önemli bir destinasyon olacak.
“Osmanlı’nın parmak izi” ve “Korumanın başkenti” gibi unvanlarla da anılan, 1970’li yıllardan itibaren başlayan restorasyon ve koruma çalışmalarıyla gelecek nesillere aktarılan tarihi ilçeye, yer altı tünellerinin turizme kazandırılmasıyla ilginin biraz daha artacağı düşünülüyor.
“SAFRANBOLU TURİZMİ ÇEŞİTLENECEK”
Karabük Valisi Fuat Gürel, 1645 Tünel Projesi restorasyon çalışmalarını inceleyerek, çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Safranbolu’nun yeryüzündeki güzelliklerini yıllardır gördüklerini ifade eden Gürel, “Bugün de 1645 yılında belki de bütün dünya da böyle bir kanal sistemi olmazken, Osmanlı İmparatorluğu döneminde ecdadımız tarafından Safranbolu’da atık suların bertarafı adına bir çalışma yapılıyor ve şu anda Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı Başkanı Şefik Dizdar öncülüğünde bir proje hazırlanıyor” dedi.
Safranbolu’da destinasyon alanlarının fazlalaşması için bazı projeler yürütüldüğünü aktaran Gürel, “1645 yılında yapılan bu atık su tünellerinin turizme kazandırılması ve gelen misafirlere gösterilmesiyle alakalı bir projeleri var. Safranbolu Kaymakamımızla beraber burayı yerinde görelim istedik. ‘Nasıl turizme kazandırabiliriz?’ diye içeriye girdik ve gezdik, gerçekten muhteşem bir yapı. Belirli bir proje kapsamında güvenlik tedbirleri alındıktan sonra turizme kazandırılacağını düşünüyorum. Bu tür yapılarla beraber Safranbolu turizmi çeşitlenecek. Karabük’ün çeşitli yerlerinde ki doğal güzelliklerini turizme kazandırmak için çabalarımız var. Burayı da aynı kapsam içerisinde planlayabilirsek hem Safranbolu ve Karabük’ün turizmine katkıda bulunulmuş olacak hem de ülke turizmimize çeşitlilik kazandırmış olacağız. Dünyada belki de örneği az olan tünellerden, kanallardan bir tanesi, inşallah bunu da gün yüzüne çıkartmış olacağız” diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
karabukte uyusturucu ve tefecilik operasyonu deAekS9T
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
02 Nisan, 2026 20:45 tarihinde yayınlandı
0
0

Karabük’te uyuşturucu ve tefecilik operasyonu

Karabük’te jandarma ekiplerince düzenlenen operasyonlarda uyuşturucu madde ile tefecilik suçuna ilişkin çeşitli deliller ele geçirildi.

Karabük Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde, İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince yürütülen çalışmalar kapsamında,Karabük merkezde gerçekleştirilen faaliyette 3 şüphelinin üzerinde ve aracında adli arama yapıldı. Aramalarda 3,17 gram sentetik kannabinoid (bonzai) ile 61 adet sentetik ecza hap ele geçirildi.

Öte yandan, Karabük merkezde tefecilik suçuna yönelik operasyonda 2 şüphelinin ikametinde yapılan aramada 1 adet dolu senet, 1 adet boş senet, borç-alacak kayıtlarının bulunduğu 2 adet kağıt ve 1 adet cep telefonu ele geçirildi.

Şüpheliler işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin