Eflani’de kapalı köy yollarında çalışmalar sürüyor
Karabük'te etkili olan kar yağışı nedeniyle ulaşıma kapanan 85 köy yolundan 75'i ulaşıma açılırken, 10 köy yolunu açma çalışmaları sürüyor.
Karabük'te kar yağışı sonrası kapanan 85 köy yolundan 70'i hummalı çalışmalarla yeniden ulaşıma açıldı. İl Özel İdaresi ekipleri Eflani ilçesinde ulaşım sağlanamayan 10 köyün 6'sında çalışmalarını sürdürüyor.
3 greyder, 2 kar bıçaklı kamyon, 2 pikap ve 1 beko lader ile süren çalışmalarla ilgili yapılan açıklamada, "Şuanda kapalı köy yollarının bulunduğu tek ilçe Eflani'dir. Karabük'te etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle kapanan köy yollarını ulaşıma açmak için İl Özel İdare ekiplerimiz, zorlu hava şartlarına rağmen gece gündüz demeden çalışmalarını sürdürüyor. 10 köy yolunu kısa sürede yeniden ulaşıma açarak çalışmalarımızı tamamlayacağız" denildi.
İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan Karabük’ü Ziyaret Etti
Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Karabük’e gelen İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan, ziyaretlerine Karabük Valiliği ile başladı. Karabük protokolü tarafından karşılanan Turan, Valilik Şeref Defteri’ni imzalamasının ardından Vali Mustafa Yavuz ile makamda bir araya geldi.
Görüşmede, Karabük’ün genel durumu ve yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Daha sonra Valilikte düzenlenen ve “5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu” kapsamında Karabük’te yapılan ve devam eden çalışmaların ele alındığı toplantıya başkanlık eden Turan, toplantı sonrası önemli açıklamalarda bulundu. Vali Yavuz’un yanı sıra ilgili kurum temsilcilerinin de yer aldığı toplantıda, sahipsiz hayvanlara yönelik yerel yönetimlerin yürüttüğü çalışmalar değerlendirildi.
Toplantının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bakan Yardımcısı Turan, sahipsiz hayvanlar konusunda Karabük Valiliği koordinasyonunda yürütülen çalışmaları değerlendirdi. Yerel yönetimlerin, ilgili kurumların ve toplumun iş birliği içinde hareket etmesinin önemine dikkat çeken Turan, “Sokakta sahipsiz hayvan olmasın istiyoruz” dedi.
“ŞEHİTLERİMİZE LAYIK OLMAK İÇİN GECE GÜNDÜZ ÇALIŞIYORUZ”
Açıklamasına Şehitler Haftası’na değinerek başlayan Turan, “14-20 Nisan bizim için çok özel bir hafta. Milletimizin Şehitler Haftası’nı yürekten anıyor, kutluyorum. Bu ülkeye ter kan bedeli ödeyen tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum” dedi. Turan, Türkiye’nin terörle mücadelede büyük mesafe kat ettiğini vurgularken, "Her karışı şehit kanlarıyla örülmüş, her tarafı adeta birer şehitler abidesi olan çok özel bir ülkedeyiz. Çanakkale’den Kurtuluş Savaşı’na, terörle mücadeleden 15 Temmuz’a kadar tüm şehitlerimizin bu ülkeye ödedikleri ter kan bedel çok kıymetlidir. Onlara layık olmak için gece gündüz çalışıyoruz, çok büyük emek sarf ediyoruz. Terörsüz bir Türkiye olsun diye elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Çok mesafe kaydettik. Ümit ediyorum ki bu ülkede terörün olmadığı, şehit haberlerinin yüreklerimizi yakmadığı bir dönemi hep beraber yaşarız" dedi.
KARABÜK, BU GÜZEL ÜLKENİN BÜYÜMESİNİN ADETA BİR SİMGESİ
Karabük'ün bu güzel ülkenin büyümesinin adeta bir simgesi olduğunu belirten Turan; "Demiryolunda küçük bir istasyonken, köyken, ilçe olarak, il olarak büyük bir gelişmişlik örneği vermiş çok kıymetli bir ilimiz. Sanayisiyle, ormanıyla Türkiye’mize nefes aldıran özel bir şehir. Nereden bakarsanız bakın, ülkemize değer katan bir şehrimiz" dedi.
DÜNYADA ÇOK KARŞILIĞI OLMAYAN BİR SORUNLA KARŞI KARŞIYAYIZ
21. yüzyılın yeni sorunların da inşa edildiği, buna karşı yeni çözümlerin de mecbur bırakıldığı bir dönem olduğunu ifade eden Turan açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:
"Siber güvenlik gibi yeni sorunlar, yeni sentetik uyuşturucular gibi alanlar ve şimdi de “sokak hayvanları” diye ifade edilen, dünyada çok karşılığı olmayan bir sorunla karşı karşıyayız. Ülkemiz maalesef, iyi niyetten ve çeşitli sebeplerden dolayı bu konuda bir bedel ödüyor. Daha dün, Şanlıurfa’da üniversite son sınıf öğrencisi bir kızımız, sokak hayvanlarından kaçarken trafik kazasında hayatını kaybetti. Ağır yaralanmaların, kötü ölümlerin olduğunu hepimiz görüyoruz.
Nasıl ki siber suçları görmezden gelmiyoruz, nasıl ki sentetik uyuşturucular için önlemler alıyoruz, aynı şekilde sokak hayvanları konusunda da adım atmamız gerekiyor. Dünya nasıl yapmış, Avrupa nasıl mevzuat değişikliğine gitmiş, bunları inceliyoruz. Sokaklarımızın güvenliği esastır. Evlatlarımızın okula, büyüklerimizin camiye, kadınlarımızın pazara rahatça gitmesi hepimizin görevidir. Risk nereden gelirse gelsin; terörden, hayvandan, trafikten… Sokak güvenliğini sağlamak hepimizin boynunun borcudur.
Bu ülke çok güzel işler yaptı ama hep bir polemiğin tarafı oldu. İHA yaptık, “uçmaz” dediler. Araç yaptık, “fabrika yok” dediler. Sürekli gereksiz polemikler oldu. Sokak hayvanları konusunda da benzer süreç yaşandı. Hatırlayın, bundan 9 ay önce Meclisimiz bu kanunu yasalaştırdı. “Katliam olacak” dendi, eylemler yapıldı. Bugün görüyoruz ki bu gerçek değil. Valimiz, belediye başkanlarımız ve ilgili tüm birimlerimizle Karabük’te bu konuyu masaya yatırdık. Karabük Belediyesi, Safranbolu ve Eflani belediyelerimizin çok güzel çalışmaları var.
Yeni kanunla birlikte, özellikle belediyelerimize büyük görevler düşüyor. Hem yasal, hem cezai sorumlulukları var. Bu bir korkutma değil. Ama ortada bir sorun var ve biz bunu el birliğiyle çözmek istiyoruz. Bu konuda artık yorulduk. Her gün kötü haberlerle uyanmak istemiyoruz. Yeni kanun “yakala, rehabilite et ve sahiplendirilene kadar barınakta tut” diyor. Sokakta sahipsiz hayvan olmasın istiyoruz. Belediyelerimizin binde 0.5 oranında bütçelerinden pay ayırması, varsa barınaklarını büyütmesi, yoksa yeni barınak yapması gerekiyor. Aksi takdirde, hem yargı hem de Bakanlık açısından cezai sorumluluk doğacaktır.
Özellikle valilerimizin koordinasyonunda, tüm kurumlarımızın iş birliği içinde çalışması çok önemli. Elbette ki bizim kültürümüzde hayvana eziyet haramdır. Kanunlarımızda da suçtur. Biz elbisesinde uyuyan kediyi rahatsız etmemek için elbisesini kesen bir peygamberin ümmetiyiz. Kurtlara kuşlara vakıf kurmuş bir milletin torunlarıyız. O yüzden çok hassasız. Hiçbir canlıya zarar vermemek görevimiz. Fakat bir kez daha söylüyorum: Sokağın güvenliği esastır. İnsanımızın huzuru, emniyeti ve onuruyla yaşaması esastır. Bu yüzden sokakta sahipsiz hayvan istemiyoruz.
Karabük’te 7.000 sahipsiz hayvandan söz ediliyor. Ancak bunun 5.000’e yakını sahiplenilmiş durumda. Geçen yıl 9 ısırma vakası yaşanmış. Bu sayının artmasından korkuyoruz. Belediyelerimiz büyük motivasyonla çalışmış. Karabük Merkez Belediyesi’nin bir dönümlük barınağı vardı, şimdi şehire8 kilometrelik yerde bunu 41 dönüme çıkarılıyor. Safranbolu Belediyesi barınağını 1 dönümden 13 dönüme çıkarıyor. Eflani Belediyesi de kapasitesini 1 dönümden 3 dönüme çıkaracak. Sonuç olarak herkes kendi alanında üzerine düşeni yapacak ve Karabük’te sahipsiz hayvan kalmaması için çalışacağız.
Bu konu bir siyasi tartışma konusu değildir. Bu konuda hassasiyet gösteren tüm sivil toplum kuruluşlarını da sürece katkı vermeye davet ediyoruz. Barınaklarımızı görsünler, katkı sunabilecek olanlar değerlendirilsin. Ama daha da önemlisi, barınaklardaki hayvanlarımızın sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürebilmesi için doğal yemlerle, israf olacak yemeklerle bu işin yürütülmesini istiyoruz. Büyük masraflar yapmaya, fenni yem kullanmaya karşıyız. Tüm toplum dinamikleriyle bu işi yapabileceğimize inanıyoruz.
Karabük’te çok kıymetli bir tabloyla karşılaştık. Sahiplenme, toplama, barınak yapımı gibi aşamalarda büyük mesafe alınmış. Başta Valimiz olmak üzere tüm belediye başkanlarımıza, ilgili müdürlerimize teşekkür ediyorum."