blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
17 Ocak, 2025 20:00 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Çaycuma’ya yeni adliye sarayı yapılacak

Çaycuma ilçesine yapılması planlanan yeni adliye binası, 2025 yatırım programına alınarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayıyla resmen yürürlüğe girdi. 15 Ocak 2025 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan kararnamede, Çaycuma’ya yapılacak olan adliye binası projesi yer aldı.
AK Parti Çaycuma İlçe Lideri Birol Yiğit, yaptığı açıklamada, yeni adliye binasının ilçeye kazandırılacak değerli bir yatırım olduğunu belirterek, “Çaycuma ilçemize 6000 m alanda inşa edilecek olan adliye sarayı ile resmi hizmet binamızın sayısını arttıracağız. Bu projeyle adalet hizmetleri daha verimli ve çağdaş bir formda sunulacak” dedi.
Başkan Yiğit, yeni adliye binasının inşa edilmesinde emeği geçen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve Zonguldak Milletvekili Ahmet Çolakoğlu’na teşekkür ederek, bu yatırımın ilçeye iyi olmasını temenni etti.
Yeni adliye binası, Çaycuma halkı için değerli bir hizmet sunacak olup, çağdaş yapısı ve geniş alanıyla bölgenin adalet hizmetlerine büyük katkı sağlayacak.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Haziran, 2025 16:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Anadolu’nun 600 yıllık ilk derbisi gastronomi festivaline taşındı: ’Lahanacılar’ ve ’Bamyacılar’ yarıştı

Amasya’da ’Lahanacılar’ ve ’Bamyacılar’ kadroları ortasında 600 yıl evvel oynanıp Anadolu tarihinin birinci derbisi olarak kayıtlara geçen tarihi rekabet gastronomi şenliğine taşınarak tekrar yaşatıldı. Merzifon 1. Milletlerarası Gastronomi ve Turizm Festivali’nde Amasyalı Bamyacılar ile Merzifonlu Lahanacılar kadroları yemekleriyle yarıştı. Grupların "Lahanaya kuvvet, bamyaya lezzet" halindeki tezahüratları asırlar sonra tekrar yankılandı.

"Lahanaya kuvvet, bamyaya lezzet"
612 yıl evvel cirit meydanında başlayan rekabet artık sofralarda sürüyor. Osmanlı Devleti’nin 5. padişahı Çelebi Mehmet’in Amasya’da şehzade olarak bulunduğu 1413-1421 yılları ortasında biniciler ortasında düzenlediği cirit karşılaşmalarının daha çekişmeli olması için 400 atlıyı bamyasıyla ünlü Amasya’dan ve lahanasıyla ünlü Merzifon’dan seçtirmesiyle başlayan rekabete 19. yüzyıla kadar padişahlar da dahil olmak üzere fanatik taraftarlar ağır ilgi göstermiş. Daha sonra unutulan bu tarihi gelenek Merzifon 1. Memleketler arası Gastronomi ve Turizm Festivali’nde yine canlandırıldı. Grupların "Lahanaya kuvvet, bamyaya lezzet" halindeki tezahüratları asırlar sonra tekrar yankılandı.

"Kökleriyle Merzifon" temalı festival
Merzifon Belediyesi ve Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) iş birliğiyle birincisi gerçekleştirilen "Kökleriyle Merzifon" temalı şenlikte Lahanacılar ve Bamyacıları temsil eden şefler yemekleriyle yarıştı. Gösteri hedefli düzenlenen lezzet kapışmasına Amasyalı ve Merzifonlular da tezahüratlarıyla takviye oldu. Yarış heyetinde Japon şef Koki Otsuka da yer aldı. Yemeklerden tadan Otsuka, lahana yemeğini beğendiğini söyledi.
Anadolu’nun birinci derbisini yaşandığı topraklarda yine gerçekleştirdiklerini belirten Merzifon Belediye Başkanı Alp Kargı ve TAFED Lideri Zeki Açıköz ekiplerdeki şefleri kutladı. Şenliği ziyaret eden Amasya Valisi Başkan Bakan da, yurdun dört bir yanından gelen usta şeflere iştirakleri münasebetiyle teşekkür etti.

Anadolu’nun birinci derbisi tekrar yaşatıldı
Anadolu’nun birinci derbisine 612 yıl sonra tekrar tanıklık ettiklerini anlatan Ömer Şan, "Lahanacılar ve Bamyacılar gastronomi alanında yarıştı. Bu türlü bir geleneğe, pahaya sahip çıkan Merzifon halkını ve Merzifon Belediye Liderini kutluyorum" diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin