Reklam
Reklam
beun bilim iletisimi ofisinin hazirladigi 5 soru 5 cevap bilim soylesileri programi finansal okuryazarlik alt rj9FqeCP
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
31 Mayıs, 2025 12:22 tarihinde yayınlandı
0

BEUN Bilim İletişimi Ofisinin Hazırladığı “5 Soru-5 Cevap Bilim Söyleşileri” Programı “Finansal Okuryazarlık” alt başlığıyla gerçekleştirildi

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Bilim Bağlantısı Ofisi tarafından hazırlanan “5 Soru-5 Karşılık Bilim Söyleşileri” programının üçüncüsü “Finansal Okuryazarlık” alt başlığıyla gerçekleştirildi.

Yükseköğretim Şurasının (YÖK) karar ve teşvikleri doğrultusunda Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer’in teşebbüsleriyle kurulan BEUN Bilim Bağlantısı Ofisi tarafından hazırlanan “5 Soru-5 Yanıt Bilim Söyleşileri” başlıklı programın üçüncüsü gerçekleştirildi.

BEUN bünyesinde faaliyet gösteren Karaelmas Üniversitesi Vakfına ilişkin Cafe Akademide gerçekleştirilen programın moderatörlüğünü BEUN Kurumsal Bağlantı Koordinatör Yardımcısı ve BEUN Bilim Bağlantısı Ofisi Sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Cem Evrim Aslan yaparken, programın konukları; Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Lider Danışmanı ve Kurumsal İrtibat Dairesi Bşk. Yrd. Buket Salkım, Kurumsal İletişim Dairesi Başkanı Murat Birinci, SPK Kurumsal Bağlantı Dairesi Bşk. Yrd. Oğuz Altun ve SPK Uzmanı Atakan Öztürk oldu. Program öncesinde BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer’i makamında ziyaret eden SPK Heyeti BEUN Bilim Bağlantısı Ofisinin düzenlemiş olduğu programda “Finansal Okuryazarlık” alt başlığı çerçevesinde konuk olarak yer almaktan duydukları memnuniyeti lisana getirerek göstermiş olduğu misafirperverlikten ötürü Rektör Prof. Dr. Özölçer’e teşekkürlerini sundu. SPK Heyetinin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti kaydeden Rektör Prof. Dr. Özölçer ise SPK Heyetini BEUN’da ağırlamaktan memnunluk duyduğunu söz ederek “5 Soru-5 Yanıt Bilim Söyleşileri” programına konuk olarak gelme nezaketini gösterdikleri için teşekkürlerini iletti. Makam ziyaretinin akabinde, 15 Temmmuz Şehitler Yerleşkesindeki Cafe Akademide düzenlenen “5 Soru-5 Karşılık Bilim Söyleşileri” programına geçildi.

“Finansal Okuryazarlık” alt başlığıyla gerçekleşen ve bireyden topluma kadar finansal temel kavram ve terminolojiye yönelik bilgi, tavır ve aksiyon adımlarını içeren program, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleri doğrultusunda ilan edilen 22 Mayıs Finansal Okuryazarlık günü kapsamında gerçekleştirildi.

“Her geçen gün finansal okuryazarlık konusunda büyük muvaffakiyetler elde ediyoruz”

SPK Heyet Lider Danışmanı ve Kurumsal Bağlantı Dairesi Bşk. Yrd. Buket Salkım, Türkiye’de finansal okuryazarlık seviyesine ait OECD ve WB datalarına de referanslarda bulunarak, son iki yılda büyük bir gelişim yaşandığını söyledi. “Özellikle Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın 22 Mayıs’ı finansal okuryazarlık günü olarak ilan etmesi, Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek’in projeyi himayeleri altına alması ve Heyet Liderimiz Sayın İbrahim Ömer Gönül’ün de ortaya koyduğu çalışmalar sonucunda Türkiye’de her geçen gün finansal okuryazarlık konusunda büyük muvaffakiyetler elde ediyoruz. Önümüzdeki devirde bu çalışmaların meyvelerini alacağız.” tabirlerini kullanan Salkım, SPK olarak bu alanda gerçekleştirdikleri çalışma ve projeler hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.

Salkım, tıpkı vakitte finansal okuryazarlık eğitimi konusunda 0-6 yaş kümesine ait çalışmalar yapıldığını, Türkiye’nin bu açıdan öncü ve kıymetli bir role sahip olma avantajı yakaladığını lisana getirdi.

SPK Kurumsal İletişim Dairesi Başkanı Murat Birinci de finansal okuryazarlığın bireylerin gelirlerini yönetme, tasarruf yapma, yatırım kararları alabilme, borçlanma risklerini manaya ve emeklilik planlaması üzere hususlarda şuurlu tercihler yapabilme mahareti olduğunu söyledi. Bu kavram sırf şahsî refahı değil, toplumsal kalkınma ve ekonomik istikrarı da derinden etkileyen çok boyutlu bir olgu olduğunu vurgulayan Birinci, finansal okuryazarlığın ferdi refahın ötesinde, sürdürülebilir kalkınma gayelerine ulaşmak için bir gereklilik olduğunu lisana getirdi.

SPK Kurumsal Bağlantı Bşk. Yrd. Oğuz Altun ise finansal okuryazarlığın tarifini yaparak, finansal okuryazarlık tarifinde üç öğenin kıymetinin altını çizdi. Finansal okuryazar olabilmek için finansal bilgi sahibi olmanın yetmeyeceği, bireyin finansal tavır ve davranışın da finansal bilgiye eşlik etmesi gerektiğini örneklerle aktardı.

SPK Uzmanı Atakan Öztürk, kripto paralar, dijital cüzdanlar ve dijital bankacılık üzere yeni finansal teknolojilerin finansal okuryazarlık kavramını nasıl tekrar şekillendirdiğini anlattı. Söyleşi kapsamında iştirakçilerden gelen çok sayıda soruyu da yanıtlayan konuşmacılar, finansal okuryazarlık üzerine temel kavramlar ve gündelik hayat harcamaları üzerinden çeşitli örnekler vererek mevzunun pekiştirilmesine de katkıda bulundular. Soru ve yanıt kısmının tamamlanmasının akabinde ise BEUN Kurumsal İrtibat Koordinatör Yardımcısı ve BEUN Bilim İrtibatı Ofisi Sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Cem Evrim Aslan, konuklara teşekkür dokümanı takdiminde bulundu.

BEUN Bilim İrtibatı Ofisi tarafından üçüncüsü düzenlenen ve “Finansal Okuryazarlık” alt başlıklı 5 Soru-5 Yanıt Bilim Söyleşisi programı, günün anısına binaen çekilen fotoğraf ile sona erdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
WhatsApp Image 2026 06 06 at 11.27.43
Haber Merkezi Avatarı
Haber Merkezi tarafından
06 Haziran, 2026 12:33 tarihinde yayınlandı
0

Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, Karabük’ün il oluşunun 31. yılı kutladı

Başkan Çetinkaya mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ülkemizi sanayileştirme hedefinin en önemli eserlerinden biri olan Karabük’ümüzün il oluşunun 31. yıl dönümünü büyük bir gurur ve heyecanla kutluyoruz.
Temelleri üretimle atılan, emeğin ve alın terinin şehri olan Karabük; 6 Haziran 1995 tarihinde Türkiye’nin 78. ili olarak yeni bir kimlik kazanmış, geçen 31 yıllık süreçte sanayisiyle, eğitimiyle, turizmiyle ve kültürel birikimiyle ülkemizin önemli şehirlerinden biri haline gelmiştir.
Cumhuriyet tarihimizin ilk ağır sanayi hamlesine ev sahipliği yapan Karabük, yalnızca demir ve çeliğin değil; aynı zamanda azmin, çalışkanlığın ve kalkınmanın da simgesi olmuştur. Safranbolu’sundan Yenice’sine, Eskipazar’ından Eflani’sine, Ovacık’ından merkezine kadar her köşesiyle büyüyen ve gelişen şehrimiz, bugün sahip olduğu potansiyelle Türkiye’nin geleceğinde söz sahibi şehirlerden biri olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir.
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ortaya konulan Türkiye Yüzyılı vizyonu doğrultusunda Karabük’ümüz de yeni yatırımlarla, yeni projelerle ve güçlü hedeflerle yoluna devam etmektedir. Karabük Belediyesi olarak bizler de şehrimizin her mahallesine dokunan hizmetler üretmeye, altyapıdan üstyapıya, sosyal yaşam alanlarından çevre yatırımlarına kadar her alanda Karabük’ü geleceğe hazırlamaya devam ediyoruz.
Amacımız; geçmişinden güç alan, geleceğe güvenle bakan, daha yaşanabilir, daha modern ve daha güçlü bir Karabük inşa etmektir. Bu doğrultuda hemşehrilerimizden aldığımız destekle çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz.
Bu anlamlı yıl dönümünde, Karabük’ün il olmasında emeği bulunan devlet büyüklerimizi rahmet ve minnetle anıyor; şehrimizin gelişimine katkı sunan tüm kişi ve kurumlara teşekkür ediyorum.
Karabük’ümüzün il oluşunun 31. yıl dönümü kutlu olsun. Rabbim birliğimizi, beraberliğimizi ve kardeşliğimizi daim eylesin.”

 

Bizi sosyal medyadan takip edin