Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Asırlık el dokumaları yaşatılmaya devam ediyor

Kültür Sanat Yayın: 28.06.2024 12:00
İhlas Haber Ajansı
Asırlık el dokumaları yaşatılmaya devam ediyor

Giresun’un Çanakçı ilçesine bağlı Düzköy köyünde asırlık el dokumaları hala yaşatılmaya devam ediyor. Dastar, çanta, dırmaç gibi dokumalar, günümüzde halılarla yer değiştirse de, köy halkı tarafından hem üretiliyor hem de kullanılıyor. Artık koyun yünü ve keçi kılından yapılan iplikler yerine, renkli iplikler kullanılıyor. Bu dokumalar, imece usulüyle, toplu olarak yapıldığında ise bir şenlik havası yaşanıyor.

Mesleğin son temsilcileri

Köydeki dokumacıların çoğunun yaşlı ve bu geleneği gençlere öğretmekte zorlandıklarını anlatan 65 yaşındaki Münevver Yılmaz, “Köyümüzde büyüklerimizden öğrendiğimiz dastar, çanta, dırmaç gibi dokumaları kendimiz yapıyoruz. Günümüzde dastarın yerini halı, bizim dokuma çantalarımızın yerini kol çantaları, dırmacın yerini ipler alsa da bizim köyde hala kullananlar var. Neredeyse ihtiyacı olan herkesin dokuyabildiği bu el sanatlarını gençlere öğretmek zor çünkü hevesli değiller. Benim yaşlarda olanlar hem evinde dastar kullananların hem de bu mesleğin son temsilcileriyiz diyebiliriz. Bizden sonra ne kullanan nede dokuyan olmaz diye düşünüyorum. Dastar dokumak için tezgahı kurmak zor olduğu için bu işi yardımlaşarak yaparız. Hep bir araya geldiğimiz için de oldukça eğlenceli olur. Bir günde ancak bir kulaç dokunabiliyor. Yaptığımız dastar da genelde 3 ila 5 kulaç arasında oluyor. Dokuma işini kadınların olurken, erkekler ise dokumak için ihtiyacımız olan tezgâhtaki araç gereçlerimizi yapıyorlar” dedi.

Köyde ihtiyaç, şehirde nostalji

Dastar ve diğer el dokumaları, köyde hala birçok amaçla kullanıldığını ifade eden Emine Kirman, bu dokumaların genç kızların çeyizlerinde olmazsa olmaz olduğunu belirterek “Köyümüzde dastar sadece zemine sermek için değil, örtü, seccade gibi birçok yerde kullanılıyor. Dırmaçı ise ulaşımın olmadığı yamaç arazilerimizde yük taşımak için kullanıyoruz. Köyümüzde genç kızların çeyizinde olmazsa olmazı. Özellikle rengarenk dokunan dastarlar geçmişte koyun yününden, keçi kılından kök boya kullanılarak yapılıyordu. Ben dahi yün ipliğini boyamak için ormanlardan renk verecek ağaç kabuğu, bitki kökleri topladım. Ama günümüzde artık renkli iplikler var. Onları alarak dokumaya devam ediyoruz. Yaptıklarımızı kendimiz kullanıyoruz. Nostalji olsun diye şehirlere gidenler de yanlarında götürüyor. Ben kendi çocuklarıma öğrettim isteseler dokurlar ama pek ihtiyaç görmedikleri için uğraşmak istemiyorlar” diye konuştu.


Mesajınızı gönderin

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Artvin Valisi Cengiz Ünsal, Yusufeli T14 Tüneli’nde incelemelerde bulundu

Gündem Yayın: 30.06.2024 16:52
İhlas Haber Ajansı
Artvin Valisi Cengiz Ünsal, Yusufeli T14 Tüneli’nde incelemelerde bulundu

Artvin Valisi Cengiz Ünsal, 3 bin 921 metre uzunluğunda olan T14 Tüneli’nin son 200 metresinde oluşan bazı çatlaklar ve yüzeysel deformasyonların giderek büyümesi sonucu oluşan kısmi çökmeler ile ilgili yetkililerden bilgi aldı.

T14 Tüneli’nde yaptığı incelemeler sonrasında açıklamada bulunan Artvin Valisi Cengiz Ünsal, “T14 Tüneli’nde daha evvelden oluşan bazı çatlak ve yüzeysel deformasyonlar ile ilgili olarak teknik ekiplerimiz tarafından detaylı incelemeler yapılmıştı. Yapılan çalışmalar doğrultusunda, tünelde oluşan deformasyonların olası can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürmesini önlemek için tünelin girişinden başlayarak 2,4 kilometre uzunluğunda alternatif bir yol yapım çalışmasına başlayarak, alternatif yolun yapımı tamamlanmıştır. Tüneldeki bu çökme sonucu tünel trafiğe tamamen kapatılarak, trafik akışı yapılan alternatif servis yoluna verilmiştir. Teknik ekiplerimiz, sorunu en kısa sürede çözmek için azami gayret göstermektedir. Bu süreçte tüm gelişmeleri yakından takip ediyor, gerekli çalışmalarımızı ilgili kurumlarımız ile birlikte koordineli bir biçimde gerçekleştiriyoruz” dedi.

Paylaş: