Reklam
Reklam
artvinde asirlik gelenek suruyor kadinlar kisa uzum pekmeziyle hazirlaniyor a5UR1MPe
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
30 Eylül, 2025 12:07 tarihinde yayınlandı
0

Artvin’de asırlık gelenek sürüyor: Kadınlar kışa üzüm pekmeziyle hazırlanıyor

Artvinli bayanlar, üzümleri klâsik metotlarla işleyerek odun ateşinde pekmez kaynatıyor; hem kışa hazırlanıyor hem de jenerasyondan nesle aktarılan bir geleneği yaşatıyor.

Artvin’in Arhavi ilçesine bağlı Derecik köyünde bayanlar, asırlık bir geleneği yaşatmaya devam ediyor. Kararan üzümler kollarından tek tek toplanıyor. Ezilerek suyu çıkarılan üzümler, bez torbalarda süzülerek kazanlara aktarılıyor. Odun ateşinde kazanlarda saatlerce kaynatılarak doğal pekmez haline getiriliyor. Kış öncesi hazırlıkların en tatlı telaşı olan bu süreç, köyde hem dayanışmayı hem de kültürü ayakta tutuyor. Saatler süren kaynatma süreci boyunca kazan başında nöbet tutuluyor.

68 yaşındaki Aysen Bayramin, çocukluğundan bu yana her yıl bu geleneği sürdüren isimlerden biri. Sabahın erken saatlerinde başladığı mesaisini gün uzunluğu sürdüren Bayramin, üzüm pekmezi üretimini hem bir vazife hem de bir ömür biçimi olarak görüyor.

“Pekmez bizim şifamız, emeğimiz, geleneğimiz”

Aysen Bayramin, “Her yıl bu vakitler pekmez yaparız. Üzümler karardığında onları toplar, suyunu çıkarır, sonra da kazana alırız. Bu iş zahmetli lakin bir o kadar da bereketlidir. Komşularla bir ortaya geliriz, sohbet ederiz, geçmişi anarız. Bizim pekmezimiz ne katkı unsuru içerir ne de raf ömrü hesabı yapılır. Büsbütün doğal, odun ateşinde pişer. İçine sevgi de katılır, emek de. O yüzden kıymetlidir” sözlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
zonguldak sgk heyetinden vali hacibektasogluna ziyaret ryQVAcDL
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
20 Mayıs, 2026 20:30 tarihinde yayınlandı
0
0

Zonguldak SGK heyetinden Vali Hacıbektaşoğlu’na ziyaret

Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü İhsan Şan ve beraberindeki heyeti makamında kabul etti.

Sosyal Güvenlik Haftası kapsamında gerçekleştirilen ziyarette, sosyal güvenlik sisteminin toplum açısından taşıdığı öneme dikkat çekildi. Vali Hacıbektaşoğlu, sosyal güvenlik hizmetlerinin vatandaşların yaşamındaki önemine vurgu yaparak kurum çalışanlarının özverili çalışmalarını takdir etti. Kurum personeline görevlerinde başarı ve kolaylıklar dileyen Hacıbektaşoğlu, kamu hizmetlerinin etkin ve verimli yürütülmesinin önemine değindi.

Ziyaret, karşılıklı iyi dileklerin iletilmesinin ardından sona erdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin