blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
19 Eylül, 2024 12:30 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Arsiyan Yaylasında anne ve yavru boz ayı turistlerin kamerasına takıldı

Artvin’in "sakin şehir" ünvanlı Şavşat ilçesinde Gürcistan sınırında 2 bin 600 ile 3 bin 500 rakımda yer alan Arsiyan Yaylası, bozulmamış doğasıyla başta safari tutkunları olmak üzere doğaseverlerden ilgi görüyor.
Bölgede zirve tırmanışı yapan turistler Arsiyan Yaylasında Genciyan Dağına trekking yaptıkları sırada yavru ayı ve annesini fark ettiler. Bölgede nadir görünen boz ayı ve yavrusu, turistlerin büyük ilgisini çekti.
Gruba rehberlik eden Emrah Özcan anne ve yavru ayıyı drone kamerasıyla görüntülemeyi başardı. Görüntüler sosyal medyada büyük ilgi görürken, Emrah Özcan yaptığı açıklamada “Artvin Şavşat Cevizli Köyünden zirve yolculuğumuzu yaptık. Zirvede ayı ve yavrusuna rastladık. Onların havadan görüntüledik. Bizim için güzel bir hatıra oldu. Burada çok güzel doğamız var. Herkesi Arsiyan Yaylasına bekliyoruz” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
04 Temmuz, 2025 12:07 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Vali bile bahçeye inmeyen fındık üreticisine sitem etti

Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, fındık üretiminin yalnızca ek iş olarak görülmemesi gerektiğini belirterek "Fındıkçılık, bu işin içinde olanların önemli halde yapması gereken bir iş. Fındığı genelde vilayet dışında olanlar yalnızca yazın bir ortaya gelmek için tatil gayesiyle topluyor" dedi.
Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, Trabzon Ticaret Borsası tarafından 2013 yılında kurulan örnek fındık bahçesinde incelemelerde bulundu. Fındık üretimi ve rekoltesiyle ilgili bilgi almak emeliyle yapılan ziyarete mahallî yöneticiler ve tarım uzmanları da katıldı. Trabzon’daki fındık bahçelerinde ortalama verimliliğin dekara 70-80 kilogram ortasında olduğu belirtilirken, örnek bahçede bu sayının 250-300 kilogram düzeylerine kadar çıktığı söz edildi. Ziyaret sırasında bahçe sahibi Ömer Ustaömeroğlu’ndan bilgiler alan Vali Yıldırım, fındık üretiminin ekonomik bedelini vurguladı.
Trabzon Ticaret Borsası Başkanı Eyyüp Ergan ve Tarım ve Orman Vilayet Müdürü İsa Kaplan’ın da hazır bulunduğu ziyarette Trabzon’daki fındık üretiminin arttırılması için yapılması gereken çalışmalara dair fikir alışverişinde bulundu.

"Günümüzde fındıkçılıktan para kazanan insan sayısı azaldı"
Günümüzde fındıkçılıktan para kazananların sayısırır azaldığını kaydeden Vali Yıldırım, "Aynı alanda üreticimiz ne kadar hoş bir değişim sağlamış. Ziraat mühendislerinin tekliflerine uymuş, 300 kilo fındık bekliyor. Maşallah diyelim, bu çok hoş bir gelişme. Eski metot bahçelerde bile bakımla ne kadar yol alınabileceğini görüyoruz. Türkiye ortalaması 48-50 kilo civarındayken, üreticimiz klasik fidelerle oluşturulmuş bahçelerde gerekli bakımı yaparak 150 kilo aldığını söylüyor. Bu büyük bir fark. Fındıkta çok çalışıyoruz lakin az üretim yapıyoruz. Bu nedenle üretimi artırmamız kaide. Günümüzde fındıkçılıktan para kazanan sizin üzere insan sayısı azaldı" diye konuştu.

"Fındık vakti bir ortaya geliyorlar"
İl dışında yaşayanların genelde fındık vakti bir ortaya gelerek fındık topladığını kaydeden Yıldırım, "Bu işi yapanların sayısını artırmamız gerekiyor. Beşerler, fındıktan para kazanıldığını görmeli ve bu işe bu anlayışla bakmalı. Yoksa fındık birçok kişi için ikinci iş pozisyonunda. İstanbul, Tekirdağ, Bursa üzere kentlerde yaşayanlar, yazın ’Kardeşler fındık vakti buluşalım’ diyerek dededen, babadan kalma fındığı toplamaya geliyorlar. Fakat uzaktan ilgilenmekle bu iş bu kadar olur. Sahip çıkmak çok kıymetli. Nitekim fındıkçılık yapacak olanlar bu işi ciddiyetle yapmalı ki hem para kazanılsın hem de Türkiye’nin fındık rekoltesi artsın. Fındık, bizim için kıymetli bir sanayi eseri. Buğday yahut ekmek üzere temel bir besin olmayabilir fakat fındık olduğunda beşerler daha varlıklı yaşar. Bu çok değerli bir şey. Evvelce Düzce ve Akçakoca civarında çok büyük fındık üreticileri vardı. Artık hâlâ var lakin randımanlar düştüğü için eskisi kadar yarar sağlanamıyor. İnsanların ‘Benim bahçemden neden 150-200 kilo fındık almayayım?’ diye kendine sorması lazım. ‘Bunu nasıl yaparım?’ derse, Tarım Müdürlüklerindeki arkadaşlarımız yardımcı olabilirler. Dünyanın en hoş çikolatası fındıkla yapılan çikolatadır. En kaliteli fındık da Türkiye’nin fındığıdır "diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin