blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
16 Ocak, 2025 16:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Mahmutbey Camii için hatıra parası bastırıldı

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan ve halk ortasında ‘Çivisiz Cami’ olarak bilinen Kasaba Köyü Mahmut Bey Camii için Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından hatıra parası bastırıldı. Vali Meftun Kollu, hatıra parasının Cuma günü satışa sunulacağını belirtti.
Kastamonu Valiliği himayelerinde, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) uyumunda yaklaşık 4 yıl süren çalışmalar sonucunda, Kastamonu Merkez ilçesindeki Kasaba köyünde bulunan ve halk ortasında ‘Çivisiz Cami’ olarak da bilinen Mahmut Bey Camii, 2023 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alarak “Anadolu’nun Ortaçağ Devri Ahşap Direkli ve Kirişli Camileri” kategorisinde tescil edildi. UNESCO Dünya Mirası Listesine girdikten sonra Kasaba Köyü Mahmut Bey Camii ile ilgili çeşitli projeler ve çalışmalar yürütülmeye başlandı.
Bu kapsamda 1366 yılında inşa edilen Mahmut Bey Mescidiyle ilgili yürütülen çalışmalar çerçevesinde Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından hatıra parası bastırıldı. Bastırılan hatıra parasının 17 Ocak Cuma Günü saat 11.00’da satışa sunulacağı belirtildi. Satışa sunulacak olan hatıra parasının UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alan Mahmut Bey Mescidinin tanıtımı içinde büyük kıymet taşıyor.
Konuyla ilgili toplumsal medya hesabından açıklamada bulunan Vali Meftun Kısımlı, Kastamonu’nun en değerli tarihi yapıtlarından olan ve 2023 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne giren Mahmut Bey Camii için, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından hatıra parası bastırıldığını kaydetti.
Vali Kısımlı, “Candaroğulları Beyliği devrinde, 1366 yılında, Mahmut Bey tarafından yaptırılan ve Kastamonu’muzun merkez ilçesine bağlı Kasaba köyünde bulunan Mahmutbey Camii, üst örtüsünün bindirme tekniğiyle inşa edilmesi sebebiyle halk ortasında ‘Çivisiz Cami’ olarak da isimlendiriliyor. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürü A. Yasir Şahin Bey’e, çalışanına ve emeği geçen herkese, Kastamonu ismine teşekkür ediyorum” dedi.
Mahmut Bey Camii hakkında
Kastamonu’nun Merkez ilçesine bağlı Kasaba köyünde bulunan Mahmut Bey Cami, üst örtüsünün bindirme tekniğiyle inşa edilmesi nedeniyle halk ortasında “Çivisiz Cami” olarak biliniyor. Candaroğulları Beyliği Dönemi’nde 1366 yılında Mahmut Bey tarafından inşa ettirilen Cami, kuzey-güney doğrultusunda dikdörtgen planlı ve 17,9-11,55 metre boyutlarındadır. Dış duvarları moloz taştan inşa edilen caminin iç yerinde büsbütün ahşap tercih edilmiştir. İç yerde mihrapta ve pencere çerçevelerinde alçı, kitabe levhası ve giriş kapısının söve ve lentolarında mermer kullanılmıştır. Anadolu Türk mimarisinde Kasaba Köyü Mahmut Bey Camii mimari, malzeme-teknik özelliklerinin yanı sıra tüm iç yere yayılan süslemeler dikkat çekiyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Haziran, 2025 16:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Anadolu’nun 600 yıllık ilk derbisi gastronomi festivaline taşındı: ’Lahanacılar’ ve ’Bamyacılar’ yarıştı

Amasya’da ’Lahanacılar’ ve ’Bamyacılar’ kadroları ortasında 600 yıl evvel oynanıp Anadolu tarihinin birinci derbisi olarak kayıtlara geçen tarihi rekabet gastronomi şenliğine taşınarak tekrar yaşatıldı. Merzifon 1. Milletlerarası Gastronomi ve Turizm Festivali’nde Amasyalı Bamyacılar ile Merzifonlu Lahanacılar kadroları yemekleriyle yarıştı. Grupların "Lahanaya kuvvet, bamyaya lezzet" halindeki tezahüratları asırlar sonra tekrar yankılandı.

"Lahanaya kuvvet, bamyaya lezzet"
612 yıl evvel cirit meydanında başlayan rekabet artık sofralarda sürüyor. Osmanlı Devleti’nin 5. padişahı Çelebi Mehmet’in Amasya’da şehzade olarak bulunduğu 1413-1421 yılları ortasında biniciler ortasında düzenlediği cirit karşılaşmalarının daha çekişmeli olması için 400 atlıyı bamyasıyla ünlü Amasya’dan ve lahanasıyla ünlü Merzifon’dan seçtirmesiyle başlayan rekabete 19. yüzyıla kadar padişahlar da dahil olmak üzere fanatik taraftarlar ağır ilgi göstermiş. Daha sonra unutulan bu tarihi gelenek Merzifon 1. Memleketler arası Gastronomi ve Turizm Festivali’nde yine canlandırıldı. Grupların "Lahanaya kuvvet, bamyaya lezzet" halindeki tezahüratları asırlar sonra tekrar yankılandı.

"Kökleriyle Merzifon" temalı festival
Merzifon Belediyesi ve Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) iş birliğiyle birincisi gerçekleştirilen "Kökleriyle Merzifon" temalı şenlikte Lahanacılar ve Bamyacıları temsil eden şefler yemekleriyle yarıştı. Gösteri hedefli düzenlenen lezzet kapışmasına Amasyalı ve Merzifonlular da tezahüratlarıyla takviye oldu. Yarış heyetinde Japon şef Koki Otsuka da yer aldı. Yemeklerden tadan Otsuka, lahana yemeğini beğendiğini söyledi.
Anadolu’nun birinci derbisini yaşandığı topraklarda yine gerçekleştirdiklerini belirten Merzifon Belediye Başkanı Alp Kargı ve TAFED Lideri Zeki Açıköz ekiplerdeki şefleri kutladı. Şenliği ziyaret eden Amasya Valisi Başkan Bakan da, yurdun dört bir yanından gelen usta şeflere iştirakleri münasebetiyle teşekkür etti.

Anadolu’nun birinci derbisi tekrar yaşatıldı
Anadolu’nun birinci derbisine 612 yıl sonra tekrar tanıklık ettiklerini anlatan Ömer Şan, "Lahanacılar ve Bamyacılar gastronomi alanında yarıştı. Bu türlü bir geleneğe, pahaya sahip çıkan Merzifon halkını ve Merzifon Belediye Liderini kutluyorum" diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin