Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
23 Kasım, 2023 16:12 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Tirit sezonu başladı

Dillere destan olan Kavak mutfağının yöresel yemeği tirit sezonu başladı.
Samsun’un Kavak ilçesinde yıllardır yaşatılan kültür mirası ve ilçeye özgü lezzetlerden biri olan kaz tiridi kış mevsiminin gelmesiyle birlikte sezonu açtı. Kavak Belediyesi Sosyal Tesisi Tirit Evi müşterilerine bölgenin yöresel yemeği olan kaz tiridi ikramına başladı.
İlçede özellikle soğuk kış gecelerinin sohbet ve muhabbet yemeği olarak bilinen tirit sezonu boyunca yaklaşık 5 bin dolayında kaz tüketildiği öğrenildi. Bölgenin en sevilen bir yemeği yöresel kaz tiridini tatmak için Türkiye’nin birçok noktasından misafirleri ağırladıklarını söyleyen tesis şef garsonu Seyit Ahmet Ömür, “Kavak ilçemizin kendisine has pişirme şekli ile hazırladığımız tiridimizin ünü artık ilçemizin sınırları aştı. Her yıl düzenli olarak tirit yemeğe gelen misafirlerimiz var. Karadeniz illeri başta olmak üzere birçok bölgeden müşterimiz var. Bu lezzeti tatmak için Ankara, Çorum, Ordu, Sinop’tan gelen misafirlerimiz oluyor. Bu yıl da havaların soğuması kazlarımızın yağlanması ile yeni sezonu açtık. Herkesi yöresel yemeğimiz tiridi tatmaları için Kavak ilçemize bekliyoruz” dedi.

Kaz tirit yemeği yapılışı
Kaz tirit yemeğinin malzemeleri; kaz, bulgur, yufka ve undan oluşmakta. Kaz kesildikten sonra tüyleri iyice temizlenir. Kanatları, pişileri yağlamak amacıyla saklanır. Kazın yağı bir bıçakla yüzülerek alınır. Karnı yarılarak iç organları ve iç yağları çıkarılır. Yüzülen kazın eti yeterince su ve tuz konarak bir tencerede pişirilir. Pişen kaz eti kemiklerinden alınarak küçük parçalara bölünür ve bir tepsiye konur. Tencerede pişen kazın et suyu bulgura konularak bulgur pilavı hazırlanır. Kaz tirit ekmeği, buğday ununun hamurundan açılır. Küçük lokmalar haline getirilen hamur, oklava veya merdane ile ince yufka haline getirilir. Sac üzerinde pişirilen yufkalar katlanarak, üçgen şekilde sekiz parçaya bölünür. Bu işler devam ederken kazın iç ve dış yağları küçük parçalar halinde kesilerek bir tencere veya tavada eritilir. Ve kıkırdak şeklini alana kadar yağlar pişirilir. Bu yağın içerisindeki kıkırdaklar alınarak daha önce pişirilen bulgur pilavına katılır ve pilava damak tadı vermesi sağlanır. Sekiz parçaya ayrılan yufkalar eritilen kaz yağı ile bir kaşık üzerine dizilerek yağlanır. Tirit yemeği hazır hale gelmiştir. Büyükçe tepsiye önce bulgur pilavı; sonra üzerine bolca küçük parçalara ayrılmış kaz etleri konur. Tepsinin kenarına tirit ekmekleri yerleştirilir. Tirit ekmeğinin elle alınıp kaz eti ve pilavın üzerine çökertilerek yenmesi oldukça lezzetlidir. Yanında üzüm hoşafı, ekşi çalkalaması ayrı bir damak tadı kazandırır.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
18 Temmuz, 2025 11:33 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

KBÜ Bilişim Teknolojileri MYO, yeni programlarıyla dijital geleceğe açılıyor

Karabük Üniversitesi Bilişim Teknolojileri Meslek Yüksekokulu bünyesinde açılan Bulut Bilişim Operatörlüğü, Arka Yüz Yazılım Geliştirme ve Otonom Sistemler Teknikerliği programları, 2025-2026 Akademik Yılı'nda ilk kez öğrenci alacak.

Karabük Üniversitesi (KBÜ), hızla değişen teknoloji dünyasının ihtiyaçlarına yanıt verecek şekilde program çeşitliliğini artırdı. 2024 yılı Nisan ayında resmî olarak kurulan ve aynı yıl eğitim - öğretim faaliyetlerine başlayan Bilişim Teknolojileri Meslek Yüksekokulu, bünyesine üç yeni bölüm daha ekledi.

2024-2025 Akademik Yılı'nda Ön Yüz Yazılım Geliştirme, Oyun Geliştirme ve Programlama ile Yapay Zekâ Operatörlüğü programlarında öğrenci kabul eden yüksekokul, 2025-2026 Akademik Yılı itibarıyla yeni açılan Bulut Bilişim Operatörlüğü, Arka Yüz Yazılım Geliştirme ve Otonom Sistemler Teknikerliği programlarında da eğitim vermeye başlayacak.

Yeni programların açılmasıyla birlikte öğrenciler; veri merkezi teknolojilerinden otonom sistem yazılımlarına, sunucu tarafı kodlamadan bulut tabanlı çözümlere kadar birçok alanda güncel ve uygulamalı eğitim alma imkânı bulacak.

"Geleceğin teknolojilerine yön verecek bir eğitim altyapısı kuruyoruz"

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, konuyla ilgili değerlendirmesindedijitalleşme, yapay zekâ, bulut sistemleri ve otonom teknolojiler gibi alanlarda yaşanan dönüşümlere dikkat çekerek şunları kaydetti:

"Karabük Üniversitesi olarak yalnızca bugünün değil, geleceğin de üniversitesi olma sorumluluğuyla hareket ediyoruz. Dijitalleşme, yapay zekâ, bulut teknolojileri ve otonom sistemler gibi alanlarda yaşanan hızlı dönüşümleri yakından takip ediyor, eğitim programlarımızı bu çerçevede güncelliyoruz. Bilişim Teknolojileri Meslek Yüksekokulumuzda açtığımız üç yeni programla öğrencilerimizi sadece mesleğe değil, dijital dönüşümün öncülüğüne de hazırlıyoruz."

Rektör Kırışık, Karabük Üniversitesinin bu alandaki öncü rolünü vurgulayarak, Türkiye'de yalnızca yedi üniversiteye Bilişim Teknolojileri MYO kurma yetkisi verildiğini ve KBÜ'nün bu üniversiteler arasında yer aldığını hatırlattı.

Kırışık, yeni programlarınTürkiye'nin dijital kalkınma hedeflerine de doğrudan katkı sağlayacağını ifade etti.

Bizi sosyal medyadan takip edin