Reklam
Reklam

Karabük’te Çocuk Hastaya Kendi Dişi Nakledildi

t6yh6yuh6r
Aylin Sarıoğlu tarafından
08 Ekim, 2025 16:48 tarihinde yayınlandı
0

Karabük Ağız ve Diş Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, 16 yaşındaki bir genç, ileri derecede çürük nedeniyle kaybettiği dişi için doğal bir tedavi yöntemi olan “diş ototransplantasyonu” ile sağlığına kavuşturuldu.

Hastanenin Başhekimi Prof. Dr. Ahmet Taylan Çebi, yaptığı açıklamada, genç hastanın çene gelişiminin devam etmesi nedeniyle implant gibi klasik yöntemlerin uygun olmadığını belirterek, benzersiz bir yola başvurduklarını ifade etti.

KENDİ DİŞİ YENİ YERİNE NAKLEDİLDİ
Prof. Dr. Çebi, yapılan işlemi şöyle anlattı:

“Hastamızın ağzında kemik içinde gömülü halde bulunan ve çekilmesi gerekmeyen yirmi yaş dişi (üçüncü azı dişi), uzman ekibimiz tarafından operasyon mikroskobu eşliğinde çıkarıldı. Ardından, çürük nedeniyle çekilen daimi azı dişinin boşaltılan yuvası hazırlandı ve buraya hastanın kendi yirmi yaş dişi nakledildi.”
İYİLEŞMEYİ HIZLANDIRMAK İÇİN KİŞİYE ÖZEL TEDAVİ

Nakil işleminin başarısını artırmak ve iyileşmeyi hızlandırmak için hastanın kendi kanından elde edilen PRF (Platelet Açısından Zengin Fibrin) adlı doğal bir biyomateryalin de kullanıldığını dile getiren Çebi, “Bu özel madde, nakil öncesinde hazırlanan yuvaya konularak dişin daha sağlıklı bir şekilde kaynaması sağlandı” dedi.
“DOĞAL GÖRÜNÜM VE YÜKSEK BAŞARI ORANI”
Bu yöntemin en büyük avantajlarının, hastanın kendi dokusu kullanıldığı için doğal bir görünüm ve fonksiyon sağlaması olduğunu vurgulayan Çebi, “Vücudun kendi dişini kabul etme ihtimali çok yüksek olduğundan, uzun vadeli başarı oranları da oldukça yüksektir” ifadelerini kullandı.
EKİP ÇALIŞMASI İLE BAŞARI
Operasyon, Endodonti (Kanal Tedavisi) Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Olcay Özdemir ile Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Abdullah Çege’nin ortak çalışmasıyla gerçekleştirildi.
Uzmanlar, diş ototransplantasyonu yönteminin, özellikle çene gelişimi devam eden çocuk ve genç hastalarda, uygun koşullar sağlandığında, diş kayıplarında güvenilir ve doğal bir alternatif tedavi seçeneği olduğunun altını çizdi.

WhatsApp Image 2025 10 09 at 09.48.10 1
Bizi sosyal medyadan takip edin

Kastamonu’da fuhuş operasyonu: 1 gözaltı

kastamonuda fuhus operasyonu 1 gozalti B6xf1AHx
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
18 Haziran, 2026 20:52 tarihinde yayınlandı
0 0

Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde polis ekipleri tarafından düzenlenen fuhuş operasyonunda 1 şüpheli gözaltına alındı.

Edinilen bilgiye göre, Kastamonu İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Ahlak Büro Amirliği ekiplerince, Bozkurt ilçesinde tespiti yapılan bir adrese fuhuş operasyonu düzenlendi. Adreste yapılan aramalarda dijital materyaller ele geçirildi. 1 şüpheli ekipler tarafından gözaltına alınırken, 5 mağdur kadın da kurtarıldı.

Şüpheli şahsın işlemlerinin devam ettiği öğrenildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin