Prof. Dr. Tevfik Özlü: "Okullar ’enfeksiyon fidesi’ olabilir" - Karabük Haber Postası
prof dr tevfik ozlu okullar enfeksiyon fidesi olabilir GzYuSWCx
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
10 Eylül, 2025 12:07 tarihinde yayınlandı
0
0

Prof. Dr. Tevfik Özlü: “Okullar ’enfeksiyon fidesi’ olabilir”

Sonbahar mevsiminin başlamasıyla birlikte teneffüs yolu enfeksiyonlarında artış bekleniyor.

Medical Park Karadeniz Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, bilhassa okulların açılmasıyla birlikte çocuklar ortasında enfeksiyon hastalıkların süratle yayılabileceğine dikkat çekti. Özlü “Özellikle okul ortamlarında, çocukların sınıflarda bir ortada ve kapalı alanlarda vakit geçirmesi nedeniyle, enfekte bir çocuğun hastalığı öbür çocuklara bulaştırması çok kolay olmaktadır. Bu açıdan okullar, bu cins enfeksiyonlar için adeta bir ’fideliğe’ dönüşmektedir” dedi.

Solunum yolu enfeksiyonlarının bireyden şahsa çok kolay bulaşabildiğine dikkat çeken Özlü, “Solunum yolu enfeksiyonları, bireyden şahsa kolaylıkla bulaşabilen hastalıklardır. Bilhassa okul ortamlarında, çocukların sınıflarda bir ortada ve kapalı alanlarda vakit geçirmesi nedeniyle, enfekte bir çocuğun hastalığı öbür çocuklara bulaştırması çok kolay olmaktadır. Bu açıdan okullar, bu cins enfeksiyonlar için adeta bir ’fideliğe’ dönüşmektedir. Okuldan meskene, oradan da topluma, yani anne babalara ve öbür aile bireylerine hastalık taşınabilmektedir. Birtakım hastalıklar mevsimsel döngüye bağlı olarak ortaya çıkar, kimileri ise yılın her devrinde görülebilir. Şu anda yaz mevsimi sona ermiş ve sonbahar mevsimine girmiş bulunuyoruz. Bu devirde teneffüs yolu enfeksiyonlarının sıklığında bir artış beklenir. Bilhassa okulların açılmasıyla birlikte, başta kreşler, anaokulları ve ilkokullar olmak üzere çeşitli kademelerde salgınlar görülebilir. Bu nedenle hem çocukların hem de ebeveynlerin çok dikkatli olması büyük kıymet taşımaktadır. Bu tıp enfeksiyonlara yakalanmış, ateşi olan, öksüren, hapşıran yahut burnu akan çocukların okula gönderilmemesi gerekir. En tesirli tedbir budur. Zira hastalıklı bir çocuğun okula gönderilmesi durumunda, bu çocuk hastalığı süratle diğerlerine bulaştırabilir ve sonuçta bir hasta on hastaya dönüşebilir. Halbuki bu çocuk, hastalık belirtileri büsbütün geçene kadar üç ya da beş gün üzere meskende izole edilirse, hem topluma hem de okul arkadaşlarına bulaşma riski ortadan kaldırılmış olur. Bu, alınabilecek en tesirli tedbirdir. Şayet çocuğun kesinlikle okula gitmesi gerekiyorsa, maske kullanması önerilir. Bilhassa hasta şahısların maske takması çok değerlidir. Fakat küçük çocuklarda maske kullanımına ahenk sağlamak epey zordur. Bu nedenle, bilhassa küçük yaştaki çocuklar için okula gitmemek daha gerçek bir tercihtir. Bunun dışında alınabilecek genel tedbirler de mevcuttur. Okul sınıflarının sık sık havalandırılması, hijyen kurallarına uyulması, bilhassa çocukların temas ettiği kapı kolları, sıralar, oturdukları sandalyeler, tuvaletler, lavabolar ve öbür ortak kullanılan yüzeylerin tertipli ve sık sık temizlenmesi, enfeksiyonların yayılmasını azaltmada değerli rol oynar” dedi.

“İklim değişikliği hastalıkları etkiliyor”

Mevsimsel geçişler ve ani hava değişimleri de sıhhat üzerinde tesirli olduğunu kaydeden Özlü, “Sıcak havalardan serin havalara geçiş devirleri ve ani iklim değişiklikleri birtakım hastalıkların ortaya çıkmasını kolaylaştırabilir. Bilhassa ani soğumalar ve yağışlar, gerekli tedbirler alınmazsa, bireylerde çeşitli sıhhat sıkıntılarına yol açabilir. Üst teneffüs yolu enfeksiyonları bu devirde daha sık görülür. Zira soğuk havalarda beşerler kapalı ortamlarda daha fazla vakit geçirir, tıpkı ortamda ısınmak için bir ortaya gelirler (örneğin soba yahut kaloriferle ısıtılan odalarda), bu da hastalığın bulaşmasını kolaylaştırır” diye konuştu.

“Virüsler artık yaz aylarında da aktif”

Son yıllarda mevsimsel döngünün bozulduğunu tabir eden Özlü, “Şu anda da toplumda dolanımda olan çeşitli virüsler mevcuttur. Yaz devrinde de viral enfeksiyonlara rastlamaya devam ettik. Aslında mevsimsel döngü son yıllarda bir ölçüde bozulmuş durumda. Evvelce bu cins teneffüs yolu enfeksiyonlarını daha çok ekim, kasım, aralık, ocak ve şubat aylarında görürdük. Mayıstan itibaren yaz aylarında bu hastalıklar azalırdı. Fakat artık bu döngü değişti. Son yıllarda yaz aylarında da rinovirüs, RSV (Respiratuar Sinsisyal Virüs) ve COVID-19 üzere enfeksiyonlara rastlıyoruz. Viral enfeksiyonlar artık yaz mevsiminde de görülür hale geldi. Fakat sonbahar ve kış aylarında bu enfeksiyonların yoğunluğu daha da artacaktır. Şu an prestijiyle da müşahedelerimize nazaran, bu viral enfeksiyonlar toplumda yayılmaya devam etmektedir” halinde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
tff 3 lig karabuk idman yurdu 3 artvin hopaspor 1 bBq3Lu2w
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
29 Mart, 2026 20:00 tarihinde yayınlandı
0
0

TFF 3. Lig: Karabük İdman Yurdu: 3 – Artvin Hopaspor: 1

TFF 3. Lig 3. Grup 27. haftasında Karabük İdman Yurdu, evinde karşılaştığı Artvin Hopaspor’u 3-1 mağlup etti.

Stat: Dr. Necmettin Şeyhoğlu

Hakemler: Kadir Demir, Ahmet Fındık, Şükrü Çavcı

Karabük İdman Yurdu: Haktan Şentürk, Mustafa Can Birol, Aslan Gök, Osman Boz (Caner Can Kaya dk. 90+4), Muhammed Semih Kocatürk, Mertcan Koç, Mustafa Yorulmaz, Seyit Ali Kahya (Mustafa Arda Akkaş dk. 74), Kaan Erdoğan (Mertcan Koç dk. 90+4), Barış Sungur (Mehmet Durgut dk. 74), Berkcan Cengiz (Ahmet Sezer dk. 86)

Artvin Hopaspor: Erdem Çakaltarla, Emre Erdem, Ercan Şirin, Eren Tunalı (Yunus Özdoğan dk. 82), Gürkan Furtun, Eren Paşahan (Bilal Musa Şentürk dk. 71), Selim Kayacı (Ömercan Öndaş dk. 82), Ender Aygören (Ensar Duman dk. 71), Alperen Gündoğdu (Metin Emre Karaal dk. 56), Metincan Cici, Gökberk Efe

Goller: Barış Sungur (dk. 29), Kaan Erdoğan (dk. 61 ve 90+3) (Karabük İdman Yurdu), Göksu Mutlu (dk. 1 k.k.) (Artvin Hopaspor)

Sarı kartlar: Mehmet Durgut (Karabük İdman Yurdu), Eren Tunalı, Selim Kayacı, Emre Erdem, Ercan Şirin (Artvin Hopaspor)

Bizi sosyal medyadan takip edin