Ihlas Haber Ajansı tarafından
24 Eylül, 2023 04:12 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 3dk
Yorum Sayısı: 0

Kastamonu’da UNESCO sevinci: 657 yıllık Mahmutbey Camii ziyaretçilerini bekliyor

UNESCO Dünya Miras Komitesi tarafından Kastamonu’nun Kasaba köyünde yer alan Mahmutbey Camii’nin Dünya Mirası Listesi’ne alınması kentte büyük sevinçle karşılandı.
Suudi Arabistan’ın başşehri Riyad’da düzenlenen 45. UNESCO Dünya Miras Komitesi toplantısında Türkiye’nin farklı vilayetlerindeki ahşap takviyeli mescitler, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alındı. Kültür ve Turizm Bakanlığınca UNESCO’ya "Anadolu’nun Orta Çağ Periyodu Ahşap Direkli ve Kirişli Camileri" ismiyle iletilen mescitler ortasında Kastamonu merkez ilçesine bağlı Kasaba köyünde bulunan Mahmutbey Camii de yer aldı. Caminin listeye girişi kentte sevinçle karşılandı. 1366 yılında inşa edilmiş olan ve günümüze kadar korunan Mahmutbey Camii, hipostil planlı ahşap cami tipolojisinin, periyodunun Anadolu’daki en kıymetli temsilcilerini ve sahip oldukları ahşap oymacılığı sanatının örnekleriyle yansıtıyor. Kapıları, minberleri, sütun başlıkları, tavan kirişleri ve konsollarında görülen ihtimamlı ahşap personelliği ile ustaların isimlerinin kayıtlı olduğu kündekari tekniğindeki ahşap minberleri ve ’kalem işi’ ismi verilen bezemeleriyle Kasaba Köyü Mahmutbey Camii, inanılmaz marangozluk marifeti ile estetik anlayışı da sergiliyor.

“Herkesi bir an evvel ’Çivisiz Cami’yi görmeye davet ediyorum”
Kentte "Çivisiz Cami" ismi ile bilinen Mahmutbey Camii’nin değerli bir eser olduğunu tabir eden Kastamonu Valisi Meftun Kollu, “İlimizin Kasaba köyünde bulunan Candaroğulları’ndan kalan yapıtı, ’Çivisiz Cami’ olarak da bilinen Mahmutbey Camii, 4 yıl süren çalışmanın akabinde yapılan oylama ile UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren 21’inci ahşap yapıtımız oldu. Bu çalışmalar 4 yıldır devam ediyordu. Başta belediyemiz, Kültür Vilayet Müdürlüğümüz, Vilayet Özel Yönetimimiz, üniversitemiz başta olmak üzere emeği, katkısı geçen bütün kurumlarımızın yetkilerine çok teşekkür ediyorum. Bunun vilayetimize iyi olmasını diliyorum. Bu son derece değerli bir gelişme. Ortaçağ devri, ahşap taşıyıcı yapılar kategorisinde gerçekleşmiştir. Çivisiz Camii’ni görmeyen başta hemşehrilerimiz olmak üzere herkese, bir an evvel gidip görmelerini tavsiye ediyorum. İçerisine girdiğinizde hissedilen o huzuru herkesin tatmasını isterim. Bu kıymetli bir gelişme. Buranın bütün dünyadaki envanterlerde gözükeceği manasına geliyor. Türkiye’deki turizm hareketleri içerisinde bunun katkısı olacağını düşünüyorum. Buraya gelecek turistler bu türlü bir yapıtı bilerek gelecek, gelmek isteyecekler. Oranın korunması, yaşatılması, etrafında farklı şeyler yapılması manasında da katkı sağlayacak. Bunun geliştirilmesi için de değerlendirmelerde bulunacağız” dedi.

“Camimizin Dünya Mirası Listesi’ne girmesinden ötürü çok mutluyuz”
Caminin bulunduğu köyde 30 yıldır muhtarlık yapan Kemal Hamzaoğlu ise haberin köyde büyük sevinçle karşılandığını belirterek, “Cenab-ı Allah bu camiyi Kasaba köyümüze nasip etmiş. Bundan gurur duyuyoruz. Tarihi camimiz, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdi. Bundan ötürü çok memnunuz. Bizler, vaktinde elimizden geldiği kadar bu camiyi müdafaaya çalıştık. Hatta camimizin kapısı için bizler cami önünde nöbet dahi tuttuk. Vaktinde ne yazık ki camimizin kapısı çalındı ve kısa mühlet sonra çalınan kapı bulundu. Şu anda kapı, Kastamonu Müzesi’nde sergileniyor, üzerindeki kapı ise imitasyonudur. Bizler, vaktinde elimizden gelen her türlü imkanı camimiz için kullandık. Hem Türkiye içerisinden hem de yurt dışından ziyaretçiler geliyor. Bilhassa hafta sonları mescidimize ziyaretçilerin ilgisi çok fazla oluyor” diye konuştu.

“Camimiz, 1366 yılında yaptırılmış, 657 yıllık bir camidir”
Mahmutbey Camii’nin 1366 yılında yaptırıldığını ve 657 yıllık bir cami olduğunu söyleyen Mahmutbey Mescidi İmam Hatibi Hüseyin Al da, “Kasaba köyü Mahmutbey Camii, beylikler periyoduna ilişkin mescitlerden bir adedidir. Yaptıran kişi Candaroğulları beyefendilerinden Adil Bey’in oğlu Mahmut Bey’dir. Fakat bu camiyi bu halde inşa eden mimar belirli değildir. Bindirme yordamı yani baskı halinde üst üste konularak yapılmıştır. Bu yüzden de tavanın üst kısmında yarım metre kadar toprak bulunuyor. Tavana baskı ve izole olsun diye konulmuş olabilir. Camimiz 1366 yılında yaptırılmıştır ve 657 yıllık bir camidir. Camimiz, Kastamonu yöresinde Çivisiz Cami olarak bilinir” halinde konuştu.

“Hem Türkiye’den hem de dünyadan Kastamonu’ya ziyaretçiler gelecektir”
Mahmutbey Camii’nin Dünya Mirası Listesi’ne alınmasıyla Kastamonu’ya çok fazla ziyaretçi gelmesini beklediklerini belirten Al, “UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınması çok hoş bir olay. Kasaba köyümüz için de hoş bir gelişme. Bilhassa Kastamonu için başka bir hoş olay. Zira Kastamonu’da Dünya Mirası Listesi’nde bulunan rastgele bir öbür eser yok. Bu türlü bir yapıtın Kastamonu’da olması, Kastamonu’nun tanıtımı açısından çok hoş bir gelişme oldu. Bu yüzden Kastamonu ismine da çok memnunum. Camimizin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmasıyla birlikte yalnızca Kastamonu ya da Türkiye değil, tüm dünya tanıyacak. Hem Türkiye’den hem de dünyadan Kastamonu’ya ziyaretçiler gelecektir” sözlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
03 Mayıs, 2025 00:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Samsunspor’da olağanüstü genel kurulda ‘yetki genişlemesi’ reddedildi

Samsunspor Kulübü’nün harika genel şurasında, idare konseyine ’yetki genişlemesi’ öngören 2 tüzük değişikliği teklifi genel heyet üyeleri tarafından reddedildi. Bu unsurlarla bağlantılı 2 madde divan kurulu tarafından geri çekilirken, başka 5 tüzük değişikliği unsuru ise kabul edilerek tüzüğe eklendi.
Samsun Büyükşehir Belediyesi Çok Emelli Salonu’nda gerçekleştirilen Samsunspor Kulübü Harikulâde Genel Heyeti, 6 gündem unsuruyla toplandı. 900 üyesi bulunan kulüpte çoğunluk aranmaksızın yapılan genel konseye sırf 60 kişi katıldı. Genel şurada, idare konseyinin yetki genişlemesi taleplerini içeren tüzük değişikliği tekliflerinden ikisi oy çokluğuyla reddedildi. Bu teklifler doğrultusunda gündemde yer alan iki madde ise divan kurulu tarafından oylamaya sunulmadan geri çekildi. Yapılan oylamada, idare heyetine kıymetli yetkiler verilmesini öngören iki teklif de kâfi oyu alamayarak reddedildi. Oylamada kulüp tüzüğünün genel heyet vazife ve yetkilerini belirleyen 15. unsuruna yönelik ‘a’ ve ‘p’ fıkrasındaki değişiklik talebi, üyeler tarafından reddedildi.

2 husus reddedildi, 2 husus geri çekildi, 5 değişiklik tüzüğe eklendi
Genel heyetin yetkisinde olan spor kulübü organlarının asil ve yedek üyelerinin seçilmesi yetkisinin yeni teklifle değişmesi teklif edildi. A fıkrası ilavesi önerisiyle yönetim kurulu asil üyelikten ayrılanların yerine yedek üyeler ortasından seçim yapma yetkisinin direkt idareye verilmesi önerisi 18 ret ve 17 kabul oyu çıktı. Birebir formda p fıkrası ek teklifiyle kulübün toplumsal projeler ve kurumsal üyelik çalışmaları kapsamında giriş bağış bedelinin belirlenmesi yetkisinin genel suradan alınıp idareye verilmesi için yapılan oylamada 19 ret ve 17 kabul oyu kullanıldı. Bu iki teklif de üyeler tarafından reddedildi. Ayrıyeten bu hususlarla alakalı olan 16. hususa, "Kulübün toplu halde yapacağı toplumsal proje ve kurumsal kimi üyelik kazandırma çalışmasında alınacak giriş bağış bedelini genel konseyden aldığı yetki gereği belirlemek" ismi altında ‘s’ fıkrası eklenmesi tüzük değişikliği unsuru geri çekildi. Tekrar 16. maddeye "Yönetim kurulu asil üyeliğinde istifa yahut öbür sebepten ötürü boşalma olduğu takdirde idare kurulunca belirlenecek üye çağrılır" hususu de reddedilen hususlar ile bağlı olduğunda oylanmadan geri çekildi.

5 unsur kabul edildi
Genel şura üyeleri tarafından kabul edilerek tüzüğe eklenen hususlar ise şöyle:
"Üye olan çalışan işçi çalıştığı sürece belirlenen yıllık aidatın yarısını öder" ilavesi, "Yönetim kurulu, kulübe üye olarak kayıtlı olup genel konseye katıma hakkı olan en az 19 asıl, 11 yedek üyeden oluşmak üzere bâtın oyla ve 3 yıllık müddet için yine heyet tarafından seçilir. İdare Heyetini teşkil eden sayımın 2’den az olmamak kaydıyla ‘kadım üye’ye yer verilir", "Genel heyet divan başkanı, yönetim kurulu asıl üyeliklerine seçilen üyelere vazife kısmı yapmak üzere toplantıya çağırır. Bu toplantıda yönetim kurulu kendi ortasında 1 lider, 4 lider yardımcısı, 1 genel sekreter, 1 mali işler ve 1 de amatör spor kolları ve sportif aktiviteler sorumlusu seçer", "Kulüp üyelerinin ödeyeceği yıllık aidat meblağları her yıl yönetim kurulu tarafından belirlenir. Kulüp üyeliği için giriş bedeli olarak 5 bin TL alınır. Bu bedel genel konseyce artırılabilir, eksiltilebilir. Ödemeler, kulüp muhasebesine yahut kulübün göstereceği banka hesabına yapılabilir" ile "Genel heyet her 3 yılda bir haziran ayı içerisinde idare kurulunca belirlenecek yer, gün ve saatte olağan toplanır."

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.