blank
Mustafa Akgün tarafından
13 Şubat, 2025 10:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Karabük’te Toplu Taşımada Troy Kart Dönemi Başladı

Karabük Belediyesi, toplu taşıma araçlarında ödeme seçeneklerini genişleterek Türkiye’nin yerli ve milli ödeme sistemi Troy kart ile ödeme imkanını vatandaşların hizmetine sundu.

Artık Karabük’teki belediye otobüslerinde Troy kart kullanılabilecek.

Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, yeni uygulama ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Şehrimizin ulaşım sistemini daha modern ve pratik hale getirmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Türkiye’nin yerli ve milli ödeme sistemi olan Troy kartı, belediye otobüslerinde geçerli hale getirerek vatandaşlarımıza alternatif bir ödeme kolaylığı sunduk. Hem dijitalleşmeye ayak uyduruyor hem de milli sistemlerimizi destekleyerek güçlü bir Türkiye için katkıda bulunuyoruz.”

Karabük Belediyesi ve Ulaşım A.Ş. tarafından başlatılan bu uygulama ile vatandaşlar, belediye otobüslerinde Troy kartlarını kullanarak ulaşım ücretlerini ödeyebilecek. Detaylı bilgi için Karabük Belediyesi ve Ulaşım A.Ş. sosyal medya hesapları ve resmi internet sitesinin ziyaret edebileceği ifade edildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
11 Haziran, 2025 12:15 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Aman dikkat! ‘Bu bal adami uzatur’

Rize’de mecnun balın denetimsiz tüketimine dikkat çekmek isteyen esnafın bal kavanozuna yazdığı ‘Adami uzatur’ sözleri görenlerin ilgisini çekti.
Genellikle Karadeniz bölgesinde, bilhassa de Türkiye’nin doğu Karadeniz bulunan ve "orman gülü" olarak literatüre geçmiş komar çiçeğinden üretilen meczup balın sağımına başlandı.
Halüsinojenik ve toksik özellikler taşıyan mecnun bal yararlarının yanı sıra denetimsiz tüketimi halinde ziyanlı da olabiliyor. Küçük dozlarda tüketildiğinde kısa müddetli sersemlik, düşük tansiyon, baş dönmesi üzere tesirler oluşturan meczup bal yüksek dozlarda önemli zehirlenmelere yol açabildiği üzere ölümcül de olabiliyor. Bilimsel olarak önerilen bir tedavi prosedürü olmayan mecnun bal klasik bir anlayışla düşük tansiyon, mide rahatsızlıkları ve cinsel gücü artırmak üzere emellerle kullanılıyor. Dozu ayarlanmadığı taktirde ise mide bulantısı, kusma, bayılma, kalp ritim bozuklukları üzere rahatsızlıklara yol açıyor.

Deli bala esprili satış
Deli balın bu özelliklerinden yola çıkan Rizeli esnaf ise işe espri katmak istedi. 21 yıldır balcılık yapan Ali İhsan Yazıcı, meczup bal kavanozunun üzerinde olayın ciddiyetini anlatabilmek için ‘Adami uzatur. Reçetesiz satılır’ tabirlerini yer aldığı bir not astı.
Görenlerin uzatma terimini uzunluk zannettiği yazının içeriği ise herkesi hem güldürdü hem de düşündürdü. Zira Rize ağzı ile yazılan bu yazı ‘Bayıltır’ hatta ‘Öldürür’ manası taşıdığını öğrenen herkes olayın ciddiyetini daha yeterli anlamış oldu.

"Deli bal kahvaltıda tüketlmez"
Deli balın kahvaltı ve olağan tüketim için uygun olmadığını lisana getiren Yazıcı "Bu balımız meczup baldır, yaban gülüdür sözlükteki ismi. Bu balın bir özelliği var, tansiyonu direkt sıfıra indiriyor yani şuurlu tüketilmesi lazım. Çok yüksek bölümlerde yaylalarda olur, kullanırken biraz dikkatli olmak gerekiyor. Bu bal ilaçlık olarak tüketiliyor. Kahvaltıda biraz ağırdır yani kahvaltılık değildir. Çok özel, nadide bulunmayan bir baldır. Tansiyon hastalarına öneriyoruz. Direkt tansiyonu sıfıra indirebilir. O yüzden biraz tüketirken dikkatli olmak gerekiyor" tabirlerini kullandı.
Deli balın sıhhat hassasiyetini espri ile anlatmak istediklerine vurgu yapan Yazıcı "Uzatır da ki mecazımız ise Rize’de ‘2.80 adamı uzatır’ diye bir tabirimiz var. Ona nazire olarak onu yazdık. Bayıltır cinsinden bir manası vardır. Merak ediyorlar nasıl uzatıyor diye, bizde diyoruz ‘Ye de görürsün nasıl uzanıyorsun’ diye. Genelde uzunluk uzatır diye lanse ediyorlar işin doğrusu da bizde bir espri katmak istedik balımıza" biçiminde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin