blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
17 Ocak, 2025 12:07 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Havza Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi sağlık turizminde öncü

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Havza Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, sıhhat turizminde Karadeniz Bölgesi’ne öncülük ediyor.
OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’ne bağlı Havza Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, Karadeniz Bölgesi’nde kas-iskelet sistemi hastalıkları, MS, Parkinson, felç ve kanser tedavisi sonrası lenfödem üzere rahatsızlıkları tedavi ederek 2024’te 4 bin 44 hastaya hizmet verdi. Merkez, sıhhat turizminin gelişiminde değerli bir rol üstleniyor. Ayrıyeten Havza Termal Oteli ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, Havza Meslek Yüksekokulu öğrencilerine uygulamalı eğitim imkânı sunarak, teorik bilgilerini pratikle birleştirmelerine ve bölüme nitelikli profesyoneller kazandırılmasına katkı sağlıyor.
Havza’nın doğal termal su kaynakları, kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları ve sinirsel sıkıntılar üzere hastalıklarda faal tedavi imkânı sunuyor. Havza Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi sorumlu doktoru Prof. Dr. İlker İlhanlı, “Termal suyla tedavi, hastaların güzelleşme müddetini hızlandırıyor ve tedaviye karşılık oranlarını artırıyor. OMÜ Tıp Fakültesi ve başka sıhhat kısımlarından gelen öğrencilere gerçek klinik ortamda uygulamalı eğitim fırsatları sunuyoruz” dedi.

Hastaların güzelleşme süreci psiko-sosyal dayanakla hızlandırılıyor
Her gün ortalama 250 hastaya hizmet verdiklerini, şahsî tedavi yolları ve psiko-sosyal dayanakla güzelleşme süreçlerini hızlandırdıklarını belirten İlhanlı, “Termal suyun güzelleştirici gücünden faydalanarak hastalarımıza daha süratli ve tesirli bir tedavi süreci sunuyoruz. Termal suyla yapılan tedavi seansları, hastaların düzgünleşme süreçlerini hızlandırıyor ve tedaviye karşılıklarını artırıyor. Ayrıyeten, termal havuzlar, sauna ve hamam üzere imkanlar, hastaların hem fizikî hem de zihinsel olarak yenilenmelerine yardımcı oluyor” sözlerini kullandı.

Havza Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Ercan Tural ise “Merkezde turizm ve fizyoterapi kısımlarındaki öğrencilere uygulamalı eğitim sunarak, dala nitelikli profesyoneller kazandırıyoruz” diye konuştu.

Konforlu tedavi ve ekonomik avantajlar
40 odalı ve 88 yatak kapasiteli tesis, sıhhat ve konaklamayı bir ortada sunarak hastaların tedavi süreçlerini konforlu bir ortamda geçirmesini sağlıyor. Merkez, hastalarına çeşitli indirimli fırsatlar da sunuyor. 10 gün ve üzeri konaklamalarda yüzde 25, kamu emeklilerine yüzde 15, kent yakınlarındaki konuklara ve gazilere yüzde 20 indirim uygulanıyor. Ayrıyeten, 15 kişi ve üzeri toplu konaklamalar için yüzde 10 indirim fırsatı sağlanıyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Haziran, 2025 16:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Anadolu’nun 600 yıllık ilk derbisi gastronomi festivaline taşındı: ’Lahanacılar’ ve ’Bamyacılar’ yarıştı

Amasya’da ’Lahanacılar’ ve ’Bamyacılar’ kadroları ortasında 600 yıl evvel oynanıp Anadolu tarihinin birinci derbisi olarak kayıtlara geçen tarihi rekabet gastronomi şenliğine taşınarak tekrar yaşatıldı. Merzifon 1. Milletlerarası Gastronomi ve Turizm Festivali’nde Amasyalı Bamyacılar ile Merzifonlu Lahanacılar kadroları yemekleriyle yarıştı. Grupların "Lahanaya kuvvet, bamyaya lezzet" halindeki tezahüratları asırlar sonra tekrar yankılandı.

"Lahanaya kuvvet, bamyaya lezzet"
612 yıl evvel cirit meydanında başlayan rekabet artık sofralarda sürüyor. Osmanlı Devleti’nin 5. padişahı Çelebi Mehmet’in Amasya’da şehzade olarak bulunduğu 1413-1421 yılları ortasında biniciler ortasında düzenlediği cirit karşılaşmalarının daha çekişmeli olması için 400 atlıyı bamyasıyla ünlü Amasya’dan ve lahanasıyla ünlü Merzifon’dan seçtirmesiyle başlayan rekabete 19. yüzyıla kadar padişahlar da dahil olmak üzere fanatik taraftarlar ağır ilgi göstermiş. Daha sonra unutulan bu tarihi gelenek Merzifon 1. Memleketler arası Gastronomi ve Turizm Festivali’nde yine canlandırıldı. Grupların "Lahanaya kuvvet, bamyaya lezzet" halindeki tezahüratları asırlar sonra tekrar yankılandı.

"Kökleriyle Merzifon" temalı festival
Merzifon Belediyesi ve Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) iş birliğiyle birincisi gerçekleştirilen "Kökleriyle Merzifon" temalı şenlikte Lahanacılar ve Bamyacıları temsil eden şefler yemekleriyle yarıştı. Gösteri hedefli düzenlenen lezzet kapışmasına Amasyalı ve Merzifonlular da tezahüratlarıyla takviye oldu. Yarış heyetinde Japon şef Koki Otsuka da yer aldı. Yemeklerden tadan Otsuka, lahana yemeğini beğendiğini söyledi.
Anadolu’nun birinci derbisini yaşandığı topraklarda yine gerçekleştirdiklerini belirten Merzifon Belediye Başkanı Alp Kargı ve TAFED Lideri Zeki Açıköz ekiplerdeki şefleri kutladı. Şenliği ziyaret eden Amasya Valisi Başkan Bakan da, yurdun dört bir yanından gelen usta şeflere iştirakleri münasebetiyle teşekkür etti.

Anadolu’nun birinci derbisi tekrar yaşatıldı
Anadolu’nun birinci derbisine 612 yıl sonra tekrar tanıklık ettiklerini anlatan Ömer Şan, "Lahanacılar ve Bamyacılar gastronomi alanında yarıştı. Bu türlü bir geleneğe, pahaya sahip çıkan Merzifon halkını ve Merzifon Belediye Liderini kutluyorum" diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin