blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
01 Mayıs, 2025 00:15 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

BARÜ, Erasmus projesiyle arkeolojik mirasın geleceğine katkı sunuyor

Bartın Üniversitesinin (BARÜ) Avrupa Birliği (AB) dayanaklı projesinde kültürel mirasın dijital teknolojilerle belgelenmesi ve korunmasına yönelik yapılacaklar değerlendirildi.
Bartın Üniversitesi (BARÜ) Edebiyat Fakültesi Bilgi ve Evrak İdaresi Kısmı ile Sanat Tarihi Kısmının ortağı olduğu "Arkeolojide Kültürel Mirası Belgelemek ve Sunmak İçin Çağdaş Araçlar" başlıklı Avrupa Birliği (AB) projesinde çalışmalar devam ediyor. Bu kapsamda KA220 - DigiArcheoSpace Erasmus+ projesinin ikinci toplantısı BARÜ konut sahipliğinde gerçekleştirildi. İki gün süren program; Bulgaristan, Hırvatistan ve Kuzey Makedonya’dan gelen proje ortaklarının yer aldığı oturumla başladı. Edebiyat Fakültesi Toplantı Salonunda bir ortaya gelen iştirakçiler, kültürel mirasın belgelenmesi ve dijital teknolojilerle korunmasına yönelik çalışmalarına dair sunumlar yaptı. Arkeolojik yapıtların korunması noktasında kullanılan yeni formül ve uygulamalar anlatılarak bilgi paylaşımında bulunuldu.
Programın ikinci oturumunda Filyos Belediye Başkanı Erol Acar ziyaret edilerek Filyos’un arkeolojik mirasına yönelik farkındalığı artıracak çalışmalar ve aktifliklerin planlamaları ele alındı. Toplantının akabinde BARÜ Sanat Tarihi Kısmından Prof. Dr. Şahin Yıldırım ile Dr. Öğr. Üyesi Ali Bora’nın rehberliğinde Tios Antik Kenti’ne teknik bir seyahat gerçekleştirilerek çeşitli incelemeler yapıldı.
Son oturumda ise genel bir kıymetlendirme yapılarak projenin bir sonraki toplantısının 25-26 Eylül 2025 tarihlerinde Kuzey Makedonya’nın başkenti
Üsküp’te düzenleneceği paylaşıldı.
Bulgaristan Primorsko Tarih Müzesinin yürütücü, BARÜ ile birlikte Bulgaristan Şumnu Episkop Konstantin Preslavski Üniversitesi, Makedonya Üsküp Aziz Kiril ve Metodius Üniversitesi, Hırvatistan Etnoloji ve Folklor Araştırmaları Enstitüsü ile Bulgaristan Bilgisayar Bilimleri Öğrenci Topluluğunun paydaş olarak yer aldığı projede çalışmalar, 31 Ağustos 2026 tarihine kadar devam edecek.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
02 Ağustos, 2025 20:07 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

BARÜ Erkek Ragbi Takımından önemli başarı

Bartın Üniversitesi (BARÜ) Erkek Ragbi Grubu, Avrupa Üniversitelerarası Yedili Ragbi Şampiyonasında 5’inci oldu.

Ankara’da Bilkent İhsan Doğramacı Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesinin (ODTÜ) mesken sahipliğinde gerçekleştirilen Avrupa Üniversitelerarası Yedili Ragbi Şampiyonası tamamlandı. Farklı ülkelerden 10 erkek kadrosunun katıldığı turnuvada Bartın Üniversitesi (BARÜ) Erkek Ragbi Grubu, oynadığı 6 maçın 4’ünü kazanarak turnuvada Avrupa 5’inciliği elde etti.
BARÜ Erkek Ragbi Grubunun Türkiye Şampiyonu olarak katılmaya hak kazandığı turnuvada; Türkiye’den Koç Üniversitesi, ODTÜ, Almanya’dan Rhine-Westphalia Teknoloji Enstitüsü, Fransa’dan Pau & Pays De L’adour Üniversitesi, Portekiz’den Porto Üniversitesi, Nova Lizbon Üniversitesi, İspanya’dan Cunef Üniversitesi, San Jorge Üniversitesi ve Macaristan’dan Debrecen Üniversitesi grupları yer aldı.
BARÜ Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Doç. Dr. Ender Eyuboğlu ve Arş. Gör. Mustafa Can Eser koordinatörlüğünde, yüksek lisans öğrencisi Yusuf Sarıçan’ın antrenörlüğünü yaptığı kadro, elde ettiği sonuçla memleketler arası seviyedeki birinci tertibinde kıymetli bir muvaffakiyet kaydetti.

BARÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akkaya, elde ettikleri muvaffakiyetten ötürü Erkek Ragbi Kadrosu ile Doç. Dr. Ender Eyuboğlu, Arş. Gör. Mustafa Can Eser ve ekip antrenörü Yusuf Sarıçan’ı tebrik ederek muvaffakiyetlerinin devamını diledi.

Bizi sosyal medyadan takip edin