Ihlas Haber Ajansı tarafından
09 Mart, 2025 12:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Türkiye’nin ilk Dijital Maden Müzesi Gümüşhane’de açıldı

Türkiye’de ismini bedelli bir madenden alan tek vilayet olan Gümüşhane’de ziyaretçilerine kentin güçlü yer altı kaynaklarını ve madencilik tarihini teknolojik sunumlarla keşfetme imkânı sunan Türkiye’nin birinci ve tek Dijital Maden Müzesi açıldı.
Gümüşhane Üniversitesi tarafından "Gümüşün diyarı Gümüşhane madenlerine yolculuk" sloganıyla oluşturulan Türkiye’nin birinci ve tek Dijital Maden Müzesi Dr. Mustafa Çalık Kongre ve Kültür Merkezi’nin 2. katında 17 kısımdan oluşan konseptiyle ziyaretçilerini bekliyor. Dijital Maden Müzesi Gümüşhane’nin güçlü yer altı kaynaklarını ve madencilik tarihini teknolojik sunumlarla keşfetme imkânı sunuyor.
Adını bedelli bir madenden alan tek vilayet olan ve toplam ihracatının yüzde 97’sini madenlerden elde eden kentte oluşturulan müzede Osmanlı periyodundan bugüne kentte madenciliğin tarihi, seyyahların gözünden Gümüşhane ve madenciliği ile ilgili bilgilere yer verilirken madenlere dayalı el sanatı eserleri, maden ve mineral örnekleri sergileniyor.
Müze ayrıyeten ziyaretçilerine hatıra sikke basımı ve eski madencilerle dijital olarak fotoğraf çekebilme imkânı da sunuyor.

"Osmanlı sarayının sikkeleri Gümüşhane’de basılıyordu"
Gümüşhane’nin birinci çağdan bugüne madenciliğin ağır olarak yapıldığı bir kent olduğunun altını çizen Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, "Gümüşhane Üniversitesi 12 Kasım 2021 tarihinde Yüksek Öğretim Kurulu tarafından Madencilik alanında İhtisas Üniversitesi ilan edildi. Üniversitemiz Türkiye’de bu alandaki tek İhtisas Üniversitesi. Vilayetimizin ismi bir madenden kaynaklanıyor. Geçmişte de birinci çağlardan itibaren Gümüşhane yöresi, madenciliğin ağır olarak yapıldığı bir yöre. Geçmişte Osmanlı Devleti periyodunda bir devir sarayın gümüş sikkelerinin biz Gümüşhane’de basıldığını biliyoruz. Onun dışında Trabzon’la Erzincan ortasındaki bölgeyi kapsayan Osmanlı Devleti devrinde maden eminliğinin merkezi de tekrar Gümüşhane. Hali hazırda da gerek istihdamda gerek toplam ihracatta madenciliğin çok kıymetli hissesi var. Toplam vilayet ihracatının yüzde 97’si yaklaşık olarak maden ve maden eserlerine dayanıyor. Biz İhtisas Üniversitesi olduktan sonra yörede madenciliğin geçmişini, tarihini, bugünkü durumunu ve gelecekte hem yöre iktisadına hem de ülke iktisadına olabilecek katkılarını nasıl artırabileceğini planlamaya çalıştık" dedi.

"Dijital Maden Müzesi Türkiye’de birinci olma özelliği taşıyor"
Dijital Maden Müzesi’nin özelliklerinden bahseden Rektör Prof. Dr. Zeybek, "Ülkemizde kuşkusuz her vilayette dijital müzeler var lakin Dijital Maden Müzesi birinci Türkiye’de Gümüşhane’de açılmış oldu. Müzemiz farklı 17 kısımdan oluşuyor. Girişte geçmiş periyotlarda tarihi kayıtlara nazaran Gümüşhane yöresinde madenciliğin yapıldığına dair evrakları, haritaları Osmanlıca sergilemeye çalıştık. Daha sonra en önemli mineraller, madenler, Türkiye’de madenciliğin tarihi, günümüzdeki durumu, dünyada madenciliğin durumu, kayar ekranlar halinde ziyaretçilerin hizmetine sunulmuş durumda. Bunun dışında yörede hudutlu da olsa el sanatları, maden eserlerine bilhassa gümüşe dayalı eserler üretiliyor. Onlardan bir stant alanımız var. Onun dışında eski maden kıyafetleriyle ilgili bir stant kısmımız var. Yeniden seyyahların gözüyle Gümüşhane yöresindeki madencilikle ilgili bir kısmımız var müzemiz içerisinde. Ayrıyeten ziyaretçilere hatıra olması açısından eski bir madenci profiliyle fotoğraf çekim sahnemiz var. Gümüş, maden, hatıra, sikke basım alanımız var. Yeniden bir galeride maden nasıl çıkarılıyor onu anlatan bir görüntü kaydımız var. Seslendirmelerimiz var. Maden Şehitlerimizle ilgili bir kısım var" diye konuştu.

"Ziyaretçiler birinci çağdan bugüne madencilikle ilgili bir seyahate çıkacak"
Projenin hem Gümüşhane’de hem de ülkede madenciliğe katkı sağlamasını amaçladıklarını söyleyen Rektör Prof. Dr. Zeybek "Müzeyi ziyaret edenler bilhassa öğrenciler ilkokuldan üniversite çağındaki öğrencilere kadar ve meraklıları hem dünyada hem Gümüşhane’miz de madencilikle ilgili birinci çağlardan bugüne adeta bir seyahate çıkıp değerli deneyimler yaşama fırsatı bulacaklar" tabirlerini kullandı.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
26 Mart, 2025 13:42 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

“Korumanın başkenti” Safranbolu’daki otellerde doluluk yüzde 100’e ulaştı

UNESCO Dünya Miras Listesi ile Cittaslow kategorisinde yer alan Karabük'ün Safranbolu ilçesindeki otellerin doluluk oranı Ramazan Bayramında yüzde 100'e ulaştı.

"Korumanın başkenti" gibi unvanlarla anılan Safranbolu, 18. ve 19. yüzyıl ile 20. yüzyıl başlarında yapılan evleri ve Arnavut kaldırımlarıyla misafirlerine tarihte yolculuğa çıkaracak.

Türkiye'deki yaklaşık 50 bin kültür ve tabiat varlığının bin 125'ini bünyesinde barındıran Osmanlı kenti, Cinci Han ve Hamam, Kent Tarihi Müzesi, Saat Kulesi, İzzet Mehmet Paşa ve Köprülü Mehmet Paşa camileri, Hıdırlık Tepesi, Cem Seyir Terası, İncekaya Su Kemeri ve kanyonu gibi yapılarıyla misafirlerine keyifli bir Ramazan Bayramı tatili sunacak.

Safranbolu Turizm İşletmecileri Derneği (SAFTİD) Başkanı Şebnem Urgancıoğlu, İhlas Haber Ajansı(İHA) muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi ilçedeki otellerde doluluk oranının Ramazan Bayramında yüzde 100'e ulaştığını belirtti.

"Bildiğiniz gibi ilkbahar ve sonbahar zaten bizim yüksek sezonumuz" diyen Urgancıoğlu, "Dolayısıyla dolu olması da çok normal. Çünkü bayramla birlikte Safranbolu'da da sezonun başlangıcı olmuş oluyor. Dolayısıyla güzel ve yoğun bir bayram bizleri bekliyor inşallah" ifadelerini kullandı.

Bayramların uzun periyotlarda olmamasının Safranbolu için önemli olduğunun altını çizen Urgancıoğlu, "Çünkü uzun periyotlarda periyodu bölmek birazcık daha zor oluyor. Arada boşluklar kalabiliyor fakat bu tip bayramlar her zaman Safranbolu için çok faydalı bayramlar. Aynı zamanda dediğim gibi ilkbahar olması yani daha deniz sezonu açılmadı. Dolayısıyla hareketin biz gibi noktalara her yerden kolay ulaşılabilir tarihi kentlere ve kültür turizme kayması da tabii ki son derece normal. Dolayısıyla biz yüzde yüz dolulukla bir bayram daha geçireceğiz. Bu bayramla birlikte sezonumuzu da açmış olacağız" diye konuştu.
Safranbolu Belediyesi'nin karşılama merkezinin bayramda ilk kez hizmet vereceğini ifade eden Urgancıoğlu, "Bu anlamda otobüsler tarihi çarşıya girmeyecek ve o kaosu inşallah yaşamayacağız Konuklarımızı, işletmecilerimizi yapılan bu düzenlemelerle ilgili de bilgilendireceğiz ki bir karışıklık ve sorun yaşamayalım. Ben sorun yaşayacağımızı düşünmüyorum. Çünkü oldukça güzel bir düzenleme yapıldı. Aynı zamanda tarihi çarşıda yine işgaliyeler noktasında bir takım düzenlemeler yapıldı. Güvenlikle ilgili de tüm önlemler ve denetimler tamamlandı"
dedi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.