Karabük Postası tarafından
12 Ekim, 2021 11:34 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Tarladan mutfağa uzanan pirinçte hasat başladı

Karabük’te ekimi yapılan çeltikte 700 ton ürün bekleniyor Karabük’te, yaklaşık 500 dekar alanda ekimi yapılan Osmancık çeltiğinin hasadı başladı. Üreticilerin ’beyaz altın’ olarak nitelendirdiği çeltik, yoğun mesai harcanarak 180 günlük serüvenin ardından hasadı başladı. Bu yıl havaların serin gitmesinden dolayı 20 gün gecikmeli olarak hasadına başlanan çeltik kurutma işleminden geçirildikten sonra pirinç olarak sofraların vazgeçilmez lezzeti haline geliyor. Çeltik üreticileri hasadını yaptıkları çeltiği römorklara yükleyerek kömürle çalışan kurutma makinelerine getiriyor. Hasat edilen çeltikler, nem oranlarının uygun seviyeye düşürülmesi açısından 60 derecelik ısıyla ’tahıl kurutma ve temizleme makinesi’ ile yapılıyor. Karabük’ün en büyük çeltik yetiştiricisi olan Halit Gömeç ve kardeşleri tarafından Mayıs ayında Cemaller köyü 106 bölgesinde 320 dekar alanda çeltik ekimi yapıldı. Ekimi eski usullerle yapılan çeltiğin hasadı ise biçerdöverle yapılıyor. Biçerdöverle hasadı yapılan pirincin kurutma işlemi de Karabük’te ilk olan 10 ton kapasiteli ’tahıl kurutma ve temizleme makinesi’ ile yapılıyor. Çiftçi Halit Gömeç, bu yıl rekoltenin iyi olduğunu ve yılın serin gitmesine rağmen rekoltede sıkıntı yaşamadıklarını söyledi. Gecelerin serin geçmesine rağmen kayda değer verim kaybı olmadıklarını kaydeden Gömeç, “4 kardeş 320 dönüm alanda çeltik ekimini yaptık ve bu sene ortala ortama 650 - 700 ton ürün bekliyoruz” dedi. Gömeç, devletin çeltik üretiminde kilogram başına uyguladığı desteğin 10 yıldır aynı olduğunu bunun giderilmesi gerektiğini de kaydederek, “Geçen sene fabrikaya Osmancık baldoyu 7 ile 7.20 liraya satarken, bu sene satışımız 7.50 TL civarında. Ancak girdilerimiz ise bu sene yüzde 100 ile 150 arasında” diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
03 Temmuz, 2025 20:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Gümüşhane’de 10 bin kırmızı benekli alabalık doğaya salındı

Torul ilçesindeki Çit Deresi mevkiinde 10 bin kırmızı benekli alabalık tabiatla buluşturuldu.
Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından gen kaynaklarının korunması, yerli tiplerin tanıtılması ve farkındalığın artırılması maksadıyla yürütülen proje dahilinde, doğal ortamından alınarak üretilen kırmızı benekli alabalıklar yine doğal ömür alanlarına salınıyor. Bu kapsamda Torul ilçesine bağlı Çit Deresi mevkiinde düzenlenen alabalık salımı programına Gümüşhane Valisi Aydın Baruş, Torul Kaymakamı Koray Çelik, Tabiat Müdafaa ve Ulusal Parklar yetkilileri katıldı. Aktiflikte 10 bin adet kırmızı benekli alabalık doğal hayatına bırakıldı.

"Kaçak avcılık yapanları ihbar edin"
Programda konuşan Gümüşhane Valisi Aydın Baruş, kırmızı benekli alabalıkların doğal habitatta büyüyerek varlığını sürdürebildiğini belirterek, bilinçsiz ve yasak avcılığın önlenmesi gerektiğini vurguladı. Vali Baruş, "Bu bıraktığımız yavrular doğal habitat içerisinde varlıklarını sürdürerek değerli büyüklüklere ulaşıyor. Ve bu büyüklüğe ulaştığı takdirde de varlığını devam ettirme talihi daha fazla artıyor. Bilinçsiz avcılıktan uzak durmamız lazım. Yani derelerde bir ekip ekipmanlar kullanarak balıkları katletmek, toplu avcılık yapmak bunlar yasak yollar. Yalnızca olta balıkçılığına müsaade veriliyor. Olta balıkçılığında da yalnızca ferdî muhtaçlığımız için bunlara müsaade veriliyor. Onun dışında ticari bir emelle bunu yapmak yasak. Biz istiyoruz ki derelerimiz daima kırmızı benekli alabalıklarla dolsun. Lakin bunu yapmamız için de vatandaşlarımızın şuurlu olması lazım. Kaçak avcılık yapanlara, bu halde yasak avlanma adabı uygulayanlara lütfen 112 Acil Davet Merkezi’ne, jandarmaya ihbar etsinler. Tabiat Müdafaa Ulusal Parklar Müdürlüğü’müze ihbar etsinler. Gerekli müdahaleleri yapacağız. Tabiatımızı hoş bir biçimde korursak buradaki endemik hayatta canlı bir halde varlığını devam ettirecektir" dedi.
Öte yandan Tabiat Müdafaa ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen proje kapsamında, Gümüşhane genelinde Çit, Dağdibi ve Balahor derelerinden alınan anaç balıklar kullanılarak yavru üretimi gerçekleştiriliyor. Üretilen kırmızı benekli alabalıklar tekrar bu derelere salınarak doğal döngü destekleniyor. 2012-2023 yılları ortasında kent genelinde toplam 332 bin adet kırmızı benekli alabalık tabiata bırakılırken, 2024 yılında 30 bin adet, 2025 yılı için ise 20 bin adet balığın tabiata salınması planlanıyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin