Safranbolu'ya turist akını - Karabük Haber Postası
Karabük
İmsak 05:33
Güneş 06:58
Öğle 13:04
İkindi 16:22
Akşam 19:00
Yatsı 20:19
İftara son --:--
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
18 Kasım, 2019 08:48 tarihinde yayınlandı
0
0

Safranbolu’ya turist akını

Safranbolu ilçesini 10 ayda 1 milyondan fazla turist ziyaret etti

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan ve “en iyi korunan 20 kent” arasında bulunan Karabük’ün Safranbolu ilçesine yılın 10 ayında 1 milyon 100 bin turist geldi.
Osmanlı mimarisi, şehir hayatı ve kültürünü yansıtması dolayısıyla “Osmanlı’nın parmak izi” olarak nitelendirilen Safranbolu, yerli ve yabancı turistlerden yoğun ilgi görüyor. Osmanlı döneminden kalma han, hamam, konak, çeşme, cami ve köprüleriyle açık hava müzesini andıran ilçe, 10 ayda 80’den fazla ülkeden turist ağırladı.
17 Aralık 1994’te UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınan Safranbolu, aradan geçen 25 yılda 15 milyondan fazla turist ağırlarken, her geçen yıl ziyaretçi sayısını artırmaya devam ediyor.
“Korumanın başkenti” olarak da adlandırılan Safranbolu’ya yılın 10 ayında en çok yabancı turist 36 bin 951 ile Çin’den geldi. Çin’i 29 bin 825 ile Tayvan takip ederken, bu ülkeleri sırasıyla Tayland, Malezya, Japonya, ABD, Almanya, İtalya, Suudi Arabistan ve Polonya takip etti. İlçede 10 ayda yerli ve yabancı 276 bin 219 yerli ve yabancı turist konaklarken, günü birlikçilerle birlikte bu sayı 1 milyon 100 bini buldu.
“1 MİLYON TURİST SAYISINI GEÇMİŞ DURUMDAYIZ”
Safranbolu Kaymakamı Fatih Ürkmezer, İhlas Haber Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, 2018’de 1 milyon 200 binin üzerinde turist ağırladıklarını söyledi. Safranbolu’yu ziyaret eden turistlerin sayısınınn her yıl arttığını ifade eden Ürkmezer, “2018’i 1 milyon 200 binin üzerinde turistle kapattık. Bu seneki ilk 10 aylık rakama baktığımızda konaklamada 200 bin yerli misafirimizi geçtik, yabancıda da 77 bine ulaştık. Günü birlikleri de eklediğimiz 10’uncu ay bittiğinde 1 milyon turist sayısını geçmiş durumdayız” diye konuştu.
Geçen seneki rakamı geçeceklerini aktaran Ürkmezer, şunları kaydetti:
“Rakamlara baktığımızda Safranbolu’nun her geçen yıl artan bir potansiyeli var. Son iki ayda da bu şekilde devam ederse, geçen seneki rakamımızı geçeceğiz. 1 milyon 50-100 bin arasında olduğumuzu gösteriyor. Halen daha Uzakdoğu’dan turistler geliyor. Okulların kapanmasıyla olacak olan bir süreç var. Bir haftalık tatilde bütün otellerimiz, Türkiye’nin her yerinden misafirlerimizi bekliyor. Otel sahipleriyle de görüştüğümüzde de bir haftalık tatile hazırlıklı olduğunu gösteriyorlar. Bunlarda bizim hedeflediğimiz rakama ulaşacağımızı gösteriyor.”
SAFRANBOLU’YA LAVANTA BAHÇESİ
Safranbolu’da yeni destinasyon alanlarının turizme kazandırıldığını vurgulayan Ürkmezer, “Safranbolu, safran ve konaklarıyla meşhur bir yer. Özellikle son yıllarda safran tarlalarına, hasadına, tarlalarda fotoğraf çekimi için yerli ve yabancı turistler çok yoğun ilgi gösteriyorlar. Geçtiğimiz hafta lavanta dikimi yaptık. 20 bin lavantayı toprakla buluşturup, bir yıl içinde destinasyon oluşturarak, safran tarlalarına hemen yakın bir yerde çok güzel bir lavanta tarlası oluşturacağız. O da ekonomiye, lavantalı ürünlerin üretimi hem de fotoğraf çekimi anlamında Safranbolu’ya yeni bir destinasyon ekleyecek” değerlendirmesinde bulundu.
Kaymakamlık ve belediye başkan vekilliği yaptığı dönemde Akçasu Vadisini turizme kazandırdıklarını, Batı Karadeiz Kalkınma Ajansı ile “Tarihi çarşılar Gün Yüzüne Çıkıyor” projesini hayata geçirdiklerini anlatan Ürkmezer, şu ifadelere yer verdi:
“Bir yandan restorasyonlar devam ediyor, Kent Tarihi Müzesiyle ilgili çalışmalar devam ediyor. Kaymakamlar Gezi Evini İçişleri Bakanlığının desteğiyle restore edeceğiz. Safranbolu konaklarıyla, çarşılarıyla, hanları, hamamlarıyla, safranıyla, yeni yapılmış vadi çalışmalarıyla ve kanyonlarıyla yerli ve yabancı turistleri bekliyor. Safranbolu’nun güzelliği şu 12 ay boyunca ziyaret edilebilecek bir yer. Her mevsimin ayrı bir güzelliği var.”

Bizi sosyal medyadan takip edin

Namaz Vakitleri

Karabuk
13
Mart Cuma
1447 HİCRİ Ramazan 23
Güneş Vakti
Şuanki vakit
Güneş
  İmsak
05:33
  Güneş
06:58
Öğle vaktine kalan süre
 
  Öğle
13:04
  İkindi
16:22
  Akşam
19:00
  Yatsı
20:19

Video Haberler

yuzde 10 yasama hakkin kaldi denilen koah hastasi yeniden nefes aldi 9RyBSHce

“Yüzde 10 yaşama hakkın kaldı” denilen KOAH hastası yeniden nefes aldı

xa 2

Karabük’te “Siber Vatan” İçin Önemli Adım

zonguldakta yasli nufus 98 bini asti cWDfbxJa

Zonguldak’ta yaşlı nüfus 98 bini aştı

app plaka yogunlugundan plakalar tukendi A18RiuJf

APP plaka yoğunluğundan plakalar tükendi

devrekte ihtiyac sahibi ogrencilere nakit yardimi yapildi IfBJY35q

Devrek’te ihtiyaç sahibi öğrencilere nakit yardımı yapıldı

zonguldak emlak piyasasinda subat bilancosu 524 konut satildi RDcxSf6V

Zonguldak emlak piyasasında Şubat bilançosu, 524 konut satıldı

tokat valisi koklu erbaada ilk incelemelerde ciddi bir olumsuzluk yok KnEcmN18

Tokat Valisi Köklü: “Erbaa’da ilk incelemelerde ciddi bir olumsuzluk yok”

yuzde 10 yasama hakkin kaldi denilen koah hastasi yeniden nefes aldi 9RyBSHce
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
13 Mart, 2026 12:37 tarihinde yayınlandı
0
0

“Yüzde 10 yaşama hakkın kaldı” denilen KOAH hastası yeniden nefes aldı

Gittiği hastanede “Yüzde 10 yaşama hakkın kaldı” denilen ve solunum cihazına bağlı yaşayan 43 yaşındaki KOAH hastası, Samsun’da uygulanan tedavi ve yoğun solunum fizyoterapisi sayesinde cihazlardan kurtularak yeniden yürümeye ve günlük yaşamını sürdürmeye başladı.

Uzun yıllardır KOAH hastalığıyla mücadele eden ve solunum cihazına bağlı yaşayan bir hasta, uygulanan tedavi ve rehabilitasyon sürecinin ardından yeniden sağlığına kavuştu. Yaklaşık 15 yıldır KOAH hastası olan ve son dönemde yoğun bakımda tedavi gören hasta, yapılan müdahaleler ve solunum fizyoterapisi sayesinde oksijen cihazına bağımlılıktan kurtularak yeniden günlük yaşamına dönebildi.

“Günlük ihtiyaçlarını yapabiliyor”

Medicana International Samsun Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Hüseyin Ulaş Çınar, hastanın ileri evre KOAH nedeniyle uzun süre solunum cihazına bağlı yaşamak zorunda kaldığını belirterek uygulanan tedavi sürecini anlattı. Doç. Dr. Hüseyin Ulaş Çınar, “Hastamız yaklaşık 15 yıldır KOAH ile mücadele ediyor. Son 2 ayını yoğun bakım şartlarında geçirmek zorunda kalmış. Yoğun bakımda hasta solunum cihazına bağlanmıştı. Solunum cihazından ayrılamadığı için ev tipi solunum cihazı ile taburcu edilmişti. KOAH 4. (ileri) evredeydi ve yaygın kronik bronşiti vardı. Hasta bize başvurduğunda, yapay solunum cihazı ile yaşamak zorunda olduğundan dolayı gırtlak dediğimiz bölgede trakeostomi ile soluması sağlanmaktaydı. İlk olarak yaptığımız bronkoskopik değerlendirmede, trakeostominin hava yolunda oluşturduğu tahribatları gidermeye çalıştık. Ardından standart tedavilere ek olarak uyguladığımız çeşitli antiinflamatuar sitokin tedavilerini yoğun şekilde verdik. Bu tür uzun süre yatak bağımlılığı olan, hareket kısıtlılığı bulunan hastalarda gelişen kas erimesi ve kas güçsüzlüğü üzerine yoğunlaştık. Yoğun bir solunum fizyoterapisi uyguladık. Öncelikli olarak gırtlak bölgesindeki trakeostomiden solumasını durdurduk ve hastanın normal oksijenle soluyabilir hale gelmesini sağladık. Ardından hastanın kliniği giderek iyileşti. Sonuç olarak hasta, normal günlük hayatını sürdürebilecek, kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecek düzeye gelmeyi başardı. KOAH, insan hayatının standartlarını oldukça düşüren ve zamanla hastanın günlük ihtiyaçlarını kendi başına yapamayacak hale gelmesine neden olan ilerleyici ve geri dönüşümsüz bir hastalıktır. Yapmamız gereken, hastayı kolaya alıştırmak yerine tam tersine zor olanı, yani fizyolojik olarak kendi başına yapması gerekeni yapmaya teşvik etmektir. Hastanın kendisini sürekli solunum cihazına bağlamak yerine solunum egzersizlerine ağırlık vermesi gerekir. Uygulanan rutin tedavilerden fayda göremiyorsa, bizim gibi sayılı merkezlerde yapılan çeşitli bronkoskopik tedavilerin uygulandığı merkezleri araştırması gerekir” dedi.

“Oksijen cihazını bile bıraktım”

15 yıl boyunca KOAH ile mücadele ettiğini belirten 43 yaşındaki Soner Kurulay ise tedavi sürecinin ardından cihazlardan kurtulduğunu söyledi. Kurulay, “Bende doğuştan bronşit vardı. Sonrasında KOAH oldum. Daha önce başka bir şehirde hastaneye gittim. Orada bana ‘Yüzde 10 yaşama hakkın kaldı’ dediler, beni ölüme terk ettiler. Hocamı sosyal medyada gördüm. Hocamızdan Allah razı olsun. Bende büyük bir cihaz vardı. İlk olarak onu çıkardı. ‘Sen nefes alabiliyorsun’ dedi. Gittiğim hastanede beni o cihazla yaşatıyorlardı. Yemek yedirtmiyorlardı, su içirtmiyorlardı. Burada hocamın tedavisi sayesinde şimdi ayağa kalktım, yürüyebiliyorum. Sağlığıma kavuştum. 15 senedir KOAH hastasıyım. Cihazla yaşıyordum. Onsuz hiçbir şey yapamıyordum. Lavaboya dahi cihazla gidiyordum. 4 tane cihazla yaşıyordum. Şu an hocamızın tedavisi sayesinde oksijen cihazını bile bıraktım” diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Namaz Vakitleri

Karabuk
13
Mart Cuma
1447 HİCRİ Ramazan 23
Güneş Vakti
Şuanki vakit
Güneş
  İmsak
05:33
  Güneş
06:58
Öğle vaktine kalan süre
 
  Öğle
13:04
  İkindi
16:22
  Akşam
19:00
  Yatsı
20:19

Video Haberler

yuzde 10 yasama hakkin kaldi denilen koah hastasi yeniden nefes aldi 9RyBSHce

“Yüzde 10 yaşama hakkın kaldı” denilen KOAH hastası yeniden nefes aldı

xa 2

Karabük’te “Siber Vatan” İçin Önemli Adım

zonguldakta yasli nufus 98 bini asti cWDfbxJa

Zonguldak’ta yaşlı nüfus 98 bini aştı

app plaka yogunlugundan plakalar tukendi A18RiuJf

APP plaka yoğunluğundan plakalar tükendi

devrekte ihtiyac sahibi ogrencilere nakit yardimi yapildi IfBJY35q

Devrek’te ihtiyaç sahibi öğrencilere nakit yardımı yapıldı

zonguldak emlak piyasasinda subat bilancosu 524 konut satildi RDcxSf6V

Zonguldak emlak piyasasında Şubat bilançosu, 524 konut satıldı

tokat valisi koklu erbaada ilk incelemelerde ciddi bir olumsuzluk yok KnEcmN18

Tokat Valisi Köklü: “Erbaa’da ilk incelemelerde ciddi bir olumsuzluk yok”