Sadrazam İzzet Mehmet Paşa'nın yaptırdığı 2 asırlık eserler ihtişamını koruyor - Karabük Haber Postası
Karabük
İmsak 05:33
Güneş 06:58
Öğle 13:04
İkindi 16:22
Akşam 19:00
Yatsı 20:19
İftara son --:--
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
15 Kasım, 2019 12:10 tarihinde yayınlandı
0
0

Sadrazam İzzet Mehmet Paşa’nın yaptırdığı 2 asırlık eserler ihtişamını koruyor

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan ve “en iyi korunan 20 kent” arasında bulunan Karabük’ün Safranbolu ilçesinde 3. Selim döneminde sadrazamlık yapan İzzet Mehmet Paşa’nın yaptırdığı 2 asrı aşan İzzet Mehmet Paşa Camii, Safranbolu Saat Kulesi ve İncekaya Su Kemeri ilk günkü gibi ihtişamını koruyor.
Osmanlı mimarisi, şehir hayatı ve kültürünü yansıtması dolayısıyla “Osmanlı’nın parmak izi” olarak nitelendirilen Safranbolu’da yaklaşık 220 yıl önce yapılan bazı yapılar görkemleriyle yerli ve yabancı misafirlerin ilgisini çekiyor. 1743’de Safranbolu’da dünyaya gelen, kapı hasekiliği, Darüssaade Ağası yazıcılığı, darphane eminliği, şah sultan kethüdalığı, şehremini, tersane eminliği, vezirlik rütbesiyle Hanya muhafızlığı, Diyarbakir beylerbeyiliği, iç il sancak beyliği, Bender Kalesi muhafızlığı, Cidde valiliği, Boğaz Hisarı muhafızlığı, Mısır valiliği, Anadolu beylerbeyiliği ve sadrazamlık yapan İzzet Mehmet Paşa, memleketine de birçok görkemli eser kazandırdı. İzzet Mehmet Paşa, 1796’da Tarihi Çarşı içinde İstanbul’daki Nuru Osmaniye Camii’nin adeta küçük bir modelini yaptırdı. Tamamen kesme taştan yapılmış olan cami, Fevkani Camiler grubu içinde düşünülebilecek özellikler taşıyor. 1902, 1903, 1990 ve 2008 yıllarında onarım gören caminin külliyesi içinde kütüphane, abdesthane, iki çeşme ve vakıf dükkanları yer alırken, cami ve avlusu altından geçen Akçasu Deresi üzerine yapılan kemerler üzerine oturmakta.
Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından Tokatlı Kanyonu üzerine yaptırılan İncekaya Su Kemeri ise ilçe merkezine 7,5 kilometre uzaklıkta yer alırken, 116 metre uzunluğunda 6 kemerli ve 110-220 santimetre genişliklerinde görkemli bir yapı olarak hizmet veriyor. Safranbolu’ya su getirmek amacıyla yaptırılan İncekaya Su Kemeri o dönemde halkı suyla buluşturdu.
HERKESİN CEBİNE SAAT
Sadrazam İzzet Mehmet Paşa, 222 yıl önce “Safranbolu’da herkesin cebine bir saat koyacağım” diyerek 1797’de “Kule” olarak adlandırılan tepeye saat kulesi yaptırıp, İngiltere’den getirttiği saati yerleştirdi. Safranbolu Saat Kulesi, Türkiye’de bulunan saat kulelerinden çalışır durumda olan ve içine çıkılabilen en eski saat kulesi olma özelliği taşırken, 12 metre yüksekliğinde taş duvarlı, mahya çatılı yalın bir yapı olarak her yıl binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor.
Kent üzerine araştırmalar yapan ve kitapları bulunan araştırmacı yazar Aytekin Kuş, İhlas Haber Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, İzzet Mehmet Paşa’nın Karabük’ün Zobran köyünden Baltacı Ali Ağa’nın oğlu olduğunu söyledi. İzzet Mehmet Paşa’nın saraya girdikten sonra sürekli yükseldiğini, 1794-1798 yılları arasında Padişah 3. Selim’in sadrazamlığını yaptığını ifade eden Kuş, “Kendisi fevkalade bilgili, temiz karakterli devlet büyüğüdür. Safranbolu’yu da unutmuyor. Önce 1796 tarihinde kendi ismiyle bilinen İzzet Mehmet Paşa Camii’ni yaptırıyor. Safranbolu’ya İncekaya Su Kemeri’nin bulunduğu noktadan içme suyu getirmek suretiyle şehrin içerisinde günümüze kadar 100’e yakın çeşmenin bu sudan yararlanıp halkın suyla buluşmasını, kavuşmasını sağlıyor” dedi.
Safranbolu içerisinde bazı vakıf dükkanlarının da İzzet Mehmet Paşa’ya ait olduğunu aktaran Kuş, şunları kaydetti:
“Pempeci dükkanı ve diğer eserleri var. Öte yandan kütüphanesi de görkemli, özellikle Safranbolu’ya armağan etti, bir satır Farsça, bir satır Arapça Kur’an-ı Kerim çok ünlü. Sadrazam İzzet Mehmet Paşa bu göreve gelmeden önce Mısır valiliğinde bulunuyor. Daha sonra Anadolu beylerbeyi oluyor. Yeğeni Ali Ragıp Bey ile Salih Bey’e bu şehir bölümünün Bağlar’a taşınması konusunda girişim başlatıyor. 1794 tarihinde ’Paşapınarı’ dediğimiz Kışla Caddesi üzerindeki çeşmeyi ve yanına cami tasarlıyor. Çeşme gerçekleşiyor fakat orası Müslüman halk tarafından iskan edilmediği için camiden vazgeçiliyor ve buraya yapılıyor. Bu caminin döneminin en güzel eserlerinden bir tanesi olduğunu söyleyebiliriz. Altından dere geçer, derenin üzerine yapılmıştır. Minarenin kürsüsü ve avlu derenin üzerine kurulmuş olan kemerler üzerine yapılmıştır.”
MEZAR TAŞLARI SAFRANBOLU’YA GETİRİLDİ
İzzet Mehmet Paşa’nın 1812’de Manisa’da vefat ettiğini aktaran Kuş, “Zaman içerisinde Mevlevihane’de bulunan mezarının bir uygulama nedeniyle yıkıldığını öğrendik. Geri alanda bulunan mezar taşlarını Manisa Valiliğinden istemek suretiyle burada sanal bir mezar yaparak, paşanın unutulmaması ve bu iki mezar taşına da sahip çıkılması bağlamında böyle bir düzeleme yapıldı. Gelenler burada paşanın öz geçmişi ve görkemli mezar taşını gördüğünde o zamanki sanatların ne anlama geldiğini çıkarabilirler” diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Namaz Vakitleri

Karabuk
13
Mart Cuma
1447 HİCRİ Ramazan 23
Güneş Vakti
Şuanki vakit
Güneş
  İmsak
05:33
  Güneş
06:58
Öğle vaktine kalan süre
 
  Öğle
13:04
  İkindi
16:22
  Akşam
19:00
  Yatsı
20:19

Video Haberler

yuzde 10 yasama hakkin kaldi denilen koah hastasi yeniden nefes aldi 9RyBSHce

“Yüzde 10 yaşama hakkın kaldı” denilen KOAH hastası yeniden nefes aldı

xa 2

Karabük’te “Siber Vatan” İçin Önemli Adım

zonguldakta yasli nufus 98 bini asti cWDfbxJa

Zonguldak’ta yaşlı nüfus 98 bini aştı

app plaka yogunlugundan plakalar tukendi A18RiuJf

APP plaka yoğunluğundan plakalar tükendi

devrekte ihtiyac sahibi ogrencilere nakit yardimi yapildi IfBJY35q

Devrek’te ihtiyaç sahibi öğrencilere nakit yardımı yapıldı

zonguldak emlak piyasasinda subat bilancosu 524 konut satildi RDcxSf6V

Zonguldak emlak piyasasında Şubat bilançosu, 524 konut satıldı

tokat valisi koklu erbaada ilk incelemelerde ciddi bir olumsuzluk yok KnEcmN18

Tokat Valisi Köklü: “Erbaa’da ilk incelemelerde ciddi bir olumsuzluk yok”

yuzde 10 yasama hakkin kaldi denilen koah hastasi yeniden nefes aldi 9RyBSHce
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
13 Mart, 2026 12:37 tarihinde yayınlandı
0
0

“Yüzde 10 yaşama hakkın kaldı” denilen KOAH hastası yeniden nefes aldı

Gittiği hastanede “Yüzde 10 yaşama hakkın kaldı” denilen ve solunum cihazına bağlı yaşayan 43 yaşındaki KOAH hastası, Samsun’da uygulanan tedavi ve yoğun solunum fizyoterapisi sayesinde cihazlardan kurtularak yeniden yürümeye ve günlük yaşamını sürdürmeye başladı.

Uzun yıllardır KOAH hastalığıyla mücadele eden ve solunum cihazına bağlı yaşayan bir hasta, uygulanan tedavi ve rehabilitasyon sürecinin ardından yeniden sağlığına kavuştu. Yaklaşık 15 yıldır KOAH hastası olan ve son dönemde yoğun bakımda tedavi gören hasta, yapılan müdahaleler ve solunum fizyoterapisi sayesinde oksijen cihazına bağımlılıktan kurtularak yeniden günlük yaşamına dönebildi.

“Günlük ihtiyaçlarını yapabiliyor”

Medicana International Samsun Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Hüseyin Ulaş Çınar, hastanın ileri evre KOAH nedeniyle uzun süre solunum cihazına bağlı yaşamak zorunda kaldığını belirterek uygulanan tedavi sürecini anlattı. Doç. Dr. Hüseyin Ulaş Çınar, “Hastamız yaklaşık 15 yıldır KOAH ile mücadele ediyor. Son 2 ayını yoğun bakım şartlarında geçirmek zorunda kalmış. Yoğun bakımda hasta solunum cihazına bağlanmıştı. Solunum cihazından ayrılamadığı için ev tipi solunum cihazı ile taburcu edilmişti. KOAH 4. (ileri) evredeydi ve yaygın kronik bronşiti vardı. Hasta bize başvurduğunda, yapay solunum cihazı ile yaşamak zorunda olduğundan dolayı gırtlak dediğimiz bölgede trakeostomi ile soluması sağlanmaktaydı. İlk olarak yaptığımız bronkoskopik değerlendirmede, trakeostominin hava yolunda oluşturduğu tahribatları gidermeye çalıştık. Ardından standart tedavilere ek olarak uyguladığımız çeşitli antiinflamatuar sitokin tedavilerini yoğun şekilde verdik. Bu tür uzun süre yatak bağımlılığı olan, hareket kısıtlılığı bulunan hastalarda gelişen kas erimesi ve kas güçsüzlüğü üzerine yoğunlaştık. Yoğun bir solunum fizyoterapisi uyguladık. Öncelikli olarak gırtlak bölgesindeki trakeostomiden solumasını durdurduk ve hastanın normal oksijenle soluyabilir hale gelmesini sağladık. Ardından hastanın kliniği giderek iyileşti. Sonuç olarak hasta, normal günlük hayatını sürdürebilecek, kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecek düzeye gelmeyi başardı. KOAH, insan hayatının standartlarını oldukça düşüren ve zamanla hastanın günlük ihtiyaçlarını kendi başına yapamayacak hale gelmesine neden olan ilerleyici ve geri dönüşümsüz bir hastalıktır. Yapmamız gereken, hastayı kolaya alıştırmak yerine tam tersine zor olanı, yani fizyolojik olarak kendi başına yapması gerekeni yapmaya teşvik etmektir. Hastanın kendisini sürekli solunum cihazına bağlamak yerine solunum egzersizlerine ağırlık vermesi gerekir. Uygulanan rutin tedavilerden fayda göremiyorsa, bizim gibi sayılı merkezlerde yapılan çeşitli bronkoskopik tedavilerin uygulandığı merkezleri araştırması gerekir” dedi.

“Oksijen cihazını bile bıraktım”

15 yıl boyunca KOAH ile mücadele ettiğini belirten 43 yaşındaki Soner Kurulay ise tedavi sürecinin ardından cihazlardan kurtulduğunu söyledi. Kurulay, “Bende doğuştan bronşit vardı. Sonrasında KOAH oldum. Daha önce başka bir şehirde hastaneye gittim. Orada bana ‘Yüzde 10 yaşama hakkın kaldı’ dediler, beni ölüme terk ettiler. Hocamı sosyal medyada gördüm. Hocamızdan Allah razı olsun. Bende büyük bir cihaz vardı. İlk olarak onu çıkardı. ‘Sen nefes alabiliyorsun’ dedi. Gittiğim hastanede beni o cihazla yaşatıyorlardı. Yemek yedirtmiyorlardı, su içirtmiyorlardı. Burada hocamın tedavisi sayesinde şimdi ayağa kalktım, yürüyebiliyorum. Sağlığıma kavuştum. 15 senedir KOAH hastasıyım. Cihazla yaşıyordum. Onsuz hiçbir şey yapamıyordum. Lavaboya dahi cihazla gidiyordum. 4 tane cihazla yaşıyordum. Şu an hocamızın tedavisi sayesinde oksijen cihazını bile bıraktım” diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Namaz Vakitleri

Karabuk
13
Mart Cuma
1447 HİCRİ Ramazan 23
Güneş Vakti
Şuanki vakit
Güneş
  İmsak
05:33
  Güneş
06:58
Öğle vaktine kalan süre
 
  Öğle
13:04
  İkindi
16:22
  Akşam
19:00
  Yatsı
20:19

Video Haberler

yuzde 10 yasama hakkin kaldi denilen koah hastasi yeniden nefes aldi 9RyBSHce

“Yüzde 10 yaşama hakkın kaldı” denilen KOAH hastası yeniden nefes aldı

xa 2

Karabük’te “Siber Vatan” İçin Önemli Adım

zonguldakta yasli nufus 98 bini asti cWDfbxJa

Zonguldak’ta yaşlı nüfus 98 bini aştı

app plaka yogunlugundan plakalar tukendi A18RiuJf

APP plaka yoğunluğundan plakalar tükendi

devrekte ihtiyac sahibi ogrencilere nakit yardimi yapildi IfBJY35q

Devrek’te ihtiyaç sahibi öğrencilere nakit yardımı yapıldı

zonguldak emlak piyasasinda subat bilancosu 524 konut satildi RDcxSf6V

Zonguldak emlak piyasasında Şubat bilançosu, 524 konut satıldı

tokat valisi koklu erbaada ilk incelemelerde ciddi bir olumsuzluk yok KnEcmN18

Tokat Valisi Köklü: “Erbaa’da ilk incelemelerde ciddi bir olumsuzluk yok”