Karabük Haber Postası
Topçu Galeri

Kestane balı üretiminde büyük düşüş

Ekonomi Yayın: 19.09.2023 08:36
Kaynak: İHA

Karadeniz Bölgesi’nde bu yıl Kestane balı üretiminde Akdeniz’den bölgeye geldiği belirlenen ’Gal arısı’ zararlısının kestane ağaçlarına ziyan vermesi ve yağmurların da çok olması nedeniyle büyük düşüş yaşandı.

Dünyada son yıllarda görülen iklim değişiklikleri bilhassa besin dalını olumsuz tarafta etkiliyor. İklim değişikliğinden Türkiye de nasibini alırken, bilhassa son yıllarda üretilen bal oranında önemli düşüşler yaşandığı gözleniyor.

İklim değişikliklerinin yanı sıra ziyanlı böcekler de kıymetli besinlerin üretimini olumsuz istikamette etkilerken, Karadeniz Bölgesinin öne çıkan en değerli balları ortasında gösterilen Kestane balı da bundan nasibini aldı. Akdeniz’den gelen halk ortasında ’Katil arı’ olarak isimlendirilen gal arıları, Türkiye’de kestane ağaçlarına dadanırken bal üretimine değerli ölçüde darbe vurdu. Anavatanı Çin olan, ziyanlı gal arısı daha sonra Japonya ve ABD’de görülürken, Türkiye’ye ise birinci sefer 2014 yılında Yalova’da tespit edilmişti. Çiçeklerin yüzde 80 açmasını engelleyen Gal arısı Kestane balı üretimini olumsuz istikamette etkiledi.

Konuyla ilgili bilgi veren Trabzon Arı Yetiştiricileri Birliği Lideri Yusuf Aksoy, kelam konusu zararlının Karadeniz’de en çok Kestane balı üretimini etkilediğini belirtti. Balda hasat devrinin sona erdiğini, bu sene istenilen randımanın olmadığını belirten Aksoy, ”Hasat periyodu başladı ve bitti. Bu sene bizim açımızdan düzgün bir sene değil. Bahar ayları çok yağışlı ve geceleri çok soğuk olması sebebiyle arılarımızı yeteri derecede geliştiremedik. Daha sonra da yağışlar birden teğe bal akımı başlayacak devirde bitmiş olsa bile gece soğukları devam etti. Bu sefer kuraklık baş gösterdi. Bizim arıcımız Gümüşhane, Bayburt, Erzincan, Erzurum, Ağrı bölgelerinde. Bu bölgelerde de bu aksilikler daima var olduğundan kısmen bal oldu. Birtakım yerlerde hiç olmadı. Arılar yiyecek balını dahi almadılar. Birtakım yerlerde de kısmen oldu lakin tatmin edici değildi.Geçen sene olumlu bir yıl yaşadık lakin bu sene çok olumsuz, evvelki yıllarda olumsuzdu. Bilhassa bu sene, öbür yıllara oranla son 20 yıl içerisinde en olumsuz yıllar ortasında sayabiliriz. Şu anda hasat bitti. Arıcılar olarak bizim 2 bin 100 üyemiz, 181 bin kovanımız var. Olağanda bin 800, iki bin ton civarında bal üretiriz lakin bu sene bin tonlara kadar çıkacağını bile zannetmiyorum yani bu sene çok düşük” dedi.

“Gal arısı Kestane balı üretimini yüzde 90 azalttı”

Gal arısı zararlısının kestane balı üretimini yüzde 90 oranında azalttığına dikkat çeken Aksoy, “Bizim öne çıkan balımız kestane balı lakin onda da bir olumsuzluk yaşadı Karadeniz. Şöyle ki; Akdeniz’den giren ’Gal arısı’ ağaçlara ziyan verdi. Çiçeklerin yüzde 80 açmasını engelledi. Bunun yanı sıra yağışların tekrar bu bölgede çok olması nedeniyle Kestane Balı üretimi yüzde 90 soranında azaldı. Orman Gülü balı dediğimiz ‘Deli Bal’ yeniden o devirde çok yağışlı geçtiği için o da olumsuz tarafta etkilendi. Hasebiyle arıcı bu çok güç bir yıl geçirdi. Bunun olumsuzluğu da kış uzunluğu devam edecek” diye konuştu.

“Devlet takviyesinin arttırılması gerekir”

Bal üreticisine devlet takviyesinin arttırılması gerektiğini kaydeden Aksoy, “Maliyetler Türkiye genelinde çok yüksek. En azından arıcı maddi taraftan desteklenmeli. Arıların beslenmesinde, kışlık besleme şekerlerin indirimli verilmesi üzere takviyelerin artırılması lazım. Zira arıcı bu sene bal satamayacak. Bal olmadığı yıllarda arılar badire yaşıyor zayıf, güçsüz, bakımsız olduğu için hastalıklara maruz kalıyor. Hasebiyle arıların vefat oranları çok yüksek olacakmış üzere gözüküyor inşallah o formda olmaz” formunda konuştu.

Bacasız fabrika

“Balın hammaddesi doğa” diyen Aksoy, “Arıcılarımız daha çok amatör tarafta arıcılık yapıyor biz istiyoruz ki; bu işin içerisinde gençler olsun. Zira bu kesim bacasız fabrika. Bir kişinin bir iki tane fabrikası olur lakin her arıcının yüzlerce fabrikası var ve içerisinde de binlerce emekçi çalıştırıyor. Ham hususu tabiattadır. Arının yayıldığı, arının otladığı çiçekler daha verimli hale geliyor. Onun için hammaddesi tabiatta bacasız fabrika bizde sahipleriyiz. Gençlerin arıcılık yapmasını istiyoruz” tabirlerini kullandı.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

İmar ve ruhsatta dijital devir: Artık evrak için belediyeye gitmeye gerek yok

Teknoloji Yayın: 22.09.2023 08:48
Kaynak: İHA
İmar ve ruhsatta dijital devir: Artık evrak için belediyeye gitmeye gerek yok

Samsun’un İlkadım Belediyesi’nde devam eden dijitalleşme çalışmaları çerçevesinde hizmete giren “E-Belge Platformu” ile imar ve ruhsat süreçleri dijitalleşti, artık bu evraklar ile belediyeye gitmeye gerek kalmadı.

Dijital dönüşüm çalışmalarını sürdüren İlkadım Belediyesi, son olarak E-Belge Platformu ile vatandaşların imar durum evrakı (E-ÇAP), yapı ruhsatı (E-RUHSAT), yapı kontrol ve iskan (E-İSKAN), eksper inceleme (E-EKSPER) üzere müracaat süreçlerini tek bir platformda dijital mecraya taşıdı. İmar durumu ve yapı ruhsatı müracaatlarını belediyeye gelerek yazılı olarak yapan vatandaşlar artık belediyeye gelmeden süreçlerini e-belge uygulaması üzerinden çok daha süratli bir formda yapabilecek.

“Belediyeye gelinmesine gerek yok”

E-Belge Platformu hakkında bilgi veren İlkadım Belediye Lideri Necattin Demirtaş, “Vatandaşlarımıza kaliteli, süratli, inançlı ve şeffaf bir halde hizmet sunmak için dijital dönüşüm çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu uygulama ile vatandaşlarımızdan sıklıkla gelen ‘Evrakım kayboldu, evrakım hala imzalanmadı, belediyeye gelip gitmekten yorulduk’ üzere şikayetleri ortadan kaldırıyoruz. Artık kimse belediyede üniteler ortasında dolaşmayacak. Hatta belediyeye gelinmesine bile gerek kalmayacak. E-Belge Platform uygulaması ile vatandaşlarımız istedikleri bilgi ve evrakla İlkadım Belediyesi kurumsal web sitesinden erişim sağladıktan sonra ana sayfadaki süratli menüde bulunan ‘E-Belge Platformu’ uygulamasına giriş yapabilecek. E-belediye üyelik süreçleri denetiminden sonra uygulamaya basitçe erişim sağlanacak” dedi.

Ekspertiz incelemeleri de dijital ortamda yapılıyor

Belediye Hizmet Binası Çok Gayeli Salon’da düzenlenen toplantıda uygulamanın kullanımı ve getirdiği kolaylıkları anlatan yazılım firması yetkilileri ise şu bilgileri verdi:

“Geliştirdiğimiz E-Belge Platformu’na girerek e-devlet, telefon ve mail adresi ile kendi isminize sistemde bir profil oluşturuyorsunuz. Talepler doğrultusunda ilgili dokümanlar sisteme yüklenerek elektronik imzalı dokümanlar dijital olarak hazırlanıyor. Uygulama; hazırlanmakta olan imar durumu dokümanının ve yapı ruhsatı talebinin hangi etapta olduğu yapı sahibine ve yapı müteahhidine SMS ve mail yoluyla otomatik olarak bildiriyor. Böylelikle vatandaşlar müracaatının hangi kademede olduğunu takip edebiliyor. Onaylanan proje ve evraklar elektronik olarak imzalandığı için E-Belge Platformu uygulaması ile vatandaşlar vakitten ve kağıt tüketiminden tasarruf ederek imar müracaat süreçlerini belediyeye gelmeden dijital ortamda tamamlayabiliyor. Birebir vakitte yapı kontrol sürecinin de dijital ortama taşınmasıyla yapının kontrolüne ait tüm bilgi ve dokümanlar elektronik ortamda takip edilebiliyor. Yapı kullanma müsaade evrakı taleplerinde de müracaat sahibi süreci dijital ortamda takip etme imkanı buluyor. Kredi ile konut almak için yapılan müracaatlarda ekspertiz incelemelerinin de dijital ortamda yapılması kolaylığı sunulduğundan süratli bir halde kredilendirme süreçlerinin yürütülmesine imkan sağlıyor.”