Giresunlu balıkçı ve tekne ustası Murat Gül, Karadeniz’e has ve günümüzde örneği kalmayan yelkenli klasik taka teknesini yine yapmayı başardı. Gül, bu projeyle Karadeniz’in klâsik denizcilik kültürünü yaşatmayı hedefliyor.
Günümüzde yerini çağdaş balıkçı teknelerine ve yatlara bırakan, geçmişte nakliyecilik ve balıkçılıkta kullanılan yelkenli ’Karadeniz Takası’nı tekne ustası Murat Gül, yine yapmaya başladı.
Gül, yaptığı araştırmalar sonucunda, Karadeniz’de en son 1960’lı yıllarda üretilen yelkenli takaların artık fonksiyonunu yitirip kullanılmamaya başladığını belirterek “Böyle bir tekneden hiçbir örnek bulamıyorum. Taka, Doğu Karadeniz’e mahsus, iri yapılı ve az su çeken, ayna kıçlı, hareket kabiliyeti yüksek bir teknedir” dedi.
Murat Gül, taka teknesinin yalnızca bir ulaşım aracı değil, birebir vakitte tarihi bir kıymete sahip olduğunu da vurgulayarak “Bu tekneler, ulusal çaba vakitlerinde kıyıya silah taşıyan ve basitçe saklanabilen teknelerdi. Karadeniz geleneğini temsil eden bu tekne, Nazım Hikmet’in ‘Kuvayi Ulusala Destanı’nda bahsettiği, ’Uzun eğri burunlu insanlar’ tarafından kullanılmaktaydı. Karadeniz’de unutulmaya yüz tutmuş taka kültürünü yine hayata geçirmek için bu türlü bir adım attım ve bu tekneleri gelecek kuşaklara aktarmayı amaçlıyorum” diye konuştu.