blank
Ramazan Öztürk tarafından
25 Eylül, 2024 14:47 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Karabük Belediyesi’nde Sendikasızlık Dönemi mi Geliyor?

Belediye-İş Sendikası ile Karabük Belediyesi arasındaki Toplu Sözleşme görüşmelerinin çıkmaza girmesinin ardından sendikanın tutumu eleştiren belediye yetkililerinin süreci sendika olmadan devam ettirmeyi düşündükleri ifade edildi. Karabük Belediyesi ile Belediye-İş Sendikası Karabük Şubesi arasında toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin çıkmaza girmesi işçiler arasında huzursuzluğa neden olurken, Karabük Belediyesi’nin süreci sendika olmadan devam ettirmeyi düşündüğü belirtiliyor. Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya’nın sürece son derece olumlu yaklaştığını ve üç seçenekli bir plan üzerinde anlaştıklarını, ancak tam imza aşamasına geldiklerinde sendikanın bu planı reddettiğini belirten yetkililer,  sendikanın 2025 yılı enflasyonu için %5 zam talebini başlangıçta kabul ettiğini, ancak daha sonra itiraz ettiklerini dile getirerek, kendilerine ilerleyen süreçte bir protokolle düzeltme yapılabileceğini söylediklerini fakat sendikanın bunu da reddettiğini ifade ettiler. "SENDİKASIZ DÖNEM DÜŞÜNÜLÜYOR" Yetkililer;  belediye adına görüşmeleri başından beri iyi niyetle yürüttüklerini vurgularken, sendikasız bir dönem geçirmeyi planladıklarını belirttiler. Yetkililer,  “Sendika aidatlarını işçi kardeşlerimize ücret olarak vereceğiz. İşçimiz belediyesini bilecek, biz de işçimizi bileceğiz. Bir dönem sendikasız geçecek” dediler. Öte yandan, Belediye - İş Sendikası Karabük Şube Yönetimi ise Safranbolu başta olmak üzere bir çok belediyede başarılı toplu iş sözleşmeleri imzaladıklarını ve sosyal haklar konusunda işçilere önemli kazanımlar sağladıklarını açıkladı. “Çok güzel sözleşmelere imza atıldı ve hepsi de olmasa bitti” diyerek mevcut süreçteki başarılarını dile getirdiler. SENDİKASIZLIK KARARI DİĞER İŞYERİ VE KARDEMİR’İ ETKİLER Mİ? Karabük Belediyesi’ndeki yaklaşık bin işçinin toplu iş sözleşmesi sürecinde yaşanan bu kriz, belediyenin en az bir dönem için sendikasız çalışma sistemini deneyeceği yönündeki ciddi iddiaları gündeme getirdi. Bu hassas konunun, sadece Karabük’te değil, ülke genelinde de tartışma yaratabileceği belirtiliyor. Özellikle Karabük için bir diğer önemli başlık ise KARDEMİR’in yaklaşan toplu iş sözleşmesi. 1 Ocak 2025 tarihinde başlayacak olan KARDEMİR sözleşmesinin bu gelişmelerden etkilenip, etkilenmeyeceği merak konusu oldu. Şu an zarar eden KARDEMİR’in bu zarar bahanesiyle nasıl bir yol izleyeceği, toplu iş sözleşmesinin nasıl şekilleneceği ise  belirsizliğini koruyor.
Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
03 Temmuz, 2025 20:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Gümüşhane’de 10 bin kırmızı benekli alabalık doğaya salındı

Torul ilçesindeki Çit Deresi mevkiinde 10 bin kırmızı benekli alabalık tabiatla buluşturuldu.
Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından gen kaynaklarının korunması, yerli tiplerin tanıtılması ve farkındalığın artırılması maksadıyla yürütülen proje dahilinde, doğal ortamından alınarak üretilen kırmızı benekli alabalıklar yine doğal ömür alanlarına salınıyor. Bu kapsamda Torul ilçesine bağlı Çit Deresi mevkiinde düzenlenen alabalık salımı programına Gümüşhane Valisi Aydın Baruş, Torul Kaymakamı Koray Çelik, Tabiat Müdafaa ve Ulusal Parklar yetkilileri katıldı. Aktiflikte 10 bin adet kırmızı benekli alabalık doğal hayatına bırakıldı.

"Kaçak avcılık yapanları ihbar edin"
Programda konuşan Gümüşhane Valisi Aydın Baruş, kırmızı benekli alabalıkların doğal habitatta büyüyerek varlığını sürdürebildiğini belirterek, bilinçsiz ve yasak avcılığın önlenmesi gerektiğini vurguladı. Vali Baruş, "Bu bıraktığımız yavrular doğal habitat içerisinde varlıklarını sürdürerek değerli büyüklüklere ulaşıyor. Ve bu büyüklüğe ulaştığı takdirde de varlığını devam ettirme talihi daha fazla artıyor. Bilinçsiz avcılıktan uzak durmamız lazım. Yani derelerde bir ekip ekipmanlar kullanarak balıkları katletmek, toplu avcılık yapmak bunlar yasak yollar. Yalnızca olta balıkçılığına müsaade veriliyor. Olta balıkçılığında da yalnızca ferdî muhtaçlığımız için bunlara müsaade veriliyor. Onun dışında ticari bir emelle bunu yapmak yasak. Biz istiyoruz ki derelerimiz daima kırmızı benekli alabalıklarla dolsun. Lakin bunu yapmamız için de vatandaşlarımızın şuurlu olması lazım. Kaçak avcılık yapanlara, bu halde yasak avlanma adabı uygulayanlara lütfen 112 Acil Davet Merkezi’ne, jandarmaya ihbar etsinler. Tabiat Müdafaa Ulusal Parklar Müdürlüğü’müze ihbar etsinler. Gerekli müdahaleleri yapacağız. Tabiatımızı hoş bir biçimde korursak buradaki endemik hayatta canlı bir halde varlığını devam ettirecektir" dedi.
Öte yandan Tabiat Müdafaa ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen proje kapsamında, Gümüşhane genelinde Çit, Dağdibi ve Balahor derelerinden alınan anaç balıklar kullanılarak yavru üretimi gerçekleştiriliyor. Üretilen kırmızı benekli alabalıklar tekrar bu derelere salınarak doğal döngü destekleniyor. 2012-2023 yılları ortasında kent genelinde toplam 332 bin adet kırmızı benekli alabalık tabiata bırakılırken, 2024 yılında 30 bin adet, 2025 yılı için ise 20 bin adet balığın tabiata salınması planlanıyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin