Girişimci kadın yöresel ve coğrafi işaretli ürünlerle taleplere yetişemiyor

Karabük Postası tarafından
11 Mayıs, 2023 12:10 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0
Kastamonu'da çalıştığı iş yerinden ayrılarak kendi işini kuran girişimci Elif Avanoğlu, yöresel ve coğrafi işaretli ürünlerine gelen taleplere yetişemez hale geldi. Kastamonu'da yaşayan 45 yaşındaki Elif Avanoğlu, çalıştığı iş yerinden ayrılarak kendi işini kurmaya karar verdi. Avanoğlu, yetiştirdiği bitkilerden ürettiği coğrafi işaretli ürünleri sosyal medya üzerinden satmaya başladı. Ürünlere her geçen gün talebin artması üzerine Kastamonu il merkezinde bulunan Münire Medresesi El Sanatları Çarşısı'nda kendi iş yerini açan Avanoğlu, ürettiği siyez, tarhana gibi doğal ve Kastamonu'ya özgü yöresel ürünleri paketleyerek müşterilerine ulaştırıyor. Kendi markasını kuran Avanoğlu'nun ürettiği ürünler yoğun ilgi görüyor. “Kastamonu yöresi dışında hiçbir ürünü kullanmıyorum” Sattığı ürünlerin tamamen doğal olduğunu söyleyen Avanoğlu, “Kastamonu il merkezinde küçük bir dükkanım var. Burada Kastamonu'nun doğal ürünlerini satıyorum. Mümkün olduğu kadar kendi ürettiğim ürünleri satıyorum. Daha önce bazı yerlerde çalıştım ama daha sonra ‘kendi işimi yapmalıyım' dedim. Siyez de gündeme gelince bizde tarlalarımıza siyez ektik. Bunları doğal yöntemlerle bulgur ve un haline getirip, ilk önce evde satmaya başladım. İnternet sitesinden müşterilere ulaşmaya başlayıp, belli bir müşteri kitlesine gelince kendi iş yerim olsun istedim. Burada medresenin içinde bir dükkan nasip oldu. Hem dükkanı açınca daha çok çeşit üretmeye başladım. Kastamonu'ya özgü doğal yöntemlerle siyez, tarhana gibi ürünler yapıyorum. Tüm coğrafi tescilli ürünleri satıyorum. Kastamonu yöresi dışında hiçbir ürünü kullanmıyorum” dedi. Avanoğlu'nun dükkanından alışveriş yapan Şura Eyri, “İstanbul'dan geliyorum. Kastamonu'ya bu medreseye girdiğimde mutlaka uğradığım dükkanlardan bir tanesi burası oluyor. Beslenmeme dikkat ediyorum. Bundan dolayı burasının siyez ürünlerini çok beğeniyorum, doğal ürünleri bulabiliyorum. İstanbul'da böyle organik ürünler bulmak biraz zor” diye konuştu.(İHA)
Bizi sosyal medyadan takip edin

Ordu’dan bir yılda 590 ton bal ihraç edildi

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
12 Mayıs, 2025 20:45 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Ordulu arıcıların emeği ile üretilen ve Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü bünyesinde kurulan bal paketleme tesisi ve tahlil laboratuvarında testlerden geçen ballar, dünyanın 55 ülkesine ihraç ediliyor. Ordu Vilayet Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, 2024 yılında 590 ton balın ihraç edildiğini söyledi.
3 bin 500 kayıtlı arıcı, 650 bin kovan varlığı ile Ordu’da yaklaşık 10 bin aile arıcılık dalından geçimini sağlıyor. Ordulu gezgin arıcılar tarafından 50’den fazla vilayette üretimi yapılan ballar, Avrupa ülkeleri, Hollanda, Almanya, Belçika, İngiltere, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Amerika’ya ihraç ediliyor. 2018 yılından bu yana kentte bal ihracatı sayıları her yıl artarken, son olarak gezginci arıcılar tarafından üretilen ve tesiste tahlilleri yapıldıktan sonra paketlenen yaklaşık 13 ton bal, İngiltere’ye gönderildi.

"Sadece bal üretiminin ilin iktisadına katkısı 2,5 milyar TL"
Ordu Vilayet Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, arıcılık kesiminin vilayet için değerine değinerek, yaklaşık 650 bin koloni varlığı ile Türkiye’de en fazla bal üretiminin burada yapıldığını söyledi. 2024 yılında 13 bin 100 ton bal üretiminin yapıldığını aktaran Yılmaz, "Sadece bal üretimi ile birlikte ilin iktisadına yaklaşık 2,5 milyar TL katkı sağlayan bir dal. Arıcılık dalı, balın yanında öteki eserlerin üretimiyle birlikte ilin iktisadına çok daha fazla katkı sağlayacak. Son yıllarda bal ihracatımızda değerli bir artış yaşanıyor. 2019 yılında 180 ton olan bal ihracatımız, 2024 yılına gelindiğinde 590 tona ulaşmış durumda. Böylelikle dalın ilimiz iktisadına olan katkısı da artıyor. Maksadımız arıcılık kesiminin ilimiz iktisadına yapmış olduğu katkıyı daha da arttırmak, arıcılarımızın daha çok kazanmasını ve tıpkı vakitte kaliteli bal üretimini arttırmak istiyoruz. Arıcılarımız da bu sayede kaliteli balın satışı ile birlikte daha çok kazanacaklar" dedi.

"İhracat yapıldıkça balımız hak ettiği pahaya ulaşıyor"
Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Lideri Akın Çiftçi, 2018 yılından bu yana tertipli olarak yurt dışına sevkiyatlar yapıldığını, 2025 yılının 2’nci sevkiyatını ise İngiltere’ye gönderdiklerini söyledi. İhracatları, vilayet iktisadı ve arıcılar için değerli olduğu belirten Çiftçi, "İhracat yaptıkça balımız hak ettiği kıymetlere ulaşıyor. Buradaki asıl amacımız, arıcılarımızın ürettiği balın en azından yüzde 30’unu ihraç etmek. İnşallah tertipli olarak ihraç etmeye devam edeceğiz. Bugün yaklaşık 13 ton bal ihraç ediliyor, ilerleyen süreçte Fransa’ya da ihracatımız olacak" diye konuştu.

"Ballar gerekli testlerden geçiriliyor"
Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Şeref Cınbırtoğlu, "Tesislere gelen ballar birinci evvel tesisimiz laboratuvarlarında tahlil yapılıyor. Sonrasında Türk Besin Kodeksi bal bildirimine uygun olarak tahliller sağlanarak, paketleme ve ambalajlanmasını sağlıyoruz. Münasebetiyle yurt dışına ihracatı da gerçekleştiriliyor. Anadolu’nun farklı bölgelerinde bizim arıcılarımızın üretmiş oldukları ballar, hem petekli, hem de süzme olarak yurt dışına ihracatı gerçekleştiriliyor" tabirlerine yer verdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.