Ihlas Haber Ajansı tarafından
23 Haziran, 2024 12:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Geleneksel Türk misafir odalarının el emeği göz nuru örnekleri Gümüşhane’de

Gümüşhane’nin merkeze bağlı Sarıçiçek köyünde geleneksel Türk misafir odalarının atmosferini yansıtan, usta ve çırağın ellerinde şekillenen misafir odaları 1,5 asırdır ayakta duruyor.
Sarıçiçek köyünde yaşayan Hacı Ömer Ağa tarafından İpek Yolu üzerindeki kervanların yorgun misafirlerini ve hayvanlarını ağırlamak için 1873 yılında yaptırılan misafir odaları günümüzde de hem aynı işlevini devam ettiriyor hem de turizme hizmet ediyor.
Usta ve çırağın anlaşmazlığa düşünce en güzel eseri ortaya koymak için yarıştıkları, çırağın eserinin daha fazla ilgi görmesi üzerine ustasının mesleği bırakmasına yol açtığı da rivayet edilen iki misafir odası alt katları ve yanlarında dönemin bineği olan at, eşek ahırıyla birlikte 1,5 asır boyunca hizmet verdi.
Türk mimarisinin erken dönem örneklerini sergileyen köy odaları, mimarisi ve ahşap süslemeleriyle ilgi görürken süslemelerin uyumu, kullanılan renklerin canlılığıyla dikkat çekiyor.
Köylülerin de tarihin izlerini günümüze taşıyan bu benzersiz çalışmayı koruyarak günümüze gelmesini sağladığı odalar, sadece el emeğiyle yapılan, ince işçilik ve yılların deneyimiyle bezenen sanat eserleri olarak nitelendiriliyor.
Odaların her bir köşesinde usta ve çırağın titizlikle yaptığı el işçiliği göze çarparken duvar süslemelerinden tavan işlemelerine, yer minderlerinden ahşap oymalarına yer sofrasına kadar her detay, geçmişin ruhunu bugüne taşıyor.
Geçmişten günümüze taşınan misafirperverlik kültürünün en güzel yansımalarından birisi olan odada bulunan aynı yaştaki yer sofrası ise 1,5 asırdır gelen misafirlere hizmet veriyor.

“Misafirleri ağırlamak için ustayla çırağın yaptığı 2 oda”
Köylerinde yapılış hikayesiyle de ilgi çeken 2 misafir odası olduğunu kaydeden Sarıçiçek Köyü Muhtarı Metin Gündüz, “İki tane odamız var. Tarihi değerini koruyor. Yazın yerli, yabancı turistlerimiz geliyor ziyarete. Turistleri geldikçe ağırlamaya çalışıyoruz. Bunlar misafir amaçlı yapılmış. Yani o zamanki devirde araç olmadığı için o zaman gelenler burada konaklardı. At, eşek böyle şeylerle gelirler. Gelen de burada kalırdı üç gün, beş gün. O zamanki şartlarda misafir için yapılmış odalar. Yani ustayla çırağın ikisi buraya başlamışlar. Ustayla çırak arasında ufak bir problem yaşanmış. Çırak gidecekken aşağıda da başka bir dedemiz o da bize bir oda yap demiş, yapabilirsen. O da oraya başlamış. Kimileri geliyor ustanın odasını beğeniyor, kimileri çırağın odasını beğeniyor. Aralarında böyle bir mevzu geçmiş. O zamanki şartlarda burayı yaparken kimseyi içeri almamışlar. Bitirdikten sonra usta tamamlamamış. Ustaların da tam olarak nereden geldiği, nereli olduğunu bilmiyoruz. Trabzon tarafından geldikleri söyleniyor. Özelliği el işçiliği olması. Şimdiki şartlarda tabi ki bu odaları yapan birçok kişi de var. Ama o zamanki şartta adam bir murç bir çekiçle yapmış” dedi.

“Sarıçiçek misafirperver bir köydür, vefalı bir köydür”
Köy sakinlerinden Arif Şenel de bu odaların Sarıçiçek köyünün ne kadar misafirperver olduğunu gösteren bir kanıt olduğunu belirterek, “Bu odaların altında at ahırı dediğimiz yani gelen misafirin atlarının kalması için de yerler yapılmış. Gelen misafir burada ağırlandığı gibi atları da ağırlanıyordu. Hatta diğer odanın şimdi şu köyünün önünde hemen hemen bir 30 dönüm bir arazi var. Yani değerli bir yer. Oranın sahibi o arazi odaya vakfetmiş. Yani bizden sonra gelen nesil, buraya gelen misafirleri ağırlasın, yedirsin, içirsin diye. Burada kim misafiri ağırlarsa bu arazi de onundur demiş. Yapan adam bugünü düşünmüş. Gelene, misafire hizmet etsin diye ağırlasın diye orayı da oraya vakfetmiş. Oranın gelirinden odaya gelen misafire de baksın diye. Onun için gerçekten Sarıçiçek köyü misafirperver bir köydür, vefalı bir köydür” ifadelerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
03 Mayıs, 2025 00:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali 26’ıncı kez düzenlenecek

UNESCO Dünya Miras Listesi ve Cittaslow kategorisinde yer alan Karabük’ün konutlarıyla dünyaca ünlü ilçesi Safranbolu’da Memleketler arası Altın Safran Belgesel Sinema Şenliği "Kültürel Miras ve Korumacılık" ana temasıyla bu yıl 26’ncı kez düzenlenecek.
Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, bu yıl 26.’sı düzenlenecek olan Memleketler arası Altın Safran Belgesel Sinema Şenliği öncesi bilgilendirme ve kıymetlendirme toplantısında gazetecilerle bir ortaya geldi.
Festivalin Safranbolu’nun milletlerarası tanıtımına büyük katkı sunduğunu belirten Lider Köse, şenliğin her geçen yıl daha da güçlenerek devam ettiğini söyledi.
Belediye Başkanı Elif Köse, açıklamasında şenliğin bölgeye olan tesirlerine dikkat çekerek, "Altın Safran Milletlerarası Belgesel Sinema Şenliği bizim için hayli heyecan verici, değerli ve manalı bir seyahat. Safranbolu’nun milletlerarası tanıtımına büyük katkı sağlıyor. Milletlerarası platformlarda Safranbolu’nun isminin duyulmasına değerli katkıları olduğunu düşündüğümüz bu şenlik, bizim için çok özel" dedi.
Hazırlıkların uzun müddettir sürdüğünü kaydeden Lider Köse, "Bu nedenle, grubumuzla birlikte uzun bir müddettir 26. şenliğimizin hazırlıklarını sürdürüyor ve tamamlamış bulunuyoruz. Birinci toplantımızı Kasım ayında gerçekleştirdik. Her zamanki üzere şenlik içeriğinde çok değerli projelerimiz ve etkinliklerimiz yer alıyor" sözlerini kullandı.
Festivalin, son üç yıldır açık hava sinema etkinlikleriyle başladığını söyleyen Köse, "Bu yıl üçüncüsünü gerçekleştireceğimiz bu aktifliklerin birincisi yarın gösterime girecek. Leyla Dizdar Kültür Merkezi bahçesinde yapılacak açık hava sinema gösterimlerinin bölgede büyük ilgi gördüğünü memnuniyetle gözlemledik. Şenlik boyunca her akşam bir belgesel ve bir uzun metraj sinema gösterimi yapılacak" diye konuştu.
Festivalin Çarşamba günü Atatürk sunumuyla başlayacağını aktaran Lider Köse, tıpkı gün heyet üyeleri ve konuklarla birlikte bir basın açıklaması yapılacağını söz ederek dijitalleşme ve Türkiye’de belgesel sinemanın geleceği temalı bir çalıştayın da şenlik bünyesinde birinci kere gerçekleştirileceğini söyledi.
Çalıştayın değerine değinen Köse, "Bu çalıştay, alanında bir birinci olma özelliği taşıyor. Belgesel sinemanın dijitalleşme süreci masaya yatırılacak. İkinci oturumda ise Türkiye’deki sinema şenliklerinde belgesel sinemanın yeri tartışılacak. İki gün sonra da bu çalıştayın sonuç bildirgesini paylaşacağız" dedi.
Festivalin bu yıl da kıymetli konuklara konut sahipliği yapacağını lisana getiren Köse, ortalarında direktör Zeki Demirkubuz’un da bulunduğu isimlerin Safranbolu’da olacağını açıkladı.
Gelecek kuşakların belgesel ile tanışmasının kıymetine dikkat çeken Köse, "Çocuklar kesinlikle belgeselle tanışmalı, belgeseli hayatlarında bulundurmalı. Zira böylesine değerli bir şenliğe mesken sahipliği yapan Safranbolu’da, gelecek jenerasyonların de belgeseli benimsemesi ve bu şenliğe sahip çıkmaları büyük değer taşıyor" sözlerini kullandı.
Bu yıl üçüncü sefer düzenlenecek olan Çocuk Belgesel Sinema Atölyesi’ne de değinen Köse, bu aktifliği önemsediklerini belirtti.
Festivalin Safranbolu ölçeğinde memleketler arası boyutta düzenlenmesinin kolay olmadığını vurgulayan Lider Köse, "Bu şenliğin ardında, günler süren çok özel ve ağır çalışmalar var. Hem üniversitelerdeki hocalarımıza hem sivil toplum örgütlerinin liderlerine, hem de bu süreçte büyük emek veren tüm arkadaşlarıma samimiyetle teşekkür ediyorum. Biz bu şenlik için çok emek verdik. Büyük bir heyecanla çalıştık ve tıpkı heyecanla şenliğin yaşanmasını bekliyoruz" dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.