blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
26 Aralık, 2024 20:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 4dk
Yorum Sayısı: 0

Geleceğin yapay zeka ve siber güvenlik uzmanları bu projeyle yetişecek

Kastamonu’da hayata geçirilen “Dijitale İstikamet Verecek Gençlik” projesiyle geleceğin yapay zeka ile siber güvenlik uzmanlarının yetiştirilmesi hedefleniyor. Projenin açılış toplantısında konuşan Vali Meftun Kısımlı, dünyada savunma endüstrisinde Türkiye’nin birinci 10 içerisinde yer aldığını belirterek, parmakla gösterilir ülke pozisyonuna geldiklerini kaydetti.

Teknoloji dünyasında gençlerin dijital yeteneklerini ve girişimcilik hünerlerini geliştirerek dijital geleceğe taraf vermeleri amaçlanıyor. Gençlerin gelecekte kelam sahibi olmalarını sağlamak, onları dijital dünyanın lideri yapmak için Kastamonu Valiliği koordinesinde Kastamonu İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile AIPA Yapay Zeka Siyasetleri Derneği iş birliğiyle “Dijitale İstikamet Veren Gençlik” projesi hayata geçirildi. Kastamonu genelinde her okuldan dijitale meraklı gençlerin yer aldığı proje, 24 hafta sürecek. Bu vakit zarfında öğrencilere yapay zeka, siber güvenlik, kodlama, büyük data ve teknoloji okuryazarlık eğitimleri verilecek. Dijital dünyanın kapılarını sonuna kadar aralamak, tekrar şekillenen gelecekte kelam sahibi olmak için Kastamonu’da tahsil gören lise kademesindeki 200 öğrenci projeye dahil edildi. Projenin açılış toplantısı ise Kastamonu Halk Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirildi.

“24 hafta boyunca alacağınız eğitim, değer biçilmez bir pahaya sahip”

Toplantıda konuşan Kastamonu Valisi Meftun Kollu, “Bu değişimin başlangıç kısmını bizler yaşımız prestijiyle gördük. Bizim çocukluğumuzda konutlarımızda sadece radyo vardı. Elektrik ve telefon ise köyümüze lakin 1986’da geldi. Bugün geldiğimiz noktada teknolojinin suratı, takip edilmesi neredeyse imkansız bir düzeye ulaştı. Sevgili gençler, sizin bu bahislere olan ilginiz hepimiz için çok değerli. Zira tüm bu çalışmaların gayesi sizi geleceğe istikamet verecek bilgiyle donatmaktır. Bu eğitim programını sakın ihmal etmeyin. Bu, kendi kendine bulunabilecek yahut parayla satın alınabilecek bir fırsat değil. 24 hafta boyunca alacağınız eğitim, değer biçilmez bir bedele sahiptir. Bu tarihi fırsatları âlâ değerlendireceğinize inanıyorum. Dünyanın gidişatını tekraren değiştiren Türk milleti olarak bu mevzuda da uğraşla çok hoş sonuçlar elde edeceğimize yürekten inanıyorum” dedi.

“Dünyada savunma endüstrisinde birinci 10 içerisinde yer alarak parmakla gösterilir bir ülke haline geldik”

Savunma endüstrisinde Türkiye’nin artık dünyada birinci on ülke ortasında yer aldığını belirten Vali Kısımlı, “Bu muvaffakiyetlerin temelinde yapay zeka ve yazılım üzere ileri teknoloji alanlarında yapılan çalışmalar yer alıyor. Öğretmenlerimizden de ricamız, gençlerimizin bu eğitimi en verimli halde tamamlamalarını sağlamak ve onları teşvik etmek için ellerinden geleni yapmalarıdır” diye konuştu.

“Geleceğe istikamet verecek gençlerimizin yetişmesini istek ediyoruz”

Kastamonu Vilayet Ulusal Eğitim Müdürü Hasan Gümüş ise dünyanın süratli bir biçimde değişim ve dönüşüm içerisinde olduğunu söz ederek, “Bu değişim ve dönüşüm en çok teknoloji alanında, hayatımızın her istikametinde kendini hissettirmektedir. Eğitimden iktisada, iktisattan tarıma, tarımdan sıhhate kadar yapay zeka ve buna bağlı teknolojilerin hayatımıza süratle entegre olduğunu görüyoruz. Bu sistemleri geliştiren ve yönlendiren ise nihayetinde insanın zihni, kanısı ve marifetidir. Biz de bu teknolojilere istikamet verecek projelere tartı vermemiz gerektiğine inanıyoruz. Bugün valiliğimizin himayelerinde gerçekleştirdiğimiz ’Dijital Çağa İstikamet Veren Gençlik Projesi’ ile büyük kazanımlar elde edeceğimizi düşünüyoruz. Günümüzde yapay zeka, hologram, objelerin interneti, büyük data üzere pek çok kavramla karşılaşıyoruz. Lakin sorun bu kavramları sadece bilmek, görmek ya da tanımak değil, bu kavramların alt bileşenlerini doldurarak üretime dönüştürmektir” formunda konuştu.

Millet olarak esaslı bir geçmişe sahip olduklarını belirten Gümüş, “Dünya genelinde sırf değişimi fark etmek kimi avantajlar sağlayabilir. Fakat fark etmek kâfi değildir. Bu farkındalığı üretime dönüştürmek, değişime ayak uydurmak ve hatta bu değişime taraf vermek çok daha değerlidir. Az evvel yapay zeka asistanımızın da belirttiği üzere sorun burada geleceğe taraf verecek gençlerimizin yetişmesidir. Biz, millet olarak binlerce yıllık bir birikime sahibiz. Bu birikimi dijital çağda en güzel formda değerlendirip tüm insanlığın hizmetine sunma gücüne sahibiz. Gençlerimize güveniyoruz. Onlara rehberlik eden öğretmenlerimizin dayanağıyla çok daha büyük ve hoş işler başaracağımıza inanıyoruz. Bu muvaffakiyetleri elde ederken elbette yalnız değiliz. Çalışmalarımıza takviye veren, önümüzü açan ve bizleri cesaretlendiren Sayın Valimize şükranlarımızı sunuyorum. Tıpkı halde bu ve gibisi projelerin hayata geçirilmesinde takviyelerini esirgemeyen Yapay Zeka Siyasetleri Derneği’ne, AIPA Dernek Lideri Sayın Zafer Bey ve değerli idaresine teşekkür ediyorum. Bu projenin Kastamonu’muza ve ülkemize iyi uğurlu olmasını diliyorum. Bizlerin köklerimizden geleceğe uzanan kutlu yürüyüşü yılmadan devam edecek ve bu muvaffakiyet katlanarak büyüyecektir” tabirlerini kullandı.

“Cumhuriyetimizin dünyanın birinci 10 iktisadı ortasına girebilmesi için yapay zeka alanında ilerlemesi gerekiyor”

Dünyanın büyük bir değişim ve dönüşüme girdiğini söyleyen AIPA Yapay Zeka Politikaları Derneği Başkanı Zafer Küçükşabanoğlu da, “Dünya yesyeni bir sayfaya geçiyor ve bizler bu dönüşümün tam ortasındayız. Bu sayfanın en değerli dönüştürücü gücü yapay zekadır. Bu kere geç kalırsak, sırf geride kalmayız, büsbütün oyun dışı olabiliriz. Artık hepimizin, bilhassa gençlerimizin yapay zeka ile ilgilenmesi gerekiyor. Zira yapay zekanın iktisattan eğitime, dış siyasetten siyasete, iklim değişikliğinden medyaya ve tarıma kadar birçok alanı dönüştüreceğini biliyoruz” dedi.

“Gençler olarak bizler artık yarının çocukları değil, bugünün çocuklarıyız”

Projeden faydalanan Kastamonu Göl Anadolu Lisesi öğrencisi Zeynep Öztek, “Dijitale taraf vermek için gençlerin ortasında yer almak benim için çok büyük bir baht. Yarının kodlarını bizler bugünden yazıyoruz. Kıymetli olan bu mevzuda bizlerin bir şeyler öğrenebiliyor olmasıdır. Kıymetler üretmek bizlerin vazifesi. Gençler olarak bizler artık yarının çocukları değil, bugünün çocuklarıyız. Bugünde kıymet üretmek maksadıyla yapıyoruz bu işleri. Geleceğe istikamet vermek açısından da yapay zekada, okuryazarlıkta ve siber güvenlikte, bilhassa yapay zekanın güvenliğinde ve kendi dijitaldeki güvenliklerimiz açısından ehemmiyet arz ediyor. Bu eğitimi burada alacağımızı ve 6 ay sonrasında daha düzgün yerlere geleceğimizi düşünüyorum. Umarım birinci 10’a girebilirim” dedi.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
blank
Tugay Kaban tarafından
07 Ocak, 2025 10:54 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Romanlar Ayırır

× Hıristiyan takvimine göre 11. Yüzyılda Avrupa’da en önemli sanat olarak gramerin yerine mantığı geçirdiler, bu değişim, bilimin edebiyat karşısında kazanacağı zaferin mütevazı bir girizgâhıydı. Peki o tarihten sonra insan aklının nasıl zımparalandığını görebiliyor muyuz? Bunu bize gösteren romanlardır.

× Hızlandıkça Azalıyorum romanının yazarı, kendisiyle röportaj yapan Bülent Ayyıldız’ın “Neden roman yazdınız?” sualine cevap verirken şöyle bir cümle kullanıyor, “Roman yazmak istememin nedeni, kendimi insan gibi hissetmememdi.” Yakın zamanda tercümesini bitirdiğim Napolyon Savaşları isimli eserde, Napolyon’un bir sözü iktibas ediliyor, “Dünyayı değiştirmek için çağrıldım!” Napolyon, Saint Helena adasında son yıllarını geçirirken, artık “tarih” denilen şeyi elinin tersiyle bir kenara itmişti ve yapması gereken tek şey olarak (kelimelerle olmasa da) tarihten daha ayırıcı bir eser vermek için çabalamaya başlamıştı: Geride bir hayat bırakmak. Bir roman misali, kendi hayatını sundu Napolyon.

× Tarih, ölülerin dirilişidir. Tarih ayırmaz! Neyi? Her şey zıddıyla kâimdir. O zaman tarih ile alâkalı bir mevzuu çözmek istiyorsak ‘roman’a bakmamız îcabediyor. Romanın tarihini yazmaya çalışanlara bakın mesela, ne gülünç hâllere düşüyorlar. Roman, dirilerin dirilişidir. Roman ayırır. Neyi? Yaşamak düşüncesini ve ölmek düşüncesini. Hem de hayat denilen musalla taşının üzerinde.

× Bugün, dünü bile yazamıyoruz. Tarih, bizi geleceğe zorla sürüklüyor! Roman, önce bugüne sarılıyor. Tarih merkezsizdir ve merkez değildir. Merkez olan ayırır. Bugünün içinde olan. Yani roman.

× Bütün doğumlar ve ölümler romanın mevzuudur. Tarihin mevzuu ise ancak doğum yahut ölüm günleridir. Siperde ölen asker romanın çerçevesindedir, tarihin çerçevesinde ise askerî konvoylar, okul anmaları ve resmî tatiller vardır.

× Yaşamak düşüncesini, ölmek düşüncesinden ayırmak ölümü unutturmak, ölmek düşüncesini de yaşamak düşüncesinden ayırmak yaşamayı unutturmak demek değildir. Her kalp iki eşit parçaya bölünmüş olarak atmaya başlar diye söylenir. Bunu görüp okuyamayacağız fakat romanları?

× #alikoçistifa

Tugay Kaban

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.