Ihlas Haber Ajansı tarafından
14 Temmuz, 2024 20:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Dünyanın en iyi ahşap tekneleri görücüye çıktı, kadınlar gövde gösterisi yaptı

Ahşap tekne yapımında dünyada üne kavuşan Bartın’ın Kurucaşile ilçesinde, bu yıl Ahşap Tekne ve Yat Festivali’nin 22’ncisi düzenlendi. Renkli görüntülere sahne olan festivalde ahşap tekneler görücüye çıkarken, tekne ustaları ise kıyasıya yarıştı. Kutlamalarda düzenlenen halat çekme yarışına katılan kadınlar ise adeta erkeklere gözdağı verdi.
Osmanlı donanmalarının inşa edildiği Bartın’ın Kurucaşile ilçesinde, o günden bugüne süren gelenek ile sağlam, modern, lüks ve konforlu ve dayanıklı ahşap tekne ile yat yapımları devam ediyor. Türkiye’nin en kaliteli ahşap tekne ve yatlarının yapıldığı, dünyada üne kavuşan Kurucaşile ilçesinde bu yıl 22.’si yapılan festival ile ahşap tekne ile yatlar görücüye çıktı. 2 gün süren 22. Ahşap Tekne ve Yat Festivali kutlamalarında denizde, tekne, kano, yüzme yarışmaları yapılırken kumsalda ise plaj voleybolu, masa tenisi, halat çekme ve yağlı direk yarışması gibi etkinlikler düzenlendi.
Kurucaşile Belediyesi tarafından düzenlenen festivalin ilk gününde, Kurucaşile’de ahşap teknenin geçmişi, bugünü ve geleceği konulu panel düzenlenirken, masa tenisi turnuvasındaki müsabakalar da başladı. İlk günün akşamında ise Harbi Enver ve Tayfun Çalık konserleri yer aldı.

Tekneler ve ustaları yarıştı
Festivalin ikinci gününde ise turnuvaların final müsabakaları, halat çekme, yağlı direk, kano ve ahşap tekne yarışmaları gerçekleştirildi. Oldukça renkli görüntülere sahne olan festivalde, kontrol kabiliyeti, hız ve manevra kabiliyetleri ile görücüye çıkan tekneler, onları üreten ustalarının kaptanlığında yarıştı. Heyecanın en üst düzeyde yer aldığı tekne yarışlarında, izleyenler keyifli anlar da yaşadı.

Kadınlardan erkeklere gözdağı
Kutlama etkinliklerinde ise çocuklar ve yetişkin erkeklerin yanı sıra kadınlar da halat çekme yarışmasına katıldı. 6’şar kişilik ayrı 2 takım oluşturan kadınlar, yaptıkları güç denemesi ile adeta erkeklere gözdağı verdi.
Oldukça çekişmeli ve heyecanlı geçen yarışmada, uzun süre kadınlar yenişemedi. Yetişkin erkekler kategorisinde düzenlenen halat yarışmasına Kurucaşile Belediye Başkanı Uğur Güneş de katılarak, arkadaşları ile birlikte güç denemesi yaptı.

Gündüz halat çekenler, gece ise halay çekip, göbek attılar
İlçede yapılan minyatür ve normal boyuttaki ahşap teknelerin de sergilendiği festival ikinci günü akşamı düzenlenen Yola Düş grubunun türkü konseri ile sona erdi. Konsere, Kurucaşile Belediye Başkanı Uğur Güneş, Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, CHP İl Başkanı İsmail Cem Akyol, CHP Kurucaşile ve Amasra ilçe başkanları Reyhan Aybilek, Ogün Basançelebi ile vatandaşlar katıldı. Festivalde gerçekleşen yarışmalarda dereceye girenlere de konser öncesinde madalya, kupa ve para gibi ödülleri verildi. Gündüz halat çekme gibi çeşitli yarışmalarda yorulan Başkan Güneş ve ilçe halkı, akşam konserde hareketli türkülerle halay çekip göbek attı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
09 Mayıs, 2025 20:45 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

BEUN İletişim Fakültesinin düzenlediği söyleşide Mert Uzunmehmet öğrencilerle buluştu

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Bağlantı Fakültesinin düzenlediği söyleşi aktifliği kapsamında, sinema yönetmeni Mert Uzunmehmet öğrencilerle bir ortaya gelerek yönettiği sinemalar ve sinema bölümü bağlamında tecrübelerini paylaştı.
1829’da taş kömürü bulmasıyla Zonguldak ve Türkiye’nin kalkınması sürecinde büyük kıymete sahip, bugün ise Zonguldak kenti ile özdeşleşmiş Uzun Mehmet’in altıncı jenerasyon torunu olan ünlü direktör Mert Uzunmehmet, BEUN İrtibat Fakültesinin düzenlediği söyleşi etkinliğinde öğrencilerle bir ortaya geldi.
Zonguldak Valiliği himayelerinde gerçekleştirilecek Jeopark Akademisi kapsamında ve Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi mesken sahipliğinde Tahir Karauğuz Konferans Salonu’nda gerçekleşen söyleşi aktifliğine; Zonguldak Vali Yardımcısı Muammer Balcı, BEUN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Servet Karasu, BEUN Bağlantı Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hamza Çeştepe, Zonguldak Kömür Jeoparkı Müdür Yardımcısı Arda Yılmaz, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
BEUN İletişim Fakültesi ile Fotoğraf ve Görüntü Topluluğu öğrencilerinin ağır iştirak gösterdiği söyleşi aktifliğinin açılış konuşmasını gerçekleştiren BEUN İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Tuğba Akdal, Zonguldaklı sinema direktörü, senarist ve üretimci Mert Uzunmehmet’in dal deneyimleri ve sinema yapıtları üzerinden gerçekleştirilen söyleşinin İletişim Fakültesi öğrencileri açısından büyük bir değere sahip olduğunu belirtti. Doç. Dr. Akdal, Yönetmen Mert Uzunmehmet’in özgeçmişi üzerinden gerçekleştirdiği konuşmasında, direktörün bilhassa büyük gişe başarısı sağlayan endişe sinemalarından de hareketle öğrencilere aktarabileceği deneyimlerin, mezuniyet sonrasında kesime girecek öğrenciler için çok kıymetli olduğunu söz ederek söyleşinin gerçekleştirilmesinde emeği geçen Zonguldak Valiliği’ne ve BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer’e teşekkürlerini sundu.
Söyleşinin açılış konuşmasını gerçekleştiren Zonguldak Kömür Jeoparkı Müdür Yardımcısı Arda Yılmaz, Zonguldak’ın tarihi hoşluklarını ve eşsiz jeolojik ögelerini tanıtabilmek niyetiyle gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında genel bilgilendirmede bulunduktan sonra Zonguldak Valiliği himayesinde ve BEUN mesken sahipliğinde gerçekleştirilen söyleşi aktifliğinin öğrencilerin bölümle buluşması, kendilerine rehber edinebilecekleri deneyim transferleriyle bir ortaya gelebilmeleri için önemli olduğunu belirtti. Mert Uzunmehmet’in Çaycuma’da çekimlerini gerçekleştirdiği son sineması "Üç Harfliler: Fal"ın yakaladığı muvaffakiyetin Zonguldak için de büyük bir övünç kaynağı olduğunu kelamlarına ekleyen Yılmaz, aktifliğin düzenlenmesinde katkılarından ötürü Zonguldak Valiliğine, BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer’e ve Bağlantı Fakültesi idaresine teşekkürlerini sundu.
Söyleşi kapsamında öğrencilerle kendi dal deneyimlerini paylaşan, birinci sinema çalışmalarından son tecrübelerine kadar yaşadığı zorlukları, mahzurları, muvaffakiyetleri samimi bir biçimde paylaşan direktör Mert Uzunmehmet, bilhassa mezuniyet sonrası öğrencilere yol gösterebilecek çeşitli transferlerde bulundu. Endişe sinemalarının Türk ve dünya sineması içinde artan hissesine dikkat çeken fakat bilhassa bu sinemaların geliştirilmesinde mahallî ögeler ile özgün anlatımı öne çıkarmanın gerekliliğine vurgu yapan Uzunmehmet, kendi sinemalarında de buna efor gösterdiğini, kendine mahsus bir lisan ile sinema sanatında var olabilmek için Zonguldak’ın da manevi açıdan ona büyük katkıda bulunduğunu aktardı. Öğrencilerin bilhassa kesim, sinema anlatısı, karşılaşılan zorluklar ve olası iş birliği projeleri üzerine sordukları soruları da cevaplayan Uzunmehmet, altıncı nesil torunu olduğu Uzun Mehmet ile ilgili bir biyografi sineması çekme hazırlığında olduğunu, bu film için de İletişim Fakültesi öğrencileriyle onların deneyimlerini, staj imkânlarını sağlayabilecek iş birliğine gitmekten büyük bir memnunluk duyacağını kelamlarına ekledi.
Yönetmen Mert Uzunmehmet ile gerçekleştirilen söyleşi aktifliği, Zonguldak Vali Yardımcısı Muammer Balcı, BEUN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Servet Karasu ve BEUN İrtibat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hamza Çeştepe’nin Mert Uzunmehmet’e teşekkür dokümanı takdiminde bulunmasının akabinde günün anısına binaen çekilen toplu fotoğrafla son buldu.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.