Karabük Postası tarafından
31 Mart, 2015 11:19 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Devlet Hastanesinde Modernizasyon Çalışması

BARTIN Devlet Hastanesi ana binada yer alan lokal ameliyathane modernizasyondan geçirildi.
Bartın Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Bartın Devlet Hastanesi ana binada yer alan Lokal Ameliyathane, modernize edilip kapasitesi artırılarak son teknolojik cihazlarla yeni yerinde hizmet vermeye başladı.
Genel Sekreter Osman Açıkgöz “Yaklaşık 70 metrekarelik bir bölümde yer alan eski Lokal Cerrahi Ünitemiz 2 ameliyat masasından oluşmaktaydı. Hasta ve çalışanların rahat hareket edemediği eski ünitemizde aynı anda birden fazla ameliyatın alınabilme olasılığı çok fazla değil iken, yeni yapılan ünitemiz yaklaşık 100 metrekare olup, 3 oda ve 3 ameliyat masası, uyandırma alanı ve hasta bekleme odasından oluşmaktadır” dedi.
Daha önceden hem sağlık açısından hem de hasta mahremiyeti açısından sıkıntıların yaşandığını da anlatan Açıkgöz şöyle devam eti: “Daha önceki Lokal Cerrahi ünitemizin fiziki olarak daha küçük olması ve buradaki odalarımızın iç içe geçmeli odalardan oluşması nedeniyle hasta mahremiyeti ve steril alanın korunmasında sıkıntılar yaşanmaktaydı. Bu nedenle çok zor durumda kalınmadıkça ikinci bir vaka alınmayarak, hem hasta hem de çalışan personelde yeni vakanın hazırlanması ve hasta sirkülasyonunun sağlanmasında zaman kaybı yaşanmakta idi. İşlem yapılacak hastalarımız diğer vakanın işlemi bitinceye kadar beklemek zorunda kalıyordu. Tamamıyla yenilenen Yeni Lokal Cerrahi Ünitemiz ayrı ayrı 3 oda ve her bir oda da bir ameliyat masası olmak üzere toplam 3 ameliyat masasından oluşmaktadır.
Oluşturulan cerrahi ünitemiz ısı, ışık ve havalandırma sistemi açısından daha konforlu ve hasta ve çalışanın daha rahat hareket edilebileceği şekilde tasarlanmıştır. Aynı anda 3 ayrı vakanın alınarak küçük cerrahi girişimlerin yapıldığı yeni ünitemiz, özellikle Genel Cerrahi, Ortopedi, KBB, Göz, Üroloji, Beyin Cerrahi branşı hastalarımıza; Tetik Parmak, Carpal Tünel Sendromu, Memede Kitle Exsizyonu, Tırnak Revizyonu, Tırnak Çekimi, saçlı deride kitle, lipomlar, tendon kesisi onarımı, apseler, yara debritmanları, sünnetler, yabancı cisim çıkarılması, ağız içi kistleri, dil bağı, kulaktaki lezyonlar ve hemoroid gibi hastalıkların tedavileri bu ünitemizde yapılmaktadır. Ayrıca bu birimimizdeki mevcut ameliyat masalarımız, ameliyat lambaları ve diğer tıbbi cihazlarımız yenilenerek hastalarımızın hizmetine sunulmuştur. Ünitenin havalandırılma sistemi de tamamen elden geçirilerek ünitemizin daha hijyenik ve sağlıklı ortamlarda ameliyatların gerçekleştirilmesi sağlanmıştır” ifadesini kullandı.

blank
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
20 Ocak, 2025 20:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Bu sanatın tarihi M.Ö. 4 binli yıllara dayanıyor

Tarihi M.Ö 4 binli yıllarına kadar dayanan Kaytan dokumacılık unutulmaya yüz tutmuş el sanatları ortasında yerini alsa da, günümüzde düzenlenen kurslar sayesinde yaşatılmaya çalışılıyor.

Kaytan (Çarpana) dokuma, M.Ö 4 bin yıllarında günümüze kadar gelen dokuma tekniği olurken, Anadolu’da çok eski bir gelenek olarak sürdürülüyor. Çarpana dokumalar, başka dokumalar üzere bilhassa turistlerin ağır olduğu yerlerde ilgi görürken, üretimin eski dokumalarla çok benzerlik göstermemesi ilginin az olmasına neden oluyor. Çarpana genelde, sepet, çuval, heybelerde sap olarak hayvanların koşum gruplarında (süslemede), bayan giysilerinde (baş süslemesinde, çocuk kundağı, beşik v.s) erkek giysilerinde (barutluk, fişek çantası, kılıç askısı v.s) günümüzde ise mesken aksesuarlarında, giysi aksesuarlarında kullanılıyor.

Trabzon’da Ortahisar Halk Eğitim Merkezi bünyesinde Alacahan’da faaliyet gösteren ‘Kaytan’ dokuma kurslarına gençler de ilgi göstermesi dikkat çekti.

Ortahisar Halk Eğitim Merkezi Kaytan dokuma usta öğreticisi Aslı Kurnaz, Kaytan dokumanın tarihinin milattan önceye dayandığını belirterek “Kaytan dokuma çok eski yıllara dayanıyor. Tarihi M.Ö 4 binli yıllarına kadar gidiyor. Günümüzde Trabzon’un Şalpazarı, Tonya ve Düzköy’de kaytan dokuma hala devam etmekte. Kaytan, Türkiye’nin birçok yerinde dokunuyor lakin metotlarımız farklı olup çıkan sonuç birebirdir ikisi de iptir. Kartlarla dokunan, tezgâhlarda dokunanlar var. Daha evvelce toprağa çakılı dokunurmuş biz de sınıf ortamında tezgâhlarda dokuyoruz. Evvelden yük ipi, sepet bağı, nesil bağı olarak kullanılıyordu. Artık biz bunlarla çanta sapları, bileklikler, kolyeler, küpeler, masa örtüleri kemer üzere bir çok eserlere uyguladık. Kaytan dokuma unutulmaya yüz tutmuş dokumaların ortasında içinde yer alıyor. Kurslarımıza bu yıl bayağı talep var. Ortalarında 18 yaşında olan kursiyerler bile var” dedi.

Kursiyerlerden 18 yaşındaki Ceren Buyruk, kaytan öğrenmenin kendisi için eğlenceli olduğunu söz ederek “Yaz mevsiminden beri kursa geliyorum. Benim için eğlenceli güzel” tabirlerini kullanırken, Yıldız Erten ise ” Emekli memurum. Kursa yeni başladım. Kaytan öğrenerek kendimi rahatlatıyorum” diye konuştu.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.