blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
20 Mart, 2024 08:12 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Çanakkale Savaşı’nda 680 Suriyeli, 93 Filistinli şehit düştü

Çanakkale Savaşı’nda Balkanlar, Suudi Arabistan, Suriye, Filistin, İran, Irak, Azerbaycan ve Afganistan’dan gelen askerlerin de mücadele ettiğine dikkat çeken Cumhuriyet Tarihi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Celil Bozkurt, "Özellikle Suriye’den çok ciddi sayıda şehidin olduğunu görüyoruz. Tespit ettiğimiz rakamlara göre, 680 civarında sadece Suriye’den şehit verilmiştir. Filistin’de 92-93 resmi şehit kaydı vardır" dedi.
Düzce Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Cumhuriyet Tarihi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Celil Bozkurt, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 109. yıldönümünde açıklamalarda bulundu. Çanakkale cephesinin 1. Dünya Savaşı’nın en dramatik cephelerinden biri olduğunu söyleyen Bozkurt, şehit sayısı konusunda net bir rakam verilemediğini ancak en güvenilir kaynağın Milli Savunma Bakanlığında bulunduğunu kaydetti. Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarında 50-55 bin şehit sayısının görüldüğüne dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Celil Bozkurt, "Kamuoyunda yanlış bilinen bazı şeyleri de düzeltmek lazım. Bazı kesimler tarafından 250 bin civarında şehit olduğu söyleniyor. Bu doğru değil. 250 bin rakamı, Çanakkale cephesindeki zayiatı gösterebilir. Peki zayiat ne demek? Zayiat, askeri literatürde cephenin dışında kalan, yaralanan, hasta olan, kaybolan kişilerin toplamını gösteriyor. Toplam zayiat da 210 bin civarında. 50-55 bin arasında şehidimiz var. Bu rakamlar çok sağlıklı değil. Birçok şehidimizin kaydının yapılamadığını düşünüyoruz. Savaşın uzamasından sonra farklı bölgelerden gelen gönüllü askerlerin de kaydının gereği gibi yapılamadığını düşünüyoruz. Şehit sayımızın verdiğimiz rakamların çok daha üstünde olduğunu söyleyebiliriz" dedi.

Savaşta en çok şehidi Bursa verdi
İlk olarak Çanakkale ve civar illerden gelen askerlerin mücadele ettiğini ifade eden Bozkurt, savaşın uzamasıyla birlikte farklı illerden askerlerin de cepheye gönderildiğini vurguladı. Bozkurt, "Bu bağlamda bakıldığında en çok şehidin Çanakkale ve civarından olduğu gözleniyor. En çok şehit 4 binin üzerinde Bursa’da verildi. Bursa’yı Balıkesir, Konya, Kastamonu ve Denizli gibi illerin izlediğini görüyoruz. İlçeler bazında baktığımızda ise yine en çok şehidi veren ilçenin Bursa’da olduğunu görüyoruz. Bursa’nın Orhaneli ilçesi binin üzerinde şehit vermiştir. Orhaneli’yi yine Bursa’nın Mustafa Kemal Paşa ilçesi, Çanakkale’nin Biga ilçesi, Kastamonu’nun Taşköprü ve Cide ilçeleri izlemiştir. Kastamonu aslında Çanakkale cephesine uzaktır ama buna rağmen il ve ilçe bazında en çok şehidi veren bölgelerden biri olmasıyla dikkat çeker" diye konuştu.

"Suriye’den çok ciddi sayıda şehidin olduğunu görüyoruz"
Çanakkale Savaşı’nın yaklaşık 10,5 sürdüğünü söyleyen Celil Bozkurt, sadece Türkiye’den değil; Balkanlar, Suudi Arabistan, Suriye, Filistin, İran, Irak, Azerbaycan ve Afganistan’dan da askerlerin geldiğini ve Çanakkale cephesinde mücadele ettiklerini belirtti. Yrd. Doç. Dr. Celil Bozkurt, "Günümüz Türkiye dışında toplam şehit sayısı Türkiye’de verilen şehit sayısının yüzde 2,5 civarına denk gelmekte. Bu da yaklaşık bin 260’lara denk geliyor. Bu ciddi bir rakamdır. Özellikle Suriye’den çok ciddi sayıda şehidin olduğunu görüyoruz. Saptadığımız rakamlara göre, 680 civarında sadece Suriye’den şehit verilmiştir. Filistin’de 92-93 resmi şehit kaydı vardır. Bunların dışında dikkat çekici başka bir bölge ise Halep’tir. Halep, Türkmenlerin yoğun olduğu bir bölge olması açısından dikkat çekicidir. Burada da vilayet genelinde 550 civarında şehidin olduğunu görüyoruz. Bu vilayete bizim güneydeki bazı illerimizde dahildir. Bunları çıkardığımızda 250 civarında şehidin verildiğini görüyoruz. Tabii ki bunlar net rakamlar değil. Gerçekteki şehit sayımızın, bu bahsettiğim rakamlardan çok daha fazla olduğunu söyleyebilirim" ifadelerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
07 Mayıs, 2025 16:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Un fabrikasındaki patlamada 8 işçi yaralanmıştı: Uzmanından toz patlamalarıyla ilgili açıklama

Çorum’da dün un fabrikasında yaşanan patlamanın akabinde gündeme gelen toz patlamalarıyla ilgili açıklamalarda bulunan İş Sıhhati ve Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Vedat Deniz, "Çeşitli toz patlamalarının dağılımına nazaran, besin bölümü en çok toz patlamalarının meydana geldiği kesimlerin başında gelmektedir" dedi.
Hitit Üniversitesi İş Sıhhati ve Güvenliği Yüksek Lisans Ana Bilim Kısmı Öğretim Üyesi ve İş Sıhhati ve Güvenliği Uzmanı ve İş Yeri Doktoru Eğiticisi Prof. Dr. Vedat Deniz, Çorum’daki un fabrikasında yaşanan patlamanın akabinde toz patlamalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. 8 kişinin yaralandığı patlamanın akabinde gündeme gelen toz patlamasına en çok besin fabrikalarında rastlanıldığını kaydeden Deniz, tozun ani dökülmesi ve sıcakla müsabakasıyla patlamarın yaşandığına dikkat çekti.
Prof.Dr. Vedat Deniz "Dün maalesef Çorum’da bir un fabrikasında meydana gelen un tozu patlaması sonucu biri ağır olmak üzere 9 çalışanda 3. derece yanık meydana gelen bir iş kazası olduğunu öğrendim. Öncelikle başta çalışanlar ve ailelerine geçmiş olsun diyorum. 5 yıldır Mühendislik Fakültesinde bulunan Metalürji-Malzeme, Sanayi, Kimya ve Besin Mühendisliği kısımlarına vermiş olduğum İş Sıhhati ve Güvenliği derslerinde toz sıkıntısını ve toz patlaması konusundan daima bahsetmişimdir. Tozlar özelliklede organik kökenli olanların hepsi ve kimi inorganik tozlar, havada askıda kaldığı sürece ateşle buluştuğunda yanma ve patlama eğilimi gösterir" dedi.

"Gıda dalı en çok toz patlamalarının meydana geldiği bölümlerin başında gelmektedir"
Tozun patlaması için kimi kuralların oluşması gerektiğini belirten Prof. Dr. Deniz, "Yanıcı bir malzemenin olması, tozun havada bir toz bulutu formunda asılı olması gerekir. Tozun kuru olması havada askıda kalmasını artırarak patlama tesirini artırır. Kâfi oksijenin olması gerekir. Ateş kaynağının olması ve kapalı bir alanda olması halinde patlama tesiri artar. ABD’de yapılan bir çalışmada çeşitli toz patlamalarının dağılımına nazaran, besin bölümü en çok toz patlamalarının meydana geldiği dalların başında gelmektedir" diye konuştu.
Fabrikalardaki toz patlamalarıyla ilgili de bilgiler veren Prof. Dr. Deniz, "Genellikle un fabrikalarında bulunan bir tank, silo, elavatör, karıştırıcılar yahut siklonlar üzere ekipmanların içinde evvel tıkanır ve sonra ani bir biçimde tozun çökmesi sonucu oluşan toz bulutu sıcak ortamla karşılaşır ise birincil (primer) patlama süreci meydana gelir. Bu silo yahut tank üzere kapalı ekipmanlarda oluşan patlama sonucu oluşan sarsıntı ve hava şoku ile fabrikanın genel alanında tüm tozlarında havaya kalkmasına ve toz bulutu haline gelince yanma tepkisi mili saniye farkı ile ardışık olarak patlamalar devam eder. Buna da ikincil (sekonder) toz patlaması denir" biçiminde konuştu.

"Tıkanıklık oluşması engellenebilir"
Toz patlamalarını önlemek için tavsiyelerde bulunan Deniz, "Diğer birçok kesimlerde tozların havada bulut formuna gelmemesi için ıslatılır. Ancak besin kesiminde bilhassa un, kahve yahut baharat üzere besin eserlerinin toz haline getirilirken birçok vakit su kullanmak mümkün değildir. Öteki taraftan, besin bölümlerinde silo ve tankların içerisinde köprüleşme ve borulaşma tıkanıklık meydana gelmesi durumda sonradan birdenbire materyalin dökülmesi sonucu toz materyal havaya kalkarak bulut haline gelebilmektedir. Bu nedenle toz siloları vibratör motorlar ile daima titreşim yaparak daima bir akışın oluşması sağlanarak tıkanıklık oluşması engellenebilir ve birdenbire tozun dökülmesi engellenmiş olur" tabirlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.