Karabük Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ve Bilişim Teknolojileri Meslek Yüksekokulu Binası’nın Yenişehir Bölgesi’nde eski Vatan Hastanesi’nin bulunduğu alan veya Bayırmahalle’de haddehanelerden boşalan alanlardan birine yapılması için şehir eşrafının harekete geçmesi isteniyor
Geçtiğimiz aylarda Safranbolu’dan Karabük Üniversitesi Kampüs içine taşınması gündeme gelen Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu, Üniversite Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık ile yapılan görüşmeler neticesinde Safranbolu’da kalması sağlanmış ve okulun bir kısmı İletişim Fakültesi’ne taşınırken, bir kısmı da Fethi Toker Güzel Sanatlar Fakültesi Binası’nda kalmıştı. Parçalı halde eğitim – öğretim faaliyetlerine devam eden Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu’nun bu durumunun eğitim açısından öğrencilere ne gibi bir fayda sağlayacağı tartışılırken, Karabük Şehir Merkezi’nin canlanması adına Yenişehir Bölgesi’nde yıkılarak, atıl vaziyette duran eski Vatan Hastanesi’nin bulunduğu alana Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Binası yapılması, diğer yandan yine bu yıl 90 öğrenci ile Eğitim Öğretime başlayan Bilişim Teknolojileri Meslek Yüksekokulu Binası’nın da Bayırmahalle’de haddehanelerden boşalan alana yapılması dillendirilmeye başlandı.
Her iki okulun Karabük Şehir Merkezi’nde olmasının hem şehri canlandıracağı hem de sosyal ve kültürel açıdan gelişmesine katkı sağlayacağı ifade edilirken, bu konuda Karabük Valisi Mustafa Yavuz, AK Parti Karabük Milletvekilleri Cem Şahin, Durmuş Ali Keskinkılıç, CHP Milletvekili Cevdet Akay, Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, AK Parti İl Başkanı Ferhat Salt ile şehir eşrafının el birliği yaparak, bu okulların binasının yapılması için önayak olması isteniyor.
OKUL YAPILACAKTI, ATIL DURUMDA KALDI
Yenişehir Bölgesi’nde bulunan eski Vatan Hastanesi’nin bulunduğu alana dönemin KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Öz tarafından Fen Lisesi ayarında bir Meslek Lisesi yapılacağı açıklanmıştı. Öz yaptığı açıklamada; ” Yapılacak olan Meslek Lisesi Fen Lisesi ayarında bir eğitim yuvası olacak. Aynı zamanda bu okulumuzdan mezun olan ve üniversiteyi kazanan öğrencilerimiz yollarına devam edecek kazanamayan öğrencilerimiz için de KARDEMİR başta olmak üzere ülke genelindeki bütün demir çelik fabrikalarında iş bulma imkanları olacak ve bu okullarda bu şehrin çocukları okuyacak” demişti. Ama gelinen süreçte buraya okul yapılmadığı gibi atıl vaziyette kaldı.
KARDEMİR’E BÜYÜK İŞ DÜŞÜYOR
Yıkılan Vatan Hastanesi’nin bulunduğu alanın atıl vaziyetten kurtarılması için buraya Safranbolu’da dar çerçevede eğitim – öğretim faaliyetlerinde bulunan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Binası ya da Bilişim Teknolojileri Meslek Yüksekokulu Binası yapılması için KARDEMİR’in üniversiteye geçmiş yıllarda olduğu gibi destek vermesi istenirken, yine bu okullardan birinin Bayırmahalle’deki haddehanelerin taşınması ile boşalan bir yere yapılması gerektiği belirtiliyor.
ŞEHİR MERKEZİ CANLANIR
Karabük’ün tarihsel açıdan en önemli noktalarından biri olan İstasyon Mevkii, Karabük Demir Çelik Fabrikaları’nın kuruluşuyla birlikte uzun yıllar şehrin en canlı ve hareketli bölgelerinden biriydi. Karabük Tren Garı, bir zamanlar tren seferlerinin yoğun olduğu, demir komisyoncuları ve nakliyecilerin işlerini yürüttüğü, ekonominin kalbinin attığı bir merkezdi. Ancak, Karabük Demir Çelik Fabrikaları’nın özelleştirilmesi ve ardından demiryolu hattındaki sefer sayılarının azalmasıyla birlikte bu bölgedeki ticari ve sosyal hayat sönmeye başladı.
Özellikle Karabük – Zonguldak Kara Yolu’nun devreye girmesi, tren seferlerinin azalmasına yol açtı ve yolcu taşımacılığı en düşük seviyeye indi.
Bu süreçte İstasyon Mevkii, eski cazibesini kaybetti ve şehir merkezindeki canlılık önemli ölçüde azaldı. Şimdi bölgenin yeniden cazibe merkezi olması için haddehanelerden boşalan bölgeye Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu binası ya da Bilişim Teknolojileri Meslek Yüksekokulu Binası’ndan birisinin yapılması bu bölgenin ekonomisinin ve sosyal yaşantısının canlanmasına önemli ölçüde katkı sağlayacak. Bu eğitim kurumlarının şehir merkezine kazandırılmasıyla birlikte bölge esnafının da hareketlenmesi, vatandaşların buraya olan ilgisinin artması ve Karabük’ün merkezinin cazibe noktalarından biri haline geleceği belirtiliyor. İstasyon Mevkii’ne yapılacak olan fakülte binasının Soğuksu’daki öğrenci yurduna yakın olması da önemli bir faktör olarak öne çıkıyor.
Ayrıca her il ve ilçe çarşı merkezinde hayat canlıdır. Ancak, Karabük’te kamu kurumları ve bankaların mesai saatleri bittikten sonra merkezdeki canlılık azalıyor ve mahallelere doğru kayıyor. Çarşı merkezinde bulunan işyerlerinin üst katlarındaki konutlar ise metruk durumda. Üniversitenin İstasyon Mevkii’ne bir kampüs binası inşa etmesiyle birlikte, bu metruk binaların yenilenmesi ve merkezde yeniden bir canlılık oluşacağı belirtiliyor. Karabük halkı, bu projelerin hayata geçirilmesiyle şehrin eski dinamizmine kavuşacağına ve hem ekonomik hem de sosyal anlamda yeni bir canlılık kazanacağına inanıyor.