Bolu’da trafik grupları, bayram dönüş yolundaki şoför ve yolculara kısa görüntüler izleterek trafik kurallarına dair farkındalık kazandırıyor.
Bolu İl Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’nce şoför ve yolcularda trafik şuurunun oluşturulması için uygulama noktasında "Yaşam İçin Kısa Bir Mola" sloganıyla 2019 yılında Ömür Tüneli Projesi oluşturuldu. Bayram dönüş yolunda, uygulama noktasında şoförleri denetleyen gruplar, ömür tüneli diye tabir edilen kapalı çadıra araçları yönlendiriyor. Araçlarla birlikte tünel içerisine giren şoför ve yolcular yaya önceliği ve güvenliği, cep telefonu, sürat ve emniyet kemeri kullanımı bahislerinde hazırlanan kısa görüntüler ile bilgilendiriliyor. Öte yandan, uzun yoldan gelen şoförler ise uygulama noktasında bu alana girerek dinlenme fırsatı buluyor.
"Kaputlara bir şey olması değerli değil insanlara bir şey olmasın"
Polis takımlarının yaptığı bu uygulamayı desteklediğini söyleyen şoförlerden Mustafa Koçer, "Bu stil uygulamaları beğeniyorum. En azından insanların yapacakları yanlışların önüne pürüz olmak için dikkat çekiliyor. Kaputlara bir şey olması değerli değil insanlara bir şey olmasın. Uygulamadan ötürü mutlu oldum, denk geldik" dedi. Farkındalık için gerekli bir uygulama olduğunu vurgulayan Sayın Atalay, "Doğru bir uygulama. Bizim de görüntüdeki üzere süratli kullandığımız vakitler oluyor, aracımızda çocuklarımızın olduğu vakitler oluyor. Görüntüye baktığım vakit gerçekten tehlikeli olduğunu gördüm" diye konuştu.
Koku halüsinasyonları nörolojik ve psikiyatrik hastalıkların işareti olabilir
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Anabilim Kolu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Esra Acıman Demirel, koku halüsinasyonlarının bir çeşit koku bozukluğu olduğunu belirtti. Demirel, olmayan bir kokuyu algılama, mevcut kokuyu farklı hissetme yahut berbat koku algılama biçiminde ortaya çıkan bu durumun, birçok sebebe bağlı olarak gelişebileceğini söz etti.
Doç. Dr. Demirel, koku bozukluklarının tek yahut her iki burunda hissedilebileceğini ve çok çeşitli sebeplerle ortaya çıkabileceğini söyledi. Kulak-burun-boğaz hastalıkları, nörolojik ve psikiyatrik nedenlerin bu duruma yol açabileceğini belirten Demirel, bu bozukluğun multidisipliner bir yaklaşımla ele alınması gerektiğini vurguladı. Koku bozukluğunun, öncelikle kulak burun boğaz uzmanları tarafından kıymetlendirilmesi gerektiğini belirten Demirel; burun iltihapları, burun polipleri, COVID-19 üzere viral enfeksiyonların yanı sıra tümörler ve psikiyatrik hastalıkların da koku halüsinasyonlarına yol açabileceğine dikkat çekti.
Demirel, "Koku halüsinasyonları bir çeşit koku bozukluğudur. Olmayan bir kokuyu algılama, var olan kokuyu farklı algılama ya da makûs koku algılama formunda isimlendirilmektedir. Koku bozuklukları tek bir burunda da hissedilebilir, iki burunda da hissedilebilir ve bunun birçok sebebi var. Kulak-burun-boğaz hastalıklarına bağlı olabilir, nörolojik ve psikiyatrik nedenler ile karşımıza gelebilir. Bu nedenle detaylı bir halde multidisipliner olarak ele alınması gereken bir bozukluktur. Biz öncelikle kesinlikle kulak burun boğaz doktoru tarafından muayenesini istiyoruz. Burunda bir iltihap, burunda polip, burun enfeksiyonu, COVİD üzere viral enfeksiyonlar sonrası görülebiliyor. Tekrar burun içerisinde yabancı bir cisim, burnun üst tarafındaki bir tümör buna sebep olmakta. Yeniden birçok psikiyatrik hastalık, kokuyu, farklı algılama, olmayan bir kokuyu algılama biçiminde karşımıza gelebilir. Örneğin şizofreni hastalığı üzere psikiyatrik hastalıkların bu açıdan ele alınması gerekiyor" dedi.
"Beyin tümörü ya da koku hududunu tutan tümörlerde de koku bozukluğu oluşuyor"
Hastalardan gelen en yaygın şikayetlerin çürümüş meyve, kokmuş zerzevat, bayat yemek ve tuvalet kokusu halinde olduğunu tabir eden Demirel, "Nörolojik açıdan migren atağı sırasında da koku bozukluğu görebiliyoruz ya da öncesinde aura dediğimiz baş ağrısı başlamadan evvelki durumlarda görebiliyoruz. Epileptik nöbetler sırasında ya da epileptik nöbet öncesi aura dediğimiz durumlarda da koku bozuklukları görmekteyiz. Yeniden Parkinson hastalığı üzere nörodejeneratif hastalıklarda da koku bozuklukları görülmekte. Bununla birlikte beyin tümörü ya da koku hududunu tutan tümörlerde de koku bozukluğu gözlenmekte. Çürümüş meyve kokusu, kokmuş zerzevat kokusu, kokmuş yemek kokusu ya da tuvalet kokusu geldiğini söyleyen hastalar var. Baş ağrısı öncesinde bizim aura dediğimiz tabloda görülüyor. Evvel hasta makus bir koku duyduğunu belirtiyor, bahsettiğim kokular, sonrasında hastanın baş ağrısı atakları başlayabiliyor. Tekrar epileptik nöbetler bu formda başlayabiliyor. Nöbet öncesinde hasta makûs bir koku duyuyorum, sonrasında nöbet geçiriyorum diye karşımıza gelebiliyorlar" sözlerine yer verdi.