Ihlas Haber Ajansı tarafından
07 Temmuz, 2024 20:30 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Artvin’in Kafkasör Yaylası’nda boğaların 43. randevusu nefes kesti

Artvin’in Kafkasör Yaylası’nda bu yıl 43.’sü düzenlenen festivalde boğalar şampiyonluk için kıyasıya mücadele etti.
Artvin’de 43.’sü düzenlenen Kafkasör Kültür Turizm ve Sanat Festivali renkli görüntülere sahne oldu. Bin 200 rakımlı Kafkasör Yaylası’ndaki arenada düzenlenen boğa güreşlerine, Artvin ve ilçeleri başta olmak üzere Rize ve Erzurum illerinden 108 boğa sahibi katıldı. Boğa güreşleri baş, başaltı, küçük başaltı, büyük orta, küçük orta, ayak, deste ve süperbaş olmak üzere 8 kategoride gerçekleştirildi. Festival çerçevesinde Perşembe ve Cuma günü düzenlenen yıldızlar boyunda ise 5 kategoride boğalar kıyasıya mücadele etti.
200 yıllık geleneğe sahip boğa güreşleri kentte büyük ilgi görürken, boğa yetiştiricileri 380 ile 950 kilogram ağırlığında olan boğalara büyük özenle bakıp güreşlere hazırlıyor. Boğalara takılan Lazer, Vefa, Fırtına, Karagöz, Asparagas, Adsız, Horaz gibi ilginç isimler dikkat çekerken, arenaya çıkan boğalar birbirlerine üstünlük sağlamak için mücadele etti. Boğa güreşlerini 20 bin kişi izlerken, 25 hakem ve 100 kişinin görev aldığı festivalde baş boğa sahibine 130 bin TL para ödülü verilirken, güreşlerde toplamda ise 800 bin TL para ödülü dağıtıldı.

Boynuz ve doping kontrolü
Güreşler öncesi kampa giren boğa ve sahipleri sıkı bir hazırlık dönemi geçiriyor. Sabah yürüyüş ve koşu ile spor yaptırılan boğalar pekmez, üzüm kurusu, arpa, yumurta, mısır gibi özel besinlerle besleniyor. Boğalar arenaya çıkmadan önce boynuz ve doping kontrolünden geçiriliyor. Sivri boynuzları törpülenen boğalar, doping kontrolünde ise idrar testine tabi tutuluyor. Güreşleri izlemek için vatandaşlar sabahın erken saatlerinde arenada bulunan tribünde yerini alırken, tribünde yer bulamayanlar çadırlardan güreşleri takip ediyor.

Boğasıyla katılan kadın yarışmacının heyecanı alkış aldı
Festivalin başaltı kategorisinde 700 kilogramlık ‘Lazer’ isimli boğasıyla katılan Sultan Turan, boğasını arenaya kendi çıkardı. Boğasının güreştiği esnada heyecanlı halleri tribünden büyük alkış aldı.
Aynı zamanda boğacı olan ve yıllar boyunca festivalde hakemlik ve sunuculuk yapan Artvin Belediye Başkanı Bilgehan Erdem belediye başkanı olarak bu meydanda olmaktan dolayı inanılmaz bir heyecan duyduğunu belirterek, "İnanılmaz bir katılım var. Bugün festivalimizin final günündeyiz. İl dışından ve il içinden gelen misafirlerimiz oldu. Bu yıl daha profesyonel bir çalışma sergiledik. Şükürler olsun ki kazasız belasız final gününe geldik. İnanılmaz bir heyecan var. Artvin’in yanı sıra diğer illerden gelen favori boğalar Kafkasör’e geldiler. Her boğacının en büyük hayali Kafkasör’de birinci olmaktır. Bu anlamda festivalimize emeği geçen herkese, boğacılarımıza teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Nisan, 2025 12:30 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Samsun İçin Mavi Ekonomi Vizyonu: Hedef 1 milyar dolar ihracat, 2 milyon turist

Samsun’da mavi iktisat kapsamında hazırlanan 10 yıllık gelişim vizyonu doğrultusunda su eserleri ihracatında 1 milyar dolarlık gaye belirlenirken, kruvaziyer turizmiyle birlikte yıllık turist sayısının 2 milyonun üzerine çıkarılması planlanıyor.
Samsun Valiliği koordinesinde yürütülen mavi iktisat çalışmaları; Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA), Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Sinop Su Ürünleri Yetiştiricileri Birliği, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, ilgili ilçe belediyeleri, Samsun Bölge Liman Başkanlığı, kamu kurumları ve dal temsilcilerinin iştirakiyle devam ediyor.

Bölgesel Merkez Gayesi: Türk somonu ve turizmde atılım
Projelerle birlikte Samsun’un Türk somonu üretiminde bölgesel merkez pozisyonuna gelmesi hedeflenirken, kruvaziyer turizmi altyapısı güçlendirilerek yılda 100 bin kruvaziyer turistin kentte ağırlanması amaçlanıyor. Planlamalara nazaran genel turizm kapasitesi ise 2 milyon turist seviyesine çıkarılacak. Bu amaçlar doğrultusunda hayata geçirilmesi planlanan projeler şunlar: "Türk Somonu Yetiştiriciliğinde Balık Sıhhati Biyoteknoloji Merkezi.
Kurvaziyer Turizmi ve Akıllı Turizm Altyapısının Geliştirilmesi.
Kapalı RAS Sistemleri Suramı Balık Yetiştirme.
Balık Sürece Atıklarının Sıvı Stimülant Olarak Kıymetlendirilmesi.
Mersin Balığı Havyar Yetiştirme Model Tesisleri.
Limanda Kruvaziyer Altyapısı için Ek Yatırımlar.
Deniz Tarımı ve Karbon Yakalama Merkezi.
Denizde Yosun, İstiridye, Midye Yetiştiriciliği İle Karbon Emilimi ve Su Kalitesini Artıran Projeler.
Deniz ve İç Su Ekosistemleri İzleme ve Müdafaa Projesi.
İç Sularda Tabiata Uygun Konaklama Yatırımlarının Hayata Geçirilmesi.
Ayvacık Barajı Rekreasyonel Gelişim Projesi.
Lâdik Gölü Rekreasyonel Gelişim Projesi Fizibilite Raporu.
Vezirköprü-Bafra Temasının Tarihi Tomruk Rotası İle Yine Canlandırılması Projesi.
Samsun Akvaryumu Projesi.
Denizde Aktivite Çeşitliliğine Yönelik Yatırımlar.
Potansiyel Yelken Bağlama Yerlerinin Geliştirilmesi ve Yüzer İskele Uygulama."

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.