Artvin’in Şavşat ilçesindeki Sahara Ulusal Parkı’nda yavru ayıların çocuk parkındaki kaydıraktaki meraklı halleri cep telefonu kamerasına yansıdı.
Şavşat ilçesinde yer alan Sahara Ulusal Parkı içerisinde bulunan çocuk oyun alanında gezintiye çıkan iki yavru ayı, parkta bulunan kaydırağa yönelerek burada oynamaya çalıştı. Yavru ayıların, o anları bölgede bulunan vatandaşlar tarafından cep telefonuyla kaydedildi. İmgeler toplumsal medyada kısa müddette ağır ilgi gördü.
Artvin Milletvekili Faruk Çelik’ten şap hastalığı açıklaması: “Salgın sönüş aşamasında”
Artvin Milletvekili Faruk Çelik, Artvin ve ilçelerinde görülen şap hastalığına ait son durumu kıymetlendirdi. Çelik, hastalığın yayılım suratının azaldığını ve salgının sönüş etabına geçtiğini bildirdi.
Milletvekili Faruk Çelik yaptığı açıklamada, Şavşat ve Ardanuç ilçelerinde hastalık mihraklarının ağır olduğunu, Merkez ve Yusufeli ilçelerinde ise sadece birer mihrak alanı tespit edildiğini belirtti. Bu bölgelerde hastalığın yayılım göstermediğini ve hayvanlardaki belirtilerin azaldığını söz etti.
Hastalık nedeniyle telef olan hayvan sayısının hayli düşük olduğunu kaydeden Çelik, hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte yürütülen dezenfeksiyon ve bilgilendirme çalışmaları sayesinde olumlu gelişmeler yaşandığını vurguladı.
Hayvan giriş-çıkışları yasaklandı, aşılama başladı
22 Temmuz 2025 tarihinde Artvin İli Hayvan Sıhhati Zabıtası Komisyonu’nun toplanarak vilayet genelinde hayvan hareketlerinin durdurulduğunu hatırlatan Çelik, 24 Temmuz’da esirgeyici aşılama çalışmalarının başladığını açıkladı. Tıpkı vakitte alanda yetiştiricilerle toplantılar yapıldığını, dezenfeksiyon ve eğitim çalışmalarının da sürdüğünü aktardı.
Hastalık mihraklarının bulunduğu bölgelerde dezenfeksiyon faaliyetlerinin devam ettiğini lisana getiren Çelik, hastalık görülmeyen alanlarda ise Vilayet ve İlçe Tarım Müdürlükleri tarafından esirgeyici aşılama çalışmalarına tartı verildiğini söyledi. Mihraklarda hastalık büsbütün söndürüldükten sonra aşılama yapılacağını ve tüm vilayet genelinde aşılama sürecinin tamamlanacağını söz etti.
Salgının öbür vilayetlere yayılmaması için hudut yerleşimlerinde ve hastalık çıkan bölgelerde gözetici tedbirlerin artırıldığını belirten Çelik, bu alanlarda tampon bölgeler oluşturulduğunu açıkladı. Şu an prestijiyle hastalığın sırf Ardanuç, Şavşat ve Merkez ilçe ile sonlu olduğunu, öteki bir yayılım gözlenmediğini vurguladı.