Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
27 Nisan, 2024 16:36 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

‘Afrika çöl tozları çocukları daha fazla etkiliyor’

Çöl tozlarının solunum yolu hastalığı olanları olumsuz etkileyebileceğine değinen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nurhan Köksal, “Çöl tozlarının yoğun olduğu günlerde özellikle çocuklar ve solunum sistemi rahatsızlığı olanların sağlığı olumsuz etkilenmektedir” dedi.
Liv Hospital Samsun Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nurhan Köksal, Afrika çöl tozları hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

“Astım hastaları dikkat etmeli”
Çöl tozlarının solunum yolu hastalığı olanları olumsuz etkileyebileceğine değinen Prof. Dr. Köksal, “Çöl tozlarının yoğun olduğu günlerde özellikle çocuklar ve solunum sistemi rahatsızlığı olanların sağlığı olumsuz etkilenmektedir. Erişkinlerde özellikle solunum yetmezliği olanlarda, astım, KOAH, bronşiektazi ve solunum yolları rahatsızlığı olanlarda problemler daha belirgin şekilde ortaya çıkar. Ayrıca çocuk yaş grubu da en fazla etkilenen grubunu oluşturmaktadır” diye konuştu.

“Solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabilir”
Çöl tozlarının, solunum yolu enfeksiyonlarına neden olduğunu dile getiren Prof. Dr. Köksal, “Çöl tozlarının havada fazla miktarda bulunması, mukozal yüzeyler ile teması gözde, burunda ve solunum yollarında direk tahriş edici etkisiyle rahatsızlık verebilir. Özellikle alerjik bünyeye sahip kişilerde ve KOAH, astım gibi solunum yolu hastalıkları bulunan kişilerde bu tahriş edici etkisi daha yoğun olarak karşımıza çıkabilir. Toz miktarının arttığı durumlarda normal sağlıklı bireylerin de solunum yolları etkilenmektedir. Bu tahriş edici etkisinden başka, toz partiküllerine bakteri ve virüsler bağlı kalarak solunum yolu enfeksiyonlarına da neden olabilir. Böyle durumlarda solunum yolu enfeksiyonlarının artmasının bir nedeni de artan toz miktarının güneş ışığını ve ultraviyoleyi engelleyerek yine havada mikroorganizmaların uzun süre kalmalarına neden olmalarıdır” şeklinde konuştu.

“Zorda kalmadıkça dışarı çıkmayın”
Prof. Dr. Köksal, “Tüm bu olumsuz şartlarda akciğer sağlığımızı koruyabilmek için özellikle kronik solunum yolu ve astımı olan hastalarımızın, toz yoğunluğunun fazla olduğu dönemlerde zorunlu kalmadıkça dışarı çıkmamaları, ev havalandırmalarını bu dönemlerde yapmamalarını ve maruziyet olduğu dönemlerde mutlaka maske takmalarını öneriyoruz” ifadelerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
12 Haziran, 2025 16:30 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Ciltteki değişimleri hafife almayın: Erken teşhis hayat kurtarıyor

Cildiye Uzmanı Dr. Hüseyin Başar, cilt sıhhatinin yalnızca estetik değil, birebir vakitte genel sıhhatle direkt alakalı olduğunu belirterek, tertipli dermatolojik taramaların hayati kıymet taşıdığına dikkat çekti.
Cilt hoşluğunun bireyin dış görünümünün yanı sıra sıhhat durumunu da yansıttığını ifade eden Büyük Anadolu Hastanesi Cildiye Uzmanı Dr. Hüseyin Başar, "Bakımlı ve sağlıklı bir cilt kişinin hem ruhsal hem fizikî sıhhatini olumlu tesirler. Dermatolojik taramalar yalnızca estetik tasalarla değil, önemli hastalıkların erken teşhisi için de gereklidir" dedi.

"Cilt kanserinde erken teşhis hayat kurtarır"
Cilt sıhhatinin sırf kozmetik bir problem olarak görülmemesi gerektiğini tabir eden Dr. Başar, "Dermatolojik kontroller, bilhassa cilt kanseri üzere önemli hastalıkların erken evrede teşhis edilmesine imkan sağlar. Güneş lekeleri ve benlerdeki değişiklikler kıymetlidir. Bu nedenle yılda en az bir kere cilt muayenesinden geçmek epeyce değerlidir" diye konuştu.

Genetik yatkınlık ve güneş tesirine karşı tarama önerisi
Güneşin ziyanlı tesirlerine ve genetik yatkınlıklara da değinen Dr. Başar, "Deri kanseri açısından risk taşıyan bireylerin sistemli denetim yaptırmaları, mümkün riskleri erkenden fark etmelerini sağlar. Güneş lekeleri, benlerdeki hal, renk ve boyut değişiklikleri kesinlikle bir dermatolog tarafından değerlendirilmelidir" tabirlerini kullandı.
Ciltteki değişimlerin ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulayan Başar, "Unutulmamalıdır ki erken teşhis sırf cilt sıhhatini değil, hayat kalitesini de direkt tesirler. Bugün atılacak küçük bir adım, gelecekte büyük bir fark oluşturabilir" diyerek vatandaşları nizamlı denetim konusunda uyardı.

Bizi sosyal medyadan takip edin