Ihlas Haber Ajansı tarafından
02 Şubat, 2024 08:48 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Yapay zeka ile dil eğitmeni yetiştirilecek

Bartın Üniversitesinin (BARÜ) proje ortakları arasında yer aldığı ‘Veriye Dayalı Kanıtlarla Dil Öğretmeni Eğitiminin Dijital Dönüşümü’ (DigiLTE) başlıklı projede yapay zekâ desteği ile nitelikli yabancı dil eğitmeni yetiştirilmesine katkıda bulunulacak.
Bartın Üniversitesinin (BARÜ) proje ortağı olarak yer aldığı, TED Üniversitesi yürütücülüğünde uluslararası iş birliği ile gerçekleştirilecek “Digital Transformation of Language Teacher Education with Data-Informed Evidence (DigiLTE)” (Veriye Dayalı Kanıtlarla Dil Öğretmeni Eğitiminin Dijital Dönüşümü) başlıklı Erasmus+ KA220 HED projesi, desteklenmeye değer bulunarak Türkiye Ulusal Ajansından 250 bin euro fon almaya hak kazandı.
BARÜ’lü akademisyenler, yapay zekâyla dil öğretmeni yetiştirilmesini destekleyecekler. Yürütücülüğünü TED Üniversitesi İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ufuk Balaman’ın yaptığı ‘Konuşma Tahliline Dayalı Dijital Ortamlarda Dil Öğretmeni Yetiştirme’ başlıklı projede, BARÜ İngiliz Dili Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Fatma Badem koordinatörlüğünde Arş. Gör. Betül Çimenli ile Eğitim Bilimleri Öğretim Üyesi Dr. Neslihan Köse araştırmacı olarak katkı sunacak. Yapay zekâ desteği ile İngilizce öğretmeni yetiştirmeyi amaçlayan projede BARÜ ile birlikte Linköping University, Potsdam University ve International University of Catalonia’dan da araştırmacılar çalışmalarda bulunacak.
Yapay zekâ teknolojisi yükseköğretimde kullanılacak
DigiLTE projesi kapsamında farklı ülkelerden kurumların yer almasıyla, çeşitli demografilerin ve eğitim süreçlerinin amaca yönelik olarak birleştirilmesine imkan tanınacak. İlk adımda özgün bir sınıf içi etkileşimi baz alan video arşivi oluşturulacak. Elde edilecek keşifler, konuşma tahlili araştırma yöntemiyle incelenecek. Dijital ortamlarda açık erişimli kataloglar oluşturularak ilgili kataloglar uluslararası gruplar halinde yabancı dil aday öğretmenlerine sunulacak.
Projenin 3. toplantısı BARÜ ev sahipliğinde gerçekleşecek
2 yıl boyunca devam edecek projede İngilizce eğitimi verilen sınıflar, en az 100 saat boyunca izlenecek. Elde edilen verilerin analize hazır hale getirilmesinde yapay zeka teknolojisinden yararlanılacak. Böylece lisans düzeyinde dil öğretmeni yetiştirme süreçlerine, kanıta ve veriye dayalı çıktılarla katkıda bulunulacak. Projenin 3. Uluslararası toplantısı, proje ekibinin tüm üyelerinin katılımı ile BARÜ ev sahipliğinde Ekim 2024’te gerçekleşecek.
“Nitelikli eğitmen yetiştirilmesi hususunda çalışmalar yürütüyoruz”
BARÜ’nün proje ortağı olarak yer aldığı uluslararası çalışmanın önemine değinen Rektör Prof. Dr. Orhan Uzun “Nitelikli eğitmen yetiştirilmesi konusunda, yükseköğretim kurumlarına büyük görev düşüyor. Biz de bunun farkındalığıyla, değerli akademisyenlerimizin katkılarıyla günümüz teknolojisinden yararlanarak yapay zekâ yardımıyla elde edilen verilerle öğretmen yetiştirilmesi projesine destek olacağız. Teknolojinin eğitimde değerlendirilmesi hususunda geleceğe yönelik önemli bir adım olan bu çalışma, benzer mesleklerdeki gelişim süreçleri için de bir rol model olacak. Bu düşüncelerle geleceğe değer katacak projede emeği geçen tüm bileşenlerimizi tebrik ediyorum. Ayrıca bilim ve teknoloji temelli kalkınma anlayışıyla bizleri daima destekleyen YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar ve şahsında YÖK üyelerimize gönülden teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Nisan, 2025 16:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Tokat’ta üretilen acil durum tırları tüm ülkede yara saracak

Tokat’ta üretilen Acil Durum Yatakhane Tırı, düşük maliyetli ve etraf dostu yapısıyla afet bölgelerinde yara saracak.
Tokat Vilayet Özel Yönetimi Atölyesi’nde üretilen Acil Durum Yatakhane Tırı, düzenlenen merasimle hizmete sunuldu. Merasime Tokat Valisi Abdullah Esaslı, Tokat Vilayet Özel Yönetimi Genel Sekreteri Ahmet Kayhan, Tokat Vilayet Jandarma Kumandanı Kıdemli Albay Sabri Küyük, Tokat Vilayet Emniyet Müdürü Faruk Aydın ve Tokat AFAD Müdürü katıldı.
"Maliyet özele göre üçte birine düşüyor"
Türkiye’nin bir zelzele ülkesi olduğuna dikkat çeken Vali Esaslı; "İnşallah Allah sarsıntı felaketi göstermesin, ancak maalesef bunlara hazırlıklı olmamız gerekiyor. Bu hazırlıkların başında sarsıntı idaresi geliyor. Zelzele idaresinde ise tam kapasiteli, ani hareket edebilen işçi ve taşınabilir yerler büyük değer taşıyor. Taşınabilir olarak sarsıntı bölgelerinde hizmet verecek bu araç, hem hizmet edenler hem de yöneticiler için özel olarak tasarlanmış odalara sahip. Klima, ısıtma sistemleri, harici güç irtibatı üzere her ayrıntı düşünülmüş. Üstelik güneş gücü sistemiyle etraf dostu bir yapıya kavuşmuş. Süratli hareket edebilen, çok istikametli bir araç kazandırdık. Bu kazanımın memnunluğunu yaşıyoruz. Özel kesim maliyetleriyle bizim maliyetlerimiz ortasında büyük fark var. Bazen yarı yarıya, bazen üçte birine kadar düşebiliyor. Biz bunu devletimize hizmet ve afet bölgelerinde kullanım gayesiyle tasarladık. Değerli olan ülkemizin afetlere karşı kabiliyetini artırmak. Maliyetler bizim için teferruat; piyasanın çok altında bir fiyatla üretim yapıyoruz" dedi.
Türkiye Geneline Yayılacak Bir Proje
Projenin Türkiye geneline yayılacağı muştusunu de veren Esaslı; "İçişleri Bakanlığımızla protokolümüz var. Şu anda yaklaşık 400 adet üretim öngörülüyor. Bu sayı artabilir ya da azalabilir, lakin tüm Türkiye’ye Tokat’tan üretim yapılacak. Hem de piyasa koşullarının çok altında bir fiyata. Bu muvaffakiyet, Tokat Vilayet Özel İdaresi’nin yönetici ve işçisinin emeğiyle sağlandı. İyi olsun" diye konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.