Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
21 Kasım, 2024 20:22 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Yalnızlığa terk edilen 2 bin yıllık kale ve kaya mezarlar turizme kazandırılmayı bekliyor

Tokat’taki 2 bin yıllık Çördük Kalesi ile kral mezarları, defineci tahribatı ve bakımsızlık nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.
Tokat-Sivas karayolu üzerinde Çördük köyü sınırlarında yer alan yaklaşık 2 bin yıllık Çördük Kalesi, ilgisizlik ve bakımsızlık nedeniyle yok oluyor. Helenistik dönemde inşa edildiği tahmin edilen kale, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olmasına rağmen günümüzde harabeye döndü. Dar bir boğaz içerisinde yer alan kalenin güney kısmında surlar bulunurken, kalede iki su sarnıcı ve tüneller dikkat çekiyor. Ayrıca kale içerisinde bulunan iki kaya mezarı, tarihi yapının Helenistik döneme ait olduğuna işaret ediyor. Definecilerin bölgede gerçekleştirdiği kazılar ise tarihi kalıntılara büyük zarar verdi. Özellikle 4 yıl öncesine kadar giriş boyutları aynı olan iki kral mezarından birinin girişinin genişlemesi ve mezar başındaki sütunlardan kopan parçalar, kaledeki tahribatın en somut örnekleri arasında yer alıyor. Vatandaşlar Çördük Kalesi’nin korunarak turizme kazandırılması gerektiğini vurgularken, bölgenin tarihi zenginliklerinin daha fazla zarar görmeden ilgililer tarafından sahiplenilmesi bekleniyor.
Tarihi kaya mezarlarının defineciler tarafından zarara uğratıldığını ifade eden tarih araştırmacısı Mehmet Ali Cinlioğlu, kale ve mezarların turizme kazandırılması gerektiğini söyledi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
12 Ocak, 2026 12:22 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

Bolu’da ezilen köpeğin röntgeninden 400 saçma çıktı:

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, bir aracın üzerinden geçerek yaraladığı köpeği tedavi gördüğü klinikte ziyaret etti. Köpeğin çekilen röntgeninde daha önce tüfekle vurulduğunun ve vücudunda 300-400 saçma olduğunun ortaya çıktığını belirten Özcan, "Hayvanlarımıza bu tür muamele yapanları insanlık adına affetmeyeceğiz" dedi.
Olay, geçtiğimiz günlerde Bolu merkeze bağlı Doğancı köyünde meydana gelmiş, yol ortasında uyuyan sokak köpeği bir aracın üzerinden geçmesi sonucu ağır yaralanmıştı. Olayın ardından Bolu Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü ekiplerince tedavi altına alınan yaralı köpeği, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ziyaret etti. Hayvan hastanesinde veteriner hekimlerden bilgi alan Başkan Özcan, köpeğin sağlık durumuyla ilgili bilgi verdi.

"Sadece ezildiğini sanıyorduk, daha önce vurulmuş"
Veteriner hekimlerin çektiği röntgen filmlerini inceleyen Başkan Özcan, köpeğin sadece trafik kazası mağduru olmadığını, daha önce de silahlı saldırıya uğradığını belirtti. Özcan, "Doğancı Köyü’nde bir araç köpeğimizi yerde yatarken ezdi. Arkadaşlarımız hemen müdahale edip hastanemize getirdiler. Biz sadece vahşi bir insanın bu hayvanımızı ezdiğini düşünüyorduk. Ancak bizim için sürpriz ve üzücü bir gelişme oldu. Çekilen röntgende bu hayvanın daha önce saçmalarla vurulduğu ortaya çıktı. Yapılan incelemede vücudunda 300-400 civarında saçma izi tespit edildi" diye konuştu.

"Bu nasıl bir insanlık?"
Köpeğin maruz kaldığı şiddete sert tepki gösteren Tanju Özcan, "Bu nasıl bir insanlık? Bu tür insanlar şu hayvanda ne ister, anlamak mümkün değil. Ama sağ olsun veteriner hekimlerimiz ellerinden geleni yapıyorlar. Şu an hayati tehlikesi yok. İnşallah arka bacakları da yürüyecek düzeye gelir" ifadelerini kullandı.

"Yarın itibarıyla ağır para cezalarını tatbik edeceğiz"
Olayın hem adli hem de idari boyutunun takipçisi olacaklarını vurgulayan Özcan, Belediye Meclisi’nin aldığı kararı hatırlatarak şunları söyledi: "Bu konuyla ilgili hukuki bir süreç başlatıldı. Valilik gerekli tespitleri yaptığını ve şahsın yakalandığını söyledi. Bizim de Belediye Meclisi kararımız var; hayvanlara kötü muamele yapanlar hakkında ağır para cezaları öngörülüyor. Yarın itibarıyla bu cezaları tatbik edeceğiz. Hayvanlarımıza bu tür muamele yapanları insanlık adına affetmeyeceğiz."
Tedavisi süren köpeğin durumunun ciddiyetini koruduğu ancak hayati tehlikeyi atlattığı öğrenildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin