Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Tokat Valisi Hatipoğlu’ndan kazı başkanlarına uyarı

Dünya Yayın: 20.01.2024 00:12
İhlas Haber Ajansı
Tokat Valisi Hatipoğlu’ndan kazı başkanlarına uyarı

Tokat Valisi Numan Hatipoğlu Sulusaray ilçesinde bulunan Sebastapolis Antik Kent kazılarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Her türlü ödeneği vermeye hazır olduğunun altını çizen Vali Hatipoğlu, kazı başkanlarını da kazı süreleri konusunda uyardı.

Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, Tokat’ta farklı yerlerde bulunan ve eski dönemlere ait olduğu düşünülen antik kentler hakkında açıklamalarda bulundu. 2024’ün şehir için Açık Hava Müzesi olma yılı olduğunu vurgulayan Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, ildeki farklı noktalarda bulunan antik kentlerdeki kazı çalışmalarının çok daha uzun soluklu olması için çalışma başlattıklarını söyledi.

“20 günlük kazı olmaz”

Komanapolis ve Sebastapolis gibi öne çıkan yerlerin Türkiye’de örneğine az rastlandığının altını çizen Vali Hatipoğlu, “20-30 günlük kazılarla olmaz. Hem Gümenek’teki kazı bölgesi hem Sebastapolis, hem de diğer iki kazı bölgemiz daha var. Tüm kazı başkanlarıyla toplantı yaptım. En az 4 aylık kazı programıyla bana gelmelerini ifade ettim. Bu anlamda da söz verdim. ‘İstediğiniz parayı ben vereceğim, siz de bana 4 aylık takvim sunacaksınız’ dedim. Takvim sunmazsanız kültür bakanlığına bu kazı başkanını değiştirin diye yazacağımı ifade ettim. 20 günlük kazı olmaz. 20 gün nedir ya? 3 tane eser bulunuyor ve ondan sonra bitiyor. Hem Sebastapolis de hem de Komanapolis’te iklim de çok uygun. En az 6 ay çok rahat bir şekilde kazı yapılabilir. Mayıs’ta başladığınız da ekime kadar muazzam bir süre var. Hocalarımızı bu anlamda sıkıştıracağız. Benim en önemli hedeflerimden bir tanesidir. Bitiremesem de önemli bir noktaya geleceğimi umuyorum” dedi.

“Bu kadar medeniyetin üst üste aynı coğrafyada yaşadığı başka bir yer yok”

Tarihin çeşitli süreçlerinin katmanlar halinde göründüğünü ifade eden Vali Hatipoğlu, “Komanapolis’te aynı zamanda tarihin çeşitli süreçlerinin katman katman yaşandığı bir yer olarak millet bahçesiyle birlikte çok önemli bir gezi alanı haline dönüştürebileceğimiz bir yer. Hititler yaşamış sonra Pontus, sonra Danışmentli, sonra Selçuklu ve Osmanlı derken Cumhuriyet tarihine kadar aynı katman içerisinde yaşandığı bir yer. O kazılardan sonra burayı uygun bir şekilde turizm alanı haline dönüştürebilirsek çok muazzam bir ilgi çekeceğini düşünüyorum. Bunun bir benzeri başka bir yerde yok. Bu kadar medeniyetin üst üste aynı coğrafyada yaşadığı başka bir yer yok” diye konuştu.

Yorumlar

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Genç kız hastaneye komada geldi, yürüyerek çıkti

Sağlık Yayın: 21.05.2024 16:48
İhlas Haber Ajansı

Samsun’da beynindeki 4 santimetre çapındaki damar yumağı (intrakranial arteriovenöz malformasyon) nedeniyle koma halinde Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılan genç kız, ameliyat edildikten sonra hastaneden yürüyerek çıktı.

Samsun’da yaşayan 23 yaşındaki Bahar Köse, şiddetli baş ağrısı ve şuur bulanıklığı şikayetiyle Çarşamba Devlet Hastanesi’ne başvurdu. Hastaya çekilen bilgisayarlı tomografide beyin sağ yarımında kranial kanama ile uyumlu durumlar tespit edilmesi üzerine hasta, Sağlık Bakanlığı, Samsun İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi. Burada Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Vaner Köksal tarafından kanamaya yönelik operasyon gerçekleştirildi. Operasyon esnasında hastada kafa içi damar yumağı tespit edildi. Hastanın mevcut kanaması boşaltılarak girişimsel radyoloji tarafından anjiyografi işlemi yapıldı. Hastanın anjiyografi işleminde beyin sağ yarımındaki kafa içi damar yumağı detaylıca ortaya konuldu. Beyin cerrahisi ve girişimsel radyoloji tarafından birlikte yapılan değerlendirmeler sonucunda arteriovenöz malformasyonun endovasküler (damar içerisinden) yöntemle tedavisinin yapılmasına karar verildi. Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hasan Gündoğdu ve ekibi tarafından hastanın ameliyatı başarıyla gerçekleştirildi.

“Ölümle sonuçlanabilecek bir durumla karşı karşıya kalabilirdi”

Yapılan işlem hakkında bilgi veren Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hasan Gündoğdu, “Hastamız Çarşamba Devlet Hastanesi’ne beyine kanaması nedeniyle başvurdu. Burada yapılan tomografisinde beyin için bir kanama tespit edildi. Hastamız akabinde hastanemize gönderildi. Burada Dr. Vaner Köksal hocamız hastamızı opera etti ve kanamasını boşalttıktan sonra orada damar yumağı tespit edildi. Sonrasında hastamızı girişimsel radyolojik ünitemize alarak anjiyosunu ardından da işlemini gerçekleştirdik. 2 ay aradan sonra hastanın genel durumu iyidir. Şu anda normal konuşmasını, fonksiyonlarını gerçekleştirebiliyor. Bu operasyonu hem beyin cerrahisi ile yapabilme adına hem de hastanemizde ilk defa böyle bir beyin yumağı tedavisini sağlamak bize gurur verdi. Bundan sonrada hastalarımızı bu şekilde tedavi etmeye gayret göstereceğiz. Bu hastalar intrakranial kanama geçirmesi nedeniyle gerek felç kalma, gerekse ölüm riski yüksek hastalardır. Hasta bir kez daha kanasaydı muhtemelen ölümle sonuçlanabilecek bir durumla karşı karşıya kalabilirdi” dedi.

“Başarılı şekilde bir damar yumağını bertaraf etmiş olduk”

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Vaner Köksal ise “Kanı boşaltıp, beyni rahatlatıcı bir ameliyat gerçekleştirdim. Buna sebep olan problemi kendi gözlerimle gördüm. O an ameliyatla zorlayarak çıkartabilirdik ama beyin dokusuna daha çok zarar verebilirdik. Damar yumağı küçültebilecek bir işleme karar verdik. Dr. Hasan beyden yardım istedim. Ameliyat sonrası beyinde oluşan bir damar yumağı için, bu damar yumağını besleyen damarları Hasan Bey kapattı. Kanamanın tekrarını engellemiş olduk. Hastamıza bu işlem sırasında tek bir yansıması oluşmadı. Başarılı şekilde bir damar yumağını bertaraf etmiş olduk” diye konuştu.