TOGÜ kompost tesisi yıllık 60 tonluk üretimle sıfır atık projesine katkı sunuyor - Karabük Haber Postası
togu kompost tesisi yillik 60 tonluk uretimle sifir atik projesine katki sunuyor DRtSkRyY
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
13 Ocak, 2025 20:45 tarihinde yayınlandı
0
0

TOGÜ kompost tesisi yıllık 60 tonluk üretimle sıfır atık projesine katkı sunuyor

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Kompost Üretim Tesisi yıllık 60 tonluk üretimle sıfır atık projesine katkı sağlıyor.

TOGÜ bünyesindeki kompost üretim tesisi, 2017’de Cumhurbaşkanlığı himayesinde başlatılan sıfır atık projesine kıymetli katkılar sunuyor. Haftalık 3,5 ton kapasiteyle süreç yapan tesis, yıllık ortalama 60 ton kompost üretiyor. Ayrıyeten, tesis Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca düzenlenen Verimlilik Proje Ödülleri’nde “Eğitim Kategorisi”nde 2’ncilik mükafatı kazandı. Kentteki etkin tek kompost üretim tesisi sıfır atık projelerine de değerli katkılar sağlıyor. Kompost üretim süreci, organik atıkların oksijenli yahut oksijensiz ortamda ayrıştırılarak organik gübreye dönüştürülmesiyle gerçekleşiyor. Kentin yıllık atık kompozisyonunda organik atıklar, yüzde 64 ile en büyük hacmi oluşturuyor. Bu atıkların geri dönüşümü sayesinde atık ölçüsünün azaltılması, katı atık depolama alanlarının ömrünün uzatılması ve ülke iktisadına katkı sağlanması hedefleniyor.

Sürdürülebilirlik için değerli bir adım

Kompost üretim tesisinin hem kent hem de ülke iktisadı açısından büyük yararlar sağladığını söyleyen TOGÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz, tesisin etrafa hassas üretim süreçleri ve eğitim alanındaki katkılarıyla üniversitenin sürdürülebilirlik alanındaki kararlı adımlarını güçlendirdiğini belirterek, “Bu tesisin iyi olmasını dilerim” dedi.

Eğitim ve araştırma alanında katkılar sunuyor

Tesis, TOGÜ’nün Ziraî Uygulama ve Araştırma Merkezi (GUTAM) için pahalı bir hammadde kaynağı oluşturuyor. Ayrıyeten, üniversite etraf ünitesi, toplumsal tesis atıkları ve öğrenci yurtlarından elde edilen organik atıklar da tesiste kullanılıyor. Tesiste, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Mesleksel ve Teknik Anadolu Lisesi (TOGÜMTAL) öğrencilerine yönelik uygulamalı eğitimler ve çalışma alanları da sağlanıyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin
viraji alamayan tir bariyerlere saplandi surucu yaralandi rvhmEi65
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
06 Nisan, 2026 20:52 tarihinde yayınlandı
0
0

Virajı alamayan tır bariyerlere saplandı: Sürücü yaralandı

Gümüşhane’nin Tekke beldesinde, Gümüşhane istikametine seyir halindeki tırın virajı alamayarak yan yatması sonucu sürücü yaralandı.

Edinilen bilgiye göre, Tekke beldesinden Gümüşhane istikametine hareket halinde olan 61 AID 410 plakalı tır, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu virajı alamayarak yan yattı ve bariyerlere saplandı. Meydana gelen kazada sürücü Sultan Y. (48) yaralandı.

İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis, jandarma ve AFAD ekipleri sevk edildi. Yaralı sürücü, olay yerinde yapılan ilk müdahalenin ardından hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı.

Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin