blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
13 Ocak, 2025 20:45 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

TOGÜ kompost tesisi yıllık 60 tonluk üretimle sıfır atık projesine katkı sunuyor

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Kompost Üretim Tesisi yıllık 60 tonluk üretimle sıfır atık projesine katkı sağlıyor.
TOGÜ bünyesindeki kompost üretim tesisi, 2017’de Cumhurbaşkanlığı himayesinde başlatılan sıfır atık projesine kıymetli katkılar sunuyor. Haftalık 3,5 ton kapasiteyle süreç yapan tesis, yıllık ortalama 60 ton kompost üretiyor. Ayrıyeten, tesis Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca düzenlenen Verimlilik Proje Ödülleri’nde “Eğitim Kategorisi”nde 2’ncilik mükafatı kazandı. Kentteki etkin tek kompost üretim tesisi sıfır atık projelerine de değerli katkılar sağlıyor. Kompost üretim süreci, organik atıkların oksijenli yahut oksijensiz ortamda ayrıştırılarak organik gübreye dönüştürülmesiyle gerçekleşiyor. Kentin yıllık atık kompozisyonunda organik atıklar, yüzde 64 ile en büyük hacmi oluşturuyor. Bu atıkların geri dönüşümü sayesinde atık ölçüsünün azaltılması, katı atık depolama alanlarının ömrünün uzatılması ve ülke iktisadına katkı sağlanması hedefleniyor.

Sürdürülebilirlik için değerli bir adım
Kompost üretim tesisinin hem kent hem de ülke iktisadı açısından büyük yararlar sağladığını söyleyen TOGÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz, tesisin etrafa hassas üretim süreçleri ve eğitim alanındaki katkılarıyla üniversitenin sürdürülebilirlik alanındaki kararlı adımlarını güçlendirdiğini belirterek, “Bu tesisin iyi olmasını dilerim” dedi.

Eğitim ve araştırma alanında katkılar sunuyor
Tesis, TOGÜ’nün Ziraî Uygulama ve Araştırma Merkezi (GUTAM) için pahalı bir hammadde kaynağı oluşturuyor. Ayrıyeten, üniversite etraf ünitesi, toplumsal tesis atıkları ve öğrenci yurtlarından elde edilen organik atıklar da tesiste kullanılıyor. Tesiste, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Mesleksel ve Teknik Anadolu Lisesi (TOGÜMTAL) öğrencilerine yönelik uygulamalı eğitimler ve çalışma alanları da sağlanıyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
04 Ekim, 2025 08:15 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Park halinde ki araca saplandı: 1 yaralı

Düzce’de park halinde ki hafif ticari araca arttan çarpan motosiklet şoförü ağır yaralandı.
Kaza Necmi Hoşver Caddesi’nde meydana geldi. Alınan bilgilere nazaran Beçi Kavşağı istikametinden Üniversite hastanesi istikametine seyir halinde olan Mensur Cap yönetiminde ki 34 GH 7570 plakalı hafif ticari araç, köprü üzerinde park haline geçti. Bu esnada güzergah üzerinde seyir halinde olan Hilal Akıncı yönetiminde ki 81 FE 339 plakalı moto kurye kendisini sıkıştıran arabadan kurtulmak isterken yağmur yağışı sebebi ile kayganlaşan yolda park halindeki aracın altına girdi. Kazada yaralanan Hilal Akıncı bölgeye gelen ambulansla hastaneye kaldırıldı. Kaza sebebi ile denetimli verilen yol araçların kaldırılmasının akabinde olağan seyrine döndü. Kaza ile ilgili inceleme başlatıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin