Türkiye’de tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini sağlamak, gıda arz güvenliğini teminat altına almak ve üreticileri maliyet artışları ile fiyat istikrarsızlıklarından korumak amacıyla yeni bir tarımsal destekleme programı yürürlüğe girdi. "2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar", 29 Ağustos 2024 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak resmen uygulanmaya başlandı.
Bu yeni karar, daha önceki yıllarda uygulanan tarımsal destek programlarını daha etkin bir yapıya kavuşturmayı ve üreticilere daha fazla öngörülebilirlik sağlamayı hedefliyor. İlk kez 3 yıllık bir dönem için belirlenen bu destek programı, her yıl yeniden belirlenen birim destek katsayıları ile daha sade ve etkin bir yapıya sahip olacak.
Destek Programının İçeriği
Yeni destekleme programı üç ana başlık altında toplanmıştır:
Temel destekler
Üretim maliyetine göre ürünler kategorilere ayrıldı. Her kategori için destek katsayısı belirlendi. 2025 üretim yılı için destek katsayı değeri dekarda 244 lira oldu. Temel, planlı üretim ve üretimi geliştirme destekleme tutarı, destek katsayı değeriyle destek katsayısının çarpımı sonucu elde ediliyor. Temel destekle tüm ürünler için mazot maliyetinin yüzde 50’si ve gübre maliyetinin yüzde 25’i karşılanacak. İkinci kategoride yer alan arpa, buğday üreten çiftçiler dekara 317,2 lira, üçüncü kategoride yer alan ayçiçeği, fındık, soya, kuru fasulye, çay üreten çiftçiler dekara 366 lira, dördüncü kategoride yer alan pamuk ve çeltik üreten çiftçiler dekara 549 lira temel destek alacak.
Planlı üretim desteği
Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu tarafından arpa, aspir, ayçiçeği (yağlık), buğday, kolza (kanola), fasulye (kuru), mercimek, mısır (dane), nohut, pamuk (kütlü), patates, soğan (kuru), soya ve yem bitkileri planlı üretim kapsamında yer alan ürünler listesine alındı. Planlama kapsamındaki ürünleri havzasında üreten çiftçilere temel desteğe ilave destek ödemesi yapılacak. Planlı üretim kapsamında üretim yapan üreticilere temel desteğe ilave destek verilecek. Bu üreticilerin mazot maliyetinin yüzde 100’ü ve gübre maliyetinin yüzde 50’si karşılanacak.
Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu tarafından süt havzası olarak belirlenen illerde (Amasya, Bingöl, Bitlis, Çorum, Elâzığ, Erzincan, Erzurum, Muş, Tokat ve Tunceli) yem bitkisi üreten çiftçilere destek katsayısının yüzde 50’si kadar ilave planlı üretim desteği verilecek. Yer altı sularının yetersiz seviyede ve su kısıtı olduğunun bakanlıkça tespit edildiği havzalarda yer alan sulu tarım arazilerinde ilgili üretim yılında arpa, buğday, aspir, fiğ, mercimek, nohut, yem bezelyesi, ayçiçeği (yağlık) üreten çiftçilere ürünün bulunduğu kategoriye göre hesaplanan tutar üzerinden ilave yer altı su kısıtı desteği ödenecek. Yer altı su kısıtının bulunduğu yerlerde planlı üretime uygun üretim yapan üreticilerin mazot ve gübre maliyetinin yüzde 100’ü karşılanacak.
Üretimi geliştirme desteği
Verim ve kaliteyi artırmak için sertifikalı tohum kullanım, sertifikalı/standart fidan kullanım, organik tarım, iyi tarım uygulamaları, katı organik-organomineral gübre destekleri verilmeye devam edilecek. Karar kapsamındaki diğer destekler de belli oldu. Biyolojik ve biyoteknik mücadele desteği kapsamında 2025 yılında örtü altı paket destek tutarı dekarda 2 bin 550 liradan yüzde 50 artırılarak 3 bin 825 liraya, açıkta paket destek tutarı dekara 870 liradan 1305 liraya çıkarıldı. Lisanslı depolarda muhafaza edilen ürünler için kira desteği, Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen kira ücret tarifesinin yüzde 75’i olarak ödenecek. Çiftlik Muhasebe Veri Ağı (ÇMVA) sistemine katılım primi desteği, bu sisteme dahil işletmeler için yüzde 50 artırılarak 1500 liraya yükseltildi. Tarımsal yayım ve danışmanlık desteği yüzde 104 artırılarak 294 bin liraya çıkarıldı.
2025-2027 dönemi bitkisel üretim planlaması havza ürün deseni listesinin de yer aldığı Cumhurbaşkanı Kararı’nın bazı maddeleri 1 Ocak 2025’ten, bazıları da 1 Mayıs 2025’ten itibaren yürürlüğe girecek.
Kızılay yardıma muhtaç kişilere yardım elini uzatmaya devam ediyor
Devrek ilçesinde Kızılay yardıma muhtaç bireylere yardım elini uzatmaya devam ediyor.
Zonguldak’ın Devrek İlçesinde faaliyet gösteren Kızılay Temsilciliği muhtaçlık sahiplerini tespit ederek yardımlar ulaştırmaya devam ediyor.
Devrek Kızılay Temsilcisi Aydın Çolpa yapılan çalışmalar hakkında şunları söyledi:
"Türk Kızılay toplumsal hizmet alanında, geliştirdiği örnek projelerle insan onurunu koruyarak toplumsal yardım çalışmaları yürütmeye devam etmektedir. Devrek şubesi olarak ilçemiz ve köylerinde bulunan muhtaçlık sahiplerine yardımcı olmaya devam ediyoruz. İlçemiz ve köylerinde tespit edilen gereksinim sahibi 60 ailenin besin dağıtım programını yılsonuna kadar tamamlamayı hedefliyoruz. Muhtaçlık sahiplerinin belirlenmesinde hakikat ve gerçek bireylerin tespit edilmesi için kamu kurumlarının entegre sistemlerini kullanmaktayız. Türk Kızılayına bağışları ile yardımcı olan hayırseverlerimize teşekkür ediyoruz.