Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
24 Ekim, 2024 12:22 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Tarımsal üretim için en uygun bitkiyi belirleyen yazılım geliştiren lise öğrencisi Türkiye birincisi oldu

Samsun’da bir lise öğrencisi, çiftçilerin üretimde bilinçli kararlar alabilmeleri için tarım arazilerindeki verileri ve uydu sistemi üzerinden elde edilen harita bilgilerini analiz ederek, tarımsal üretim için en uygun bitkiyi belirleyecek bir yazılım geliştirdi. Öğrenci bu projesi ile katıldığı bir yarışmada Türkiye birincisi oldu.
Vezirköprü Hatice Kemal Kayalıoğlu Fen Lisesi öğrencisi 15 yaşındaki Fahrettin Altun, Erzurum’da gerçekleşen Türkiye’nin farklı şehirlerinden 100 takımın katıldığı Gelecek Tarımda Yarışması’nda ’NETQ AI’ projesi ile lise kategorisinde Türkiye birincisi oldu. 30 bin TL ödül kazanan Altun, yapmış olduğu proje ile çiftçilere bilinçli kararlar alabilmeleri için güçlü bir rehber sunuyor.
Projesi hakkında bilgi veren Altun, "NETQ AI, BEFO Yazılım tarafından geliştirilen ileri teknolojiye sahip bir tarım çözümüdür. Proje, tarım arazilerindeki verileri ve uydu sistemi üzerinden elde edilen harita bilgilerini analiz ederek, tarımsal üretim için en uygun bitkiyi belirler. Yapay zeka algoritmalarıyla işlenen bu veriler sonucunda, çiftçilere maksimum verim sağlayacak ürünler önerilir. NETQ AI’nın amacı, tarımsal üretimde verimliliği artırmak ve çiftçilere bilinçli kararlar alabilmeleri için güçlü bir rehber sunmaktır. Bu sayede, tarım alanlarının potansiyelini en üst düzeye çıkararak sürdürülebilir ve karlı bir tarım yapılmasını sağlar. NETQ AI, tarımda verimliliği artırarak çiftçilerin karşılaştığı belirsizlikleri minimize etmek için önemli bir çözüm sunar" dedi.

"Tarımın teknolojik yeniliklerle desteklenmesi gerektiğine inanıyorum"
Altun şunları söyledi:
"Gelecek Tarımda Yarışması’na katılma amacım, tarımda verimliliği artıracak yenilikçi çözümler geliştirerek sürdürülebilir bir geleceğe katkı sağlamak oldu. Tarımın geleceğin en önemli alanlarından biri olduğuna ve teknolojik yeniliklerle desteklenmesi gerektiğine inanıyorum. Yarışmaya katılarak hem bu vizyonumu ortaya koymak hem de tarıma yönelik sorunlara çözüm sunmak istedim. Türkiye’nin dört bir yanından gelen ekiplerle bilgi paylaşımında bulunarak, tarımsal üretimi daha verimli ve sürdürülebilir hale getirme hedefimi gerçekleştirmeyi amaçladım. BEFO Yazılım, çeşitli sektörlerdeki yenilikçi projelerini geliştirmek ve seri üretime geçebilmek için sponsor arayışındadır. Hedefimiz, sürdürülebilir çözümler sunarak Türkiye’nin öncü firması olmaktır. Sponsor desteğiyle projelerimizi hayata geçirerek, daha geniş kitlelere ulaşmayı ve etkili çözümler sunmayı amaçlıyoruz."

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
30 Haziran, 2025 20:07 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

KBÜ Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’nde 948 mezun diplomasını aldı

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2024-2025 Akademik Yılı mezunlarını merasimle uğurladı.
Karabük Üniversitesi 2024-2025 Akademik Yılı mezuniyet merasimleri çerçevesinde Lisansüstü Eğitim Enstitüsü mezuniyet programı, 15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu’nda ağır iştirakle gerçekleştirildi. Toplam 948 öğrenci, ailelerinin de iştirakiyle mezuniyet coşkusunu yaşadı.
Törene; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Mustafa İnce, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Zeynep Özcan, dekanlar, akademik-idari işçi ve çok sayıda davetli katıldı.
Törene görüntü kaydıyla katılan Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, yüksek lisans ve doktora süreçlerinin değerine vurgu yaparak, "Yüksek lisans ve doktora eğitimi, akademik mesleğin en kıymetli basamaklarıdır. Bu süreçler başlangıçta zorlayıcı olabilir ancak vakitle bilimsel araştırmanın manasını kavrayacaksınız ve bu işe aşkla bağlanacaksınız. Akademisyenlik; heyecan, sevda ve tutku gerektirir. Ülkemize katkı sunacak çalışmalarınızda üstün muvaffakiyetler diliyorum. Yolunuz ve bahtınız açık olsun" tabirlerini kullandı.
Törende konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, Karabük Üniversitesinin akademik başarısına dikkat çekerek, "Eğer bugün kimi kısımlarımız Türkiye’de birinci beş içinde yer alıyorsa, bilim insanları listelerinde 13 hocamız bulunuyorsa ve dünya birinciliği kazanan akademisyenlerimiz varsa, bu muvaffakiyet bu salonun eseridir" dedi.
Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Zeynep Özcan, yaptığı konuşmada, Enstitü’nün vizyonunu ve son bir yılda elde ettiği gelişmeleri paylaştı.
Özcan enstitüdeki programlarla ilgili olarak, "64 anabilim kısmında, 109 programla 4 bin 279 öğrenciye eğitim veriyoruz. Bu programların 36’sı doktora, 64’ü tezli yüksek lisans. 948 öğrencimizi mezun etmenin gururunu yaşıyoruz" dedi.
Dijitalleşme sürecine dair yürütülen çalışmalar hakkında da bilgi veren Özcan, "Basılı tez teslimi yerine dijital ortamı tercih ettik. LEOS sistemiyle eğitim süreçlerini daha şeffaf ve standart hale getirdik. %95’in üzerinde memnuniyet aldık" sözlerini kullandı.
Törende, doktora ve yüksek lisans programlarında en çok mezun veren öğretim üyelerine, en fazla yayın yapan öğrencilere ve Sağlıkfest’te dereceye giren öğrencilere mükafatları takdim edildi.
Ödül merasimi sonrası gerçekleştirilen müzik konseri gerçekleşti.

Bizi sosyal medyadan takip edin