Karabük Üniversitesi’nden savunma sanayinde yeni adım: İnsansız Nano Helikopter - Karabük Haber Postası
Haber Merkezi Avatarı
Haber Merkezi tarafından
29 Haziran, 2025 14:17 tarihinde yayınlandı
0
0

Karabük Üniversitesi’nden savunma sanayinde yeni adım: İnsansız Nano Helikopter

Karabük Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren ve TÜBİTAK 1501 Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı kapsamında destek almaya hak kazanan Uludoğan Savunma Sanayi Teknoloji A.Ş. firması Türkiye’de bir ilke imza attı.

“Kapalı ve Kısıtlı Alanlarda Arama Kurtarma Gözlem Faaliyetlerinde Kullanılabilecek Askeri ve Sivil Kullanıma Uygun Nano Sınıfta İnsansız Helikopter Geliştirme Projesi”nin kağıt üzerinden uygulamaya geçmesi savunma sanayinde yeni bir adım olarak ilgi görüyor.

Karabük Teknokent’teki Prototip Merkezi’nde gerçekleştirilen çalışmaları yerinde inceleyen Rektör Kırışık, yaptığı açıklamada, “Karabük Teknokent, Türkiye’nin uluslararası konumunu güçlendirmek amacıyla bünyesindeki firmaların projelerini ve fikirlerini destekliyor. Bölgesel girişimcilere AR-GE başvuruları yapma imkânı tanıyan, dijital dönüşüm, inovasyon ve üniversite-sanayi iş birliği alanlarında faaliyet gösteren Teknokentimiz, Türkiye Yüzyılı hedeflerine emin adımlarla katkı sağlıyor. Bu çalışmalar sayesinde, Karabük’te ilk defa savunma sanayii alanında AR-GE projesi hayata geçiriliyor. Nano Helikopter projesi, kapalı ve kısıtlı alanlarda arama kurtarma ve gözlem faaliyetlerinde kullanılabilecek askeri ve sivil amaçlı yeni bir teknolojiyi geliştirmeyi hedefliyor. Bu proje, ülkemizin savunma sanayisi alanındaki yeteneklerini artıracak ve ulusal güvenliğimize katkıda bulunacaktır. Amacımız, yerli ve milli ürünlerin geliştirilmesine devam ederek teknolojik bağımsızlığımızı güçlendirmektir” ifadelerini kullandı.

Ayrıca, gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda, insansız nano helikopter teknolojisinin geliştirilmesiyle, bu cihazların yaklaşık yarım saat havada kalabildiği de bildirildi. Bu başarı, kapalı ve kısıtlı alanlarda arama-kurtarma ve gözetleme faaliyetlerinin etkinliğini artıracak önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin
atay aktug icin toren duzenlendi kdIEatKv
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
19 Nisan, 2026 16:00 tarihinde yayınlandı
0
0

Atay Aktuğ için tören düzenlendi

Hayatını kaybeden Trabzonspor’un eski futbolcusu, eski başkanı ve Trabzon Belediye Başkanı Atay Aktuğ için bordo-mavili kulüpte anma töreni düzenlendi.

Mehmet Ali Yılmaz Tesisleri idari binasında gerçekleştirilen törene; Trabzon Valisi Tahir Şahin, Trabzon İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Bahattin Murat Yakın, Trabzon Emniyet Müdürü Ali Loğoğlu, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, Trabzonspor eski başkanı Ahmet Celal Ataman, Trabzonspor Divan Kurulu Başkanı Mahmut Ören, Trabzonspor Asbaşkanı Zeyyat Kafkas, Teknik Direktör Fatih Tekke, futbolcular ve çok sayıda seveni katıldı.

Törende konuşan Trabzonspor Divan Kurulu Başkanı Mahmut Ören, “Bugün kulübümüzde sporcu, kaptan ve başkan olarak hizmet etmiş Atay Aktuğ’u uğurlamanın üzüntüsünü yaşıyoruz. Hayatı boyunca Trabzonspor’a ve bu şehre kattığı değerler asla unutulmayacaktır. İyi bir mühendis, iyi bir yönetici ve örnek bir insandı. Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine ve camiamıza sabır diliyorum” dedi.

Trabzonspor Asbaşkanı Zeyyat Kafkas ise, “Atay Aktuğ, üstlendiği görevlerin yanı sıra şehrin ve Trabzonspor’un ruhunu taşıyan, kulübün değerlerini yaşayan bir Trabzon beyefendisiydi. Futbolculuk döneminde aldığı sorumluluk, ardından yönetici ve başkan olarak yaptığı katkılar, onun Trabzonspor’a olan bağlılığının en açık göstergesidir. Başkanlığı döneminde kazanılan Türkiye Kupası, kulüp tarihimizde önemli bir yer tutmaktadır. Böyle bir değeri kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum” ifadelerini kullandı.

Törenin ardından dua edildi. Aktuğ’un cenazesi, ikindi namazını müteakip İskenderpaşa Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından Sülüklü Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Bizi sosyal medyadan takip edin