Samsun’da matematiği sevdiren okul: Öğrenciler matematik öğrenmek için bu okula koşarak gidiyor
Samsun’un ilk ve tek matematik temalı okulu olan Matematik Okulu’nda öğrenciler matematiği severek öğreniyor. Okulda yapılan eğlenceli etkinliklerle öğrencilere matematik sevgisi aşılanıyor.
2023 yılında Samsun Genç İş Adamları Derneği’nin desteğiyle Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce yürütülen ’Matematik Seferberliği’ projesi çerçevesinde, İlkadım ilçesi Çivril Mahallesi’nde bulunan ve atıl halde olan bir bina yenilenerek Matematik Okulu’na dönüştürüldü. Samsun’un her ilçesinden okul öncesi, ilkokul ve ortaokul öğrencileri bu okula gelerek eğlenceli etkinliklerle matematik öğreniyor. Randevulu sistemle öğrenci alan okulda bugüne kadar 7 bin öğrenci matematik eğitimi aldı.
"Samsun’da bütün öğrencilere dokunuyoruz"
’Matematik öğrenmek hiç bu kadar zevkli olmamıştı’ dedirten okulda faaliyetler devam ediyor. Yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Matematik Öğretmeni Büşra Ayar Aydın, "Okulumuz Samsun Milli Eğitim Müdürlüğünce yürütülen Samsun Matematik Seferberliği çerçevesinde yapılan çalışmalardan biridir. Okulumuz geçen sene açıldı ve bu sene de çalışmalarına kaldığı yerden devam etmektedir. Öğrencilerimiz okulumuza Samsun’un bütün ilçelerinde randevu ile gelmektedir. Biz burada matematiğin eğlenceli bir yanı olduğunu, gerçekten hayattan kopuk olmadığını göstermek istiyoruz. Dönem içinde Samsun’un bütün öğrencilere dokunmanın yanı sıra Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin ilköğretim matematik öğretmenliği öğrencileri de buraya gelerek çalışmalar yapıyorlar. Bize ulaşamayan köy okullarına ulaşıp oralarda da atölye yapmayı planlamaktayız" dedi.
"Öğrencilerimiz severek, isteyerek bu etkinlikleri yapıyorlar"
Matematik Öğretmeni Betül Çalışkan, "Okulumuzda matematik kazanımlarına ek olarak günlük yaşamdan ve doğadan matematik etkinlikleri yapıyoruz. Doğadaki matematik detaylarıyla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Öğrencilerimiz hem eğleniyor hem de matematiği doğayla ilişkilendirerek düşünme becerilerini geliştirmelerini amaçlıyoruz. Okulumuz dönem başından itibaren bini aşkın öğrenci ağırladı. Öğrencilerimiz severek, isteyerek bu etkinlikleri yapıyorlar" diye konuştu.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN), yükseköğretimde kalite teminatını temel alan çalışmalarıyla kıymetli bir muvaffakiyete daha imza attı. Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından yapılan kıymetlendirme sonucunda, üniversite 18 Temmuz 2025 tarihli karar ile 5 yıl müddetle tam kurumsal akreditasyon almaya hak kazandı.
Daha evvel 26 Nisan 2023 tarihinde Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından 2 yıl müddetle şartlı akreditasyon verilen Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, bu süreçte kalite kültürünü ve kurumsal yapısını güçlendirerek; iç kalite garanti sistemini faal ve sürdürülebilir biçimde ortaya koydu. Bu kararlılık ve sistematik çalışma sonucunda, YÖKAK tarafından yapılan kıymetlendirme sonucunda 18 Temmuz 2025 tarihli kararla 3 yıl daha akredite edilerek BEUN’un şartlı akreditasyonu 5 yıllık tam kurumsal akreditasyona evrildi. Bu muvaffakiyet, üniversitenin eğitim-araştırma ve topluma hizmet anlayışını memleketler arası kalite standartlarına taşıdığının tescili OLDU.
BEUN’un Şartlı Akreditasyondan Tam Akreditasyona Giden Süreci
Üniversiteleri milletlerarası kalite standartlarına uygunluğu konusunda pahalandıran YÖKAK Kıymetlendirme Kadrosu, BEUN’da gerek yüz yüze saha ziyaretleri gerçekleştirerek gerek ilgili doküman ve belgeleri inceleyerek titiz ve kapsamlı çalışmalar yürüttü. Saha ziyaretlerinde her akademik ve idari ünitesi ziyaret eden Kıymetlendirme Grubu, "Kurumsal Dış Kıymetlendirme ve Akreditasyon Ölçütleri" kapsamında iç ve dış paydaşlar ile yüz yüze görüşmeler yaptı.
YÖKAK yetkilileri tarafından yürütülen akreditasyon süreci kapsamında, Cumhuriyetin birinci üniversitesi olan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinin eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme, toplumsal katkı, liderlik, yönetişim ve milletlerarasılaşma alanlarında gerçekleştirdiği faaliyetler; doküman incelemeleri, saha ziyaretleri ve paydaş görüşmeleri ile değerlendirildi. Bu süreçte üniversitenin stratejik planlamaları, kalite teminat düzenekleri, öğrenci ve mezun memnuniyeti ile iç kontrol sistemleri ayrıntılı olarak tahlil edildi.
Bu tahlil sonucunda YÖKAK Kıymetlendirme Komitesi, BEUN’un eğitim-öğretim süreçlerini, araştırma ve geliştirme faaliyetlerini, toplumsal katkılarını, liderlik, yönetişim ve kalite siyasetlerini yerinde tespit ve evrak incelemeleri sonucunda başarılı buldu. Alanda teoriyi uygulayarak, öğrenme temelli eğitim anlayışıyla uygulama yaparak, öğrenme şuurunun geliştiği ve bu anlayışı Türkiye’de en düzgün ortaya koyan akademik kurumlardan biri olan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, YÖKAK tarafından Kurumsal Akreditasyon Programı kapsamında gerçekleştirilen dış kıymetlendirme sürecini muvaffakiyetle tamamladı. Bu muvaffakiyetini ise Kurumsal Akreditasyon Dokümanı ile taçlandırdı.
BEUN’da Eğitimden Araştırmaya Her Alanda Kalite
Yükseköğretim Kalite Kurulu tarafından verilen beş yıllık tam akreditasyon, BEUN’un yükseköğretimde kalite kültürünü kurum genelinde benimseyip uyguladığını, gelişime açık yapısını her daim koruyarak daima güzelleşme sağladığını ve ulusal standartları eksiksiz yerine getirdiğini gösteriyor.
Kurumsal akreditasyon bununla birlikte üniversitenin; daima gelişim, kalite idaresi ve milletlerarası seviyede geçerliliği olan diploma sağlama kriterlerini karşıladığını ortaya koyuyor. Bu sayede BEUN; öğrenciler için çekim merkezi olmaya devam ediyor, tercih edilirliğini güçlendiriyor.
Rektör Özölçer: "Kalite Odaklı Akademik Eğitim Sistemimiz Gücünü Kanıtladı"
BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, alınan bu kıymetli kararın üniversitenin son yıllarda yaptığı sistematik ve kararlı kalite odaklı çalışmaların somut bir göstergesi olduğunu belirterek açıklamasında şu tabirlere yer verdi:
"YÖKAK tarafından Üniversitemize verilen akreditasyon yalnızca bir doküman değil; Üniversitemizin vizyonunu, özverili çalışmasını ve kurumsal kararlılığını yansıtan bir kalite nişanesidir. Daha evvel 2 yıl müddetle aldığımız şartlı akreditasyon, bizlere hem bir kıymetlendirme süreci sundu hem de gelişim alanlarımızı daha açık bir halde görme imkânı sağladı. Bu süreçte tüm akademik ve idari birimlerimizle daha kapsamlı ve özverili çalışmalar ortaya koymayı gaye edinerek faaliyetlerimizi titizlikle sürdürdük. Bugün aldığımız 5 yıllık tam akreditasyon kararı, bu sürecin ne kadar gerçek yönetildiğini ve ne derece güçlü bir kalite sistemi kurduğumuzu apaçık bir halde ortaya koymaktadır."
Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer ayrıyeten, elde edilen muvaffakiyetin üniversiteye hem ulusal hem de milletlerarası seviyede büyük bir itibar kazandırdığını vurgulayarak kelamlarına şöyle devam etti:
"Bu muvaffakiyet sırf kurumsal yapımız için değil, birebir vakitte öğrencilerimiz, mezunlarımız ve tüm paydaşlarımız içinde büyük değer arz etmektedir. Alınan tam akreditasyon sayesinde Üniversitemizden mezun olan her öğrencimizin diploması artık daha da paha kazanacak. Ayrıyeten bu gelişme, Üniversitemizi tercih edecek adaylar için çok güçlü bir referans kaynağı haline gelecektir. Gerçekten almaya hak kazandığımız bu akreditasyon, her alanda kaliteye dayalı yürüttüğümüz çalışmaların güçlü bir göstergesidir.
Göreve geldiğimiz vakitten bu yana inovasyon, Ar-Ge ve öğrenci odaklı, yenilikçi ve sürdürülebilir bir eğitim anlayışını kurum kültürümüz haline getirmeye büyük gayret gösterdik. Dinamik, iştirakçi ve öğrenci merkezli idare anlayışımızla daima düzgünleşme unsurunu benimsedik ve tüm süreçlerimizi bu doğrultuda yapılandırdık. YÖKAK’ın öncülüğünde yürütülen titiz kıymetlendirme sürecinden muvaffakiyetle geçerek kurumsal akreditasyon almaya hak kazanmamız, bu yaklaşımımızın somut bir adımıdır. Kazandığımız bu doküman, yalnızca üniversitemizin kurumsal gelişimini değil, tıpkı vakitte geleceği şekillendirecek ve meslek gayelerinde en yanlışsız üniversiteyi tercih ederek bizlere güvenen aday öğrencilerimiz için de rehber olacaktır.
Bu prensip ışığında bilim topluluğunda akademik, sportif, kültürel toplumsal, sanatsal ve daha birçok alanda kayda bedel başarılarımızla ve kalite odaklı eğitim sunma vizyonumuzla Üniversitemizin ulusal ve milletlerarası paydaşlar nezdinde güvenilirliğini arttırarak, bugün mezunlarımıza dünya standartlarında diplomalar sunuyoruz. Elde ettiğimiz bu kıymetli muvaffakiyet ile artık gayemiz; kurum kültürü değerlerimizle global başarıyı birleştirerek, geleceği tasarlayan bir üniversite olmayı sürdürülebilir kılmaktır.
Bu his ve niyetlerle bu kıymetli süreçte dayanaklarını bizden hiçbir vakit esirgemeyen, bedelli yol gösterici yaklaşımıyla Üniversitemizin gelişimine katkı sağlayan başta YÖKAK Liderimiz Sayın Prof. Dr. Ümit Kocabıçak olmak üzere YÖKAK Kıymetlendirme Komitesi Üyelerine ve YÖKAK ailesine, tıpkı vakitte yükseköğretimin stratejik gelişimine yenilikçi bakış açısıyla liderlik eden Yükseköğretim Kurulu Liderimiz Sayın Prof. Dr. Erol Özvar’a ve Yükseköğretim Kurulu üyelerine teşekkürlerimi sunuyorum. Bununla birlikte bu süreçte emeği geçen değerli akademik ve idari işçimiz ile bedelli öğrencilerimize ve paydaşlarımıza da en içten teşekkür ediyorum."