Samsun trafiği yapay zeka desteği ile yönetiliyor - Karabük Haber Postası
samsun trafigi yapay zeka destegi ile yonetiliyor uAeSlVez
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
05 Mart, 2025 12:22 tarihinde yayınlandı
0
0

Samsun trafiği yapay zeka desteği ile yönetiliyor

Samsun Büyükşehir Belediyesi (SBB) Kent İdare Merkezi, günde 2,5 milyondan fazla araç geçişinin olduğu 75 kavşağı, imaj sürece teknolojisi ve yapay zeka takviyesiyle otomatik olarak sinyalize ediyor. Daima güncellenen sistem ile trafik akışı sağlanıyor.

Samsun Büyükşehir Belediyesi ve ASELSAN iş birliğinde Türkiye’nin en geniş kapsamlı “Akıllı Kent Trafik Güvenliği Projesi” 2023 yılında kentte hayata geçirildi. 75 kavşakta uygulanan akıllı sistem, Kent İdare Merkezi’nden anbean yönetiliyor. 75 kavşak, 110 kamera ile 24 saat boyunca izleniyor. Bu merkezde kullanılan imaj sürece teknolojisi ile trafik sinyalizasyonu otomatik olarak gerçekleşiyor. Sistem, trafikteki ışık müddetlerini otomatik olarak kendi belirliyor. Yeni eklemeler yapılan sistem ile trafik sorununa tahliller bulunuyor.

973,5 milyon araç geçişi izlendi

Samsun’da son 5 yılda trafiğe kayıtlı araç sayısı yüzde 54 artarak yarım milyona yaklaştı. Şirket araçları ve Karadeniz Kıyı Yolu yoğunluğu da hesaba katıldığında her gün milyonlarca araç Samsun yollarında cirit atıyor. Buna karşın SBB’nin trafik idaresi ve ulaşım planlama çalışmalarıyla trafik yoğunluğu artışı yüzde 5 civarında gerçekleşti. Yapılan bilimsel çalışmalarda elde edilen istatistiklere nazaran kentte trafik açısından en ağır gün cuma olarak belirlenirken, en akıcı gün ise pazar oldu. En ağır trafiğin olduğu ilçeler sırasıyla İlkadım ve Atakum olarak belirlendi. 2024’te SBB tarafından denetim edilen 75 kavşaktan toplam 973,5 milyon araç geçişi gerçekleşti.

“Sinyalizasyon ile karşılık alamadığımız kavşaklarda geometrik düzenlemeye gidiliyor”

Kullandıkları akıllı trafik sistemleri ile her kavşak ve arterdeki trafik bilgilerine hakim olduklarını söz eden SBB Ulaşım Dairesi Lider Vekili Mustafa Mermutlu, “Kent İdare Merkezi sayesinde seyahat müddetlerini daima olarak takip ediyoruz. 2 nokta ortasındaki seyahat müddetini geçmişe dönük mukayeseli olarak ortaya koyabiliyoruz. Vatandaşın konforunu, suratını artıracak, bekleme müddetlerini kısaltacak bir sistemi ortaya koymaya çalışıyoruz. Atakum bölgesinde Karayolları ve Turgut Özal Kız Öğrenci Yurdu olarak bilinen kesim ortasını pilot bölge olarak belirledik. Bu alanda 4-5 aydır yeni bir sinyalizasyon sistemi sürdürüyoruz. Bu çalışma ile artık sabah, öğle, akşam, günün ve haftanın farklı gün ve vakitlerinde yoğunluklarına nazaran değişen değişik sinyal planları ile çalışıyor. Bu sayede Atakum’dan İlkadım istikameti seyahatlerde yüzde 8-12 ortasında müddette güzelleşmeyi yakaladık. Akşam saatlerinde ise geri dönüşte yüzde 5-6 oranında bir düzgünleşme yakaladık. Vatandaşlarımızın takviyesi ile 100. Yıl Bulvarı üzere alanlarda park yasaklarına uyulması ile birlikte bu çalışmayı yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Bu iyileşmelerle birlikte altyapımızın kapasitesini de görmüş oluyoruz. Böylelikle sinyalin uygunlaştırılması ile yönetemeyeceğimizi anladığımız, kapasitesinin azamiye geldiğini gördüğümüz kavşaklarda da çalışma yürütüyoruz. Gençlik Parkı bunlardan birisi. Buradan aldığımız bilgilerle, sinyal güzelleştirmesi ile çözülmeyen yerlerde geometrik düzenleme ve inşaat çalışmalarına başlıyoruz. Gençlik Parkı üzere yanıt alamadığımız diğer dar boğazlarda da çalışmalarımız devam edecek” dedi.

“Vatandaşı yeşil dalgaya değil, yeşil dalgayı vatandaşa uydurmaya çalışıyoruz”

Kırmızı ışığa takılmadan geçilen kavşakların sayısını ’yeşil dalga arter sistemi’ denilen uygulama ile halletmeye çalıştıklarını lisana getiren Mustafa Mermutlu, “Halk ortasında ‘yeşil dalga’ olarak bilinen kurguyla yürümeye çalışıyoruz. Türkiye’de çok da örneği olmayan bir uygulamayı hayata geçiriyoruz. Vatandaşın aklına, ‘yeşil dalgayı yakalamak için kaç km ile gitmeliyim’ oluyor. Tüm kavşaklarımız ortasındaki seyahat müddetlerini bluetooth sensörler ile ölçebildiğimizden bir şoför aracıyla kavşaktan geçtiğinde bu bluetooth aygıtını yakaladıysa sensör, bir sonraki kavşaktaki ortalama suratı ölçebiliyor. Münasebetiyle bir ortalama suratları alanda gerçek gerçekleşen suratlara nazaran dinamik olarak hesaplıyoruz. Böylelikle vatandaş bizim yeşil dalgamıza değil, biz vatandaşı yeşil dalgamıza uydurmaya çalışıyoruz. Karayolları ve Turgut Özal Kız Öğrenci Yurdu ortasında bu anlayışla trafiği yönetim ediyoruz” diye konuştu.

“Her gün 75 kavşakta 2,5 milyon aracın geçişi takip ediliyor”

Her gün 2,5 milyon araç geçişinin yanı sıra trafiği de takip ettiklerine değinen Mermutlu, “Merkez bölgelerde 75 kavşağı 110 kamera ile izliyoruz. Bu bölgelerde bir sorun olması halinde anlık olarak buradan müdahale yapabiliyoruz. Trafik yoğunluğunu anlık takip ediyoruz. Bir alarm noktası gördüğümüzde ya da daima takip altında tuttuğumuz Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı, İsmet İnönü Bulvarı, Duruşehir üzere kavşaklarda bir sorun yaşandığında anında müdahale ile sinyal müddetlerini yoğunluğu dağıtacak biçimde yine planlayıp, saniyeler içerisinde uyguluyoruz. Sonucunu da buradan takip ediyoruz. Samsun’da 24 saatte yönettiğimiz kavşaklardan ortalama 2,5 milyondan fazla araç geçişi gerçekleşiyor. Bunlar 2,5 milyon farklı araç değil, kaç sefer geçtiğidir. En ağır kavşaklar İlkadım’da Gar, Atakum’da ise Karayolları Kavşağı olarak dikkat çekiyor. Buralarda günlük ortalama 80 binden fazla araç geçişi oluyor” biçiminde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
xaxax 1
Aylin Sarıoğlu Avatarı
Aylin Sarıoğlu tarafından
22 Nisan, 2026 10:59 tarihinde yayınlandı
0
0

Safranbolu’da çocuklar için 23 Nisan etkinliği

Safranbolu Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla çocuklar için geniş kapsamlı bir kutlama programı hazırladı. Safranbolu Belediyesi Kültür, Sanat ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından organize edilen etkinlikler çerçevesinde, Safranbolu Belediyesi Leyla Dizdar Kültür Merkezi’nde 23 Nisan Perşembe günü gerçekleştirilecek olan programda çocuklar, gün boyu sürecek farklı aktivitelerle bayramın tadını çıkaracak.

Kutlama programı kapsamında kurulacak olan atölyelerde çocuklar seramik, ebru sanatı, taş boyama ve zeka oyunları gibi farklı alanlarda hem eğlenecek hem de yeteneklerini sergileme fırsatı bulacak. Saat 14.00 ve 16.00’da iki ayrı seans halinde sahnelenecek olan “Gösteri Fabrikası” ile çocuklara unutulmaz anlar yaşatılması hedeflenirken, etkinlik alanı gün boyunca palyaço gösterileri, maskotlar eşliğinde oyunlar, baskılı balon dağıtımı ve çeşitli sürprizlere ev sahipliği yapacak.

Günün finalinde ise Safranbolu Belediyesi bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Müzik Okulu’nun kursiyerleri sahne alacak. Belediye bünyesinde açılan kurslarda eğitim gören yetenekler, saat 18.00’de başlayacak konserle ilk büyük sahne deneyimlerini yaşayarak bayram coşkusunu zirveye taşıyacak.

Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse, tüm çocukları ve ailelerini 23 Nisan coşkusunu hep birlikte paylaşmak üzere Safranbolu Belediyesi Leyla Dizdar Kültür Merkezi’ne davet etti.

Bizi sosyal medyadan takip edin