Ihlas Haber Ajansı tarafından
15 Mart, 2024 08:12 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Sağlık Bakanı Koca: “Randevu alıp gelmeyenlerin sayısı 23 milyon kişi”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Düzce’de esnaf ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada, “Türkiye genelinde MHRS’den randevu alıp gelmeyenlerin sayısı 23 milyon” ifadelerini kullandı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Düzce’de esnaf ziyareti gerçekleştirdi. Esnaf karşılıklı sohbet eden Bakan Koca, daha sonra Düzce Atatürk Devlet Hastanesi’ni ziyaret ederek bölgeye yapılması planlanan eğitim ve araştırma hastanesinin alanını incelemesinin ardından basın açıklamasında bulundu.

“Bir başka hastanın hakkını gasp etmiş oluyor”
Bakan Koca, MHRS’den renduvu alıp gelmeyenlerin hasta kişilerin haklarını gasp ettiğini belirterek, “MHRS ile ilgili sorunlarımız devam ediyor. Türkiye’de bakılan hastanın yarısı MHRS ile bakılıyor. Diğer yarısı ise randevusuz hastalardan oluşuyor. Acil hastalar dışında randevusuz hastalara hastaneye geldiklerinde bakılmış oluyor. Düzce için bunu düşündüğümüzde 2023 yılında toplam bakılan hasta sayısı 1 milyon 800 bin kişidir. 400 bin kişi acil üzerinden müracaat etmiş. 500 bine yakın kişi ise MHRS üzerinden gelen hastalar. Randevu ile bakılanın 2 katından fazlası randevusuz bakılmış oluyor. Türkiye genelinde MHRS’den randevu alıp gelmeyenlerin sayısı 23 milyon kişi. Düzce’de randevusuna gelmeyen kişi sayısı ise 100 bin kişi. Türkiye genelinde 23 milyon kişi üstelik bir başka hasta vatandaşımızın sağlık hizmetini almasının önüne geçiyor. Bir başka hastanın hakkını gasp etmiş oluyor. Bu anlamda çok hassasiyet göstermeliyiz” şeklinde konuştu.

“4 yıl içinde 56 bin uzman hekimimiz mezun olacak”
56 bin uzman hekime yeni uzman hekimlerin katılacağını belirten Koca, “Önümüzdeki 4 yıl içerisinde kamu hastanelerimizde çalışan 56 bine yakın uzman hekimimiz var. 4 yıl içinde de bir bu kadar saha uzman hekimimiz mezun olmuş olacak. Önümüzdeki 4 yıl sonunda 56 bine yakın uzman hekimimiz daha olacak. Uzman hekim sayımız iki katına çıkmış olacak. Bu sorunlarımızın farkındayız. Üzerinde gayretle çalıştığımızdan emin olun. Önümüzdeki dönemde bu sorunların aşılacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“Şehir hastanesi konseptinde Eğitim araştırma hastanesi”
Düzce’de yatak kapasitesinin bine çıkarılacağını belirten Bakan Koca, “Düzce’de bu hastanemiz eğitim araştırma hastanemiz değil. Düzce’nin nüfusu her geçen yıl artıyor. Düzce’nin geciken eğitim araştırma hastanesi söz konusu. Bunu biliyoruz. En önemli sorun arsa ile ilgili sorunlardı bu sorunları Düzce Belediyesi çözdü. Var olan hastanemizin yakınında 38 dönümlük arazinin devir işlemleri devam ediyor. Burada yeni şehir hastanesinde konseptinde bir hastane yapmak istiyoruz. Biz 355 yatak kapasitesi sayısını bin yatağa çıkartmak istiyoruz. Yani toplamda burada 650 yataklı bir hastane oluşturmak istiyoruz. Muncurlu’da ki ek hizmet binasına da ek 150 yataklı BAHAR projesini hayata geçireceğiz. Bahar’ın açılımı ise Bağımlı hastalar için rehabilitasyon merkezi. Muncurlu’ya ek olarak bu merkezi yapacağız. Toplamda burada bin yataklı şehir hastanesi konseptinde bir eğitim araştırma hastanesi Muncurlu’da da ilave 150 yataklı BAHAR projesi ile ilgili bir hastanemiz olacak” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
07 Mayıs, 2025 20:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 3dk
Yorum Sayısı: 0

Kastamonu’nun hafızası olacak müze kapılarını ziyaretçilerine açtı

Kastamonu’nun tarihi ve kültürel hafızasını oluşturacak olan Kastamonu Üniversitesi Yaşayan Müze ve Kent Arşivi düzenlenen merasimle açıldı. Merasimde konuşan Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, "Müze ve kent arşivimiz vilayetimizin kültür hayatına kıymetli katkılar sunacak" dedi.
Kastamonu Üniversitesi, kentin kültürel mirasını yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak hedefiyle kıymetli bir projeye daha imza attı. Kastamonu Üniversitesi bünyesinde kentin tarihi dokusunu yansıtan Yücebıyıklar Konağı’nda kurulan Yaşayan Müze ve Kent Arşivi, düzenlenen merasim ile ziyarete açıldı. Merasime, Kastamonu Vali Yardımcısı Aydın Ergün, Rektör Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Atalan ve Prof. Dr. Selahattin Kaymakcı, Yücebıyıklar ailesi ile kamu kurumları ve STK temsilcileri katıldı. Açılış öncesinde Kastamonu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Müzikoloji Kısmı öğrencileri Kastamonu türkülerini seslendirdi. Kastamonu Atabeygazi Derneği üyeleri ise sepetçioğlu halk oyunları gösterisini sergiledi.
Şeyh Şaban-ı Veli Caddesi üzerinde yer alan konaktaki müze ve kent arşivinin Kastamonu’nun kültürel belleğini yaşatacak bir merkez olarak tekrar işlevlendirilmesi amaçlanıyor. Proje çerçevesinde kentin toplumsal, kültürel ve tarihi gelişimine dair dokümanlar, nesneler ve görsel malzemeler bir ortaya getirilerek halkın hizmetine sunuldu. Ayrıyeten, "yaşayan müze" anlayışıyla çeşitli atölye çalışmaları, stantlar ve etkinliklerle ziyaretçilerin etkin iştiraki hedefleniyor.

"Toplumsal sorumluluğun eseri bir proje"
Açılış merasiminde konuşan Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, projenin yalnızca akademik değil, toplumsal bir sorumluluğun da eseri olduğunu belirterek, "Kastamonu’da çok sayıda somut ve somut olmayan kültürel miras bulunuyor. Örneğin UNESCO Dünya Mirası Listesinde, Anadolu’nun orta çağ devri ahşap sütunlarla çatısı desteklenen mescitleri ortasında gösterilen Mahmut Bey Camii bulunuyor. Somut olmayan kültürel miras Türkiye ulusal envanterine kayıtlı Azdavay ve Pınarbaşı bayan başlıkları, çarşaf bağı, klasik kızak yarışları, Evrenye bıçağı, Kastamonu pastırması, Kastamonu simidi, kına gecesi geleneği, taş baskı ile Tosya çakısı yapımcılığı üzere ögeleri bünyesinde barındırıyor. Hiç kuşkusuz bu kadar varlıklı bir altyapıya sahip olan vilayetimizde kurduğumuz müze ve kent arşivimiz de somut ve somut olmayan kültürel miras ögelerini bir ortada ihtiva ediyor. Müze ve kent arşivimiz içeriğinde bir yandan binası, kitapları, fotoğrafları, koleksiyonları, arşiv gereçleri, mutfak eşyaları, tarım aletleri, oyuncakları ve kıyafetleri üzere ögelerle somut kültürel miras ögelerine yer verirken, öte yandan kelamlı gelenek ve anlatımlar, toplumsal uygulamalar, ritüeller ve şölenler ile el sanatları geleneği üzere uygulamalar aracılığıyla somut olmayan kültürel miras ögelerine konut sahipliği yapacak. Müze ve kent arşivimizin vilayetimize gelen turistlerin, halkımızın ve öğrencilerimizin uğrak yerleri ortasına girmesini hedefliyoruz. Vilayet Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzün dayanaklarıyla Kastamonumuzun turizm rotasında bulunan yerler ortasında yer almasını istiyoruz" dedi.

"Müzemize istek eden hemşehrilerimizin bağışlarını bekliyoruz"
Müze ve kent arşivine kamu kurum ve kuruluşlar ile vatandaşların takviyelerini beklediklerini söyleyen Topal, "Müze ve kenti arşivimizin tabir yerindeyse ektiğimiz bu tohumun filizlenmesini ve meyve vermesini istiyoruz. Müze ve kent arşivimizin kendisini güncelleyen ve yenileyen bir yapıya sahip olmasını önemsiyoruz. Koleksiyonlarımızın ve yapıtlarımızın Kastamonu kent tarihini ve kültürünü daha âlâ bir biçimde yansıtabilmesi için geliştirilmesi gerekiyor, bizim evvelce topladığımız envanterin desteklenmesi ve daha geniş çaplı bir yapıya kavuşturulması ehemmiyet arz ediyor. Bu manada koleksiyonlarımızın zenginleştirilmesi ve kentimizin kültürel mirasını yansıtan daha fazla ögeye sahip olması emeliyle müze ve kent arşivimize yasal mevzuat çerçevesinde olmak koşuluyla istek eden hemşehrilerimizin bağışlarını bekliyoruz" diye konuştu.

"Geçmişin izleri bu müzede sürecek"
Kastamonu’nun tarih boyunca varlıklı kültürü, esaslı gelenekleri ve güçlü toplumsal yapısıyla Anadolu’nun hafızası olmuş bir kent olduğuna dikkat çeken Vali Yardımcısı Aydın Ergün ise "Kastamonu Valiliği olarak şimdiye kadar nasıl takviye verdiysek bundan sonrada üniversitemize ve burada açılan müzemize birebir desteğimizin verileceğinin bilinmesini isterim" biçiminde konuştu.

"Kastamonu arşivleri olmadan tarih yazılamaz"
Kastamonu Üniversitesi Kültür Sanat Uygulama ve Araştırma Müdürü Prof. Dr. Zeki Gürel ise Kastamonu’nun Kadıköy’den Boyabat’a kadar geniş bir coğrafyaya uzanan bir vilayet kenti olduğunu hatırlatarak, "Kastamonu, vaktin kültür merkezlerindendir. Yarınında kültür merkezi olmaya da aday bir şehirdir" tabirlerini kullandı.

"Şehir belleği tekrar canlanıyor"
Tarih ve Arkeoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Rabia Aktaş ise müze, kütüphane ve arşivlerin geçmişi saklayan bir bellek olduğuna dikkat çekerek, kentin tüm kültürel, bilgi, toplumsal ve sanatsal birikiminin geleceğe taşınmasına aracılık eden kıymetli merkezler olduğunun altını çizdi.
Yücebıyık Ailesi ismine kelam alan Namık Yücebıyık da Kastamonu Üniversitesine hibe edilen konağın bu türlü bir projeye konut sahipliği yapmanın verdiği memnuniyeti tabir ederek, Kastamonu kültürünü ve tarihini gelecek nesillere aktarmanın memnunluğunu yaşadıklarını lisana getirdi.
Programda konuşan Türk Halk Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gülten Küçükbasmacı da Kastamonu’nun kültür yapısıyla epey güçlü bir kültüre sahip olduğunu söz etti.
Konuşmaların akabinde açılış kurdelesi kesildi. Vali Yardımcısı Ünal ve Rektör Topal, beraberindeki heyet ile birlikte konağı gezdi. Protokol üyeleri ve ziyaretçiler daha sonra konağın önündeki alanda düzenlenen Hıdırellez aktifliklerine katıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.