Füzyon biyopsi ile prostat kanserinde doğru tanı imkanı - Karabük Haber Postası
fuzyon biyopsi ile prostat kanserinde dogru tani imkani u18EHTXI
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
20 Kasım, 2025 16:37 tarihinde yayınlandı
0
0

Füzyon biyopsi ile prostat kanserinde doğru tanı imkanı

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Önder Çınar, prostat kanserinin erken ve yanlışsız teşhisinde füzyon biyopsi teknolojisinin değerli bir kırılma noktası olduğunu söyledi. Emar (MR) imgeleriyle birleşik biçimde uygulanan bu yeni tekniğin, standart biyopsilere nazaran çok daha isabetli sonuçlar verdiğini vurgulayan Çınar, “Tedavi edilmesi gereken prostat kanserinin hakikat teşhisini koyabiliyoruz” dedi.

Medicana International Samsun Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Çınar, eski standart biyopsi metodunda çoğunlukla düşük dereceli ve hastanın ömrünü önemli etkilemeyen kanser tiplerinin tespit edildiğini belirterek, “Bu durumda hastaya gerekenden daha agresif tedaviler uygulanabiliyordu. Füzyon biyopsi ile bunun önüne geçmeyi hedefliyoruz. Hastada sahiden tedavi edilmesi gereken bir hastalık var mı, varsa bunu gözden kaçırmamak için MR manzaralarını süreç sırasında kullanıyoruz” diye konuştu.

Füzyon biyopsinin en güçlü istikametlerinden birinin hastanın bütün prostat alanlarının hakikat halde örneklenebilmesi olduğunu vurgulayan Çınar, bilhassa transperineal (ciltten giriş) metodun enfeksiyon riskini büyük ölçüde azalttığını belirtti. Çınar, “Eski standart usulde makattan girildiği için bağırsak florasının prostata ilerleme riski vardı ve sepsis üzere hayatı tehdit eden enfeksiyonlar ortaya çıkabiliyordu. Transperineal biyopsi ise ciltten yapıldığı için sepsis riski yok denecek kadar azdır” halinde konuştu.

Hastaların muayene, emar değerlendirmesi ve anestezi hazırlığı sonrası biyopsi sürecinin ameliyathane ortamında ağrısız halde yapıldığını kaydeden Çınar, “İşlem sonrası hasta yaklaşık 3 saat dinlendirilip taburcu ediliyor. Patoloji sonuçları da 1 hafta ile 10 gün ortasında çıkıyor ve gerekiyorsa süratlice tedaviye başlanıyor” tabirlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
uyusturucu operasyonunda gozaltina alinan supheli tutuklandi jSajdL8O
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
21 Nisan, 2026 16:07 tarihinde yayınlandı
0
0

Uyuşturucu operasyonunda gözaltına alınan şüpheli tutuklandı

Kastamonu’da jandarma ekipleri tarafından gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonlarında gözaltına alınan 1 kişi tutuklandı.

Edinilen bilgiye göre, Kastamonu İl Jandarma Komutanlığı tarafından uyuşturucu imal ve ticaretinin önlenmesi amacıyla 6-20 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilen operasyonlarında 11 gram bonzai hammaddesi, 1 gram metamfetamin, 7 adet sentetik ecza hapı, 1 gram kubar esrar ele geçirildi.

Operasyonlarda gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen şüphelilerden E.Ş. tutuklandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin